Cròniques del Fòrum Gastronòmic...primer dia
Ja ha començat la fira gastronòmica més important,el primer dia obert al públic en general i la veritat,dona la sensació que els aficionats i espectadors en general estan motivats. S'ha doblat l'espai del Fòrum ,la sensació ha sigut de no tenir aglomeracions...
De totes maneres hi ha coses que han valgut la pena,i molt...
El dia a començat amb un tast i maridatge amb l'enòloga Meritxell Falgueres de la nova cervesa fruit de la col·laboració entre la casa Damm i Ferran Adrià,l'estrella Inèdit,aquesta cervesa feta -construïda potser millor- per competir amb els vins. Un te la sensació que esta davant d'una operació comercial molt ben feta,on la marca "Bulli-Adrià" imposa un segell de qualitat afegit al producte. No és la versió "fashion" de la xibeca,sinó un producte molt elaborat que agradarà o no,però fet amb el propòsit de competir amb el vi amb els maridatges més complicats (carxofes,alliolis,etc).Això si,la casa comercial ha fet una aposta forta pel producte i us el trobareu a tot arreu del Fòrum...els patrocinis van així.
La trobada de cuiners i pagesos,on s'ha pogut veure aquest nou "impuls" cap a la "ecocuina",aquest concepte de cuiners-productors-territori que vol anar cap a una gastronomia sostenible,sobretot impulsada per una fornada de joves cuiners,com l'Oriol Llavina guanyador del premi Cuiner de l'any.
Una primera volta per la fira per veure els estands de les cases comercials,productors,elaboradors,etc de tota mena de productes culinaris. Un pot tastar una mica de tot,cafès,gelats -un de cactus,sense punxes,que te un gust molt refrescant-,formatges,vins,etc. I aquí em trobat una petita joia...un petit productor de pa de diferents gustos: pa d'olives negres,de maduixes,de tomata,de pebrot,etc amb una demanda molt determinada,aquests cuiners d'alt nivell que busquen bases diferents pels nous invents de canapès,la cuina de tapes,etc.Com a curiositat ens ha explicat que ha arribat a fer un pa pastat amb coca-cola...tant sols faltaria una gelatina de whisky i ja tindríem el primer "bocata-cubata" embolicable amb paper d'alumini i que podríem entrar als camps de futbol.
A la tarda ,la temàtica ha sigut diferent. El primer concurs d'all i oli amenitzat pel gastrònom i polifacètic Pere Tàpies,una estona distreta i d'exaltació d'aquesta "emulsió" nacional que és la salsa del "allioli".
Un dels plats forts del Fòrum ha vingut amb la xerrada-coloqui sobre els Blocs Gastronòmics i el seu futur. Els blocaires gastronòmics aporten a la xarxa un valor essencial: la seva independència dels mitjans "establerts".En la majoria de revistes,llibres,guies,pàgines webs professionals,etc l'opinió de segons quins crítics esta inevitablement influenciada per la pressió del grup mediàtic al qual pertany,per posar un exemple: el crític gastronòmic del diari "El periodico" (un exemple imaginari) dificilment parlarà malament d'un llibre de cuina de l'editorial Planeta perquè pertanyen al mateix teixit empresarial,i la prioritat de vendes s'imposa...això el blocaire no ho te,no te "amos" per dir-ho d'alguna manera,però es pot pecar de supèrbia,quan un s'acaba creient el centre del món o que la seva opinió és sagrada.
Una xerrada molt interessant,la tenim gravada en format mp3 i la penjarem per qui la vulgui escoltar.
Xerrada Blocs: una nova eina per la comunicació
La darrera classe d'avui ha vingut de dos grans mestres,Nandu Jubany i Carles Gaig,que ens han ofert una lliçó de la cuina de caça (ploma).
I per avui ja n'hi ha prou...demà tenim més cosetes.
Nota de premsa del departament de comunicacions del Fòrum:
El Fòrum Gastronòmic Girona 09 obre les portes amb èxit de públic
A les 12 del migdia s’ha inaugurat oficialment el Fòrum Gastronòmic Girona 09 amb la presència del conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Llena, el president de la Diputació de Girona, Enric Vilert, el president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadaler i l’alcaldessa de Girona, Anna Pagans
El primer dia del Fòrum Gastronòmic Girona 09 ha finalitzat a les 8 de la tarda amb un balanç molt positiu. L’increment de l’espai firal ha permès que més de 6.000 persones hagin pogut gaudir còmodoment del Fòrum i de totes les activitats.
Un ampli programa d’activitats ha pemès que durant tot el dia els aficionats a la cuina i els vins assistissin a tallers com el de ‘pans i botifarres’, ‘ostres i vins’ o ‘caves i formatges catalans’ i sessions magistrals com la de música i vins o les de pagesos i cuiners on s’han donat a conèixer i cuinat productes com el gall del Penedès, la mongeta del ganxet o els de l’Horta de l’Empordà, elaborats per productors de qualitat.
A la tarda ha tingut lloc el I Concurs d’Allioli Fòrum Gastronòmic, en què 10 cuiners i cuineres no professionals han elaborat allioli de forma tradicional. El primer premi, dotat en 300 euros, l’ha guanyat Joan Vergés i el segon, dotat en 150 euros, se l’ha endut Catalina Puigferrer.
Amb la II Trobada de Blocaires, que s’ha fet també a la tarda, s’ha tornat a repetir l’èxit aconseguit a la primera convocatòria del Fórum Gastronómico Santiago 2008. Hi han participat una seixantena de blocaires gastronòmics de diferents punts de l’Estat espanyol que han pogut assistir, entre d’altres, a un taller de fotografia gastronòmica amb Francesc Guillamet, Maribel Ruiz de Erentxun i Marc Cuspineda i a una tertúlia sobre els blocs i el sector enogastronòmic.
El mercat de la terra i l’EspaiNens, dues propostes populars
Dos dels espais que tenen més atractiu pel públic de cap de setmana són el Mercat de la terra – novetat d’enguany- i l’EspaiNens que permet als més petits conèixer els aliments i descobrir els secrets de la cuina, cuinant-se i preparant-se el seu propi dinar. Aquest espai està coordinat per Oriol Blanes, de l’Aula Gastronòmica de l’Empordà, i també hi han participat Georgina Regàs, del Museu de la Confitura de Torrent i Pere Castells, de la Fundació Alícia.
En aquest espai, a la una del migdia, s’ha presentat ‘Menjar per fer-nos grans’, una publicació dirigida als infants que posa en valor l’agricultura i la feina del pagès.
El Mercat de la terra, obert només al cap de setmana, permet als visitants conèixer, tastar i comprar una gran quantitat de productes elaborats per petits productors artesanals i ecològics.
a 0:09
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada