Fotos Festa del Porc i la Cervesa de Manlleu 2008





Tot allò que serveixi per acostar la gastronomia i la cultura culinària a la gent és d'agrair, sobretot quan ho fem amb els més petits. Ja no ens sorprenem quan els nens dibuixen un pollastre pelat i penjant d'un ganxo o embolicat amb paper transparent,o quan els hi demanen com és una vaca,una cabra,un cabrit,etc i no en tenen gaire idea (sobretot cap a la capital...),però també hi ha plats i productes que es van perden per culpa de la "modernitat",dels "fast-food",del menjar escombraries i també ,cal ser sincers,per la mandra que ens fa cada dia més cuinar i mantenir uns plats tradicionals heretats dels nostres avis i àvies.
Ja no és tant sols la manca de temps,que les cuines siguin petites o el fet que les unitats familiars cada vegada siguin més petites,també és la simple i pura mandra (que podríem englobar en una certa "deixadesa nacional"...en fi,és un altre guerra això).
Així doncs cal agrair el fet aquest,de recuperar l'elaboració de productes tradicionals,de mantenir festes i hàbits lligats a l'alimentació però també a la cultura popular com la matança del porc...i si a més ho podem acompanyar de unes cerveses fetes a casa molt millor.
Una festa per tornar-hi cada any,o si més no regularment. Que després el metge ens fot bronca!!!

Fotos Diada Marrecs de Salt 2008



Aquest diumenge 28 de setembre els Marrecs de Salt han celebrat la seva diada al seu local,a la Factoria Cultural Coma-cros de Salt,amb la companyia dels Xerrics d'Olot. La diada havia de servir per preparar el concurs,començant amb un 5d7 sense problemes pels de la camisa "blau Ter".Els saltencs han "apretat"una mica portant el 4d8 a plaça,amb intenció de no haver de tirar 2 castells de vuit d'estrena a Tarragona...el castells s'ha carregat molt just,problemes a quarts i quints ha fet que és trenques just quan l'enxaneta havia col·locat el segon peu travessant l'acotxador,i ja no ha donat temps per rés més . La bona noticia és que ningú ha sortit malparat de la caiguda,després d'això han descarregat la torre de set (sense més complicacions que saber si la canalla s'havia espantat amb la llenya anterior o no...),per acabar la diada un vano de cinc amb el pilar central aixecat per sota.
Pels de la Garrotxa la diada ha anat dins de les seves possibilitats: 5d6 , 2d6 i 4d6 amb agulla. Per acabar amb un pilar de cinc molt consolidat. El ritme olotí a muntar les pinyes no és de record guinnes,ep! de bon rotllo,no cal anar a sac però una mica més de "brillo" faria la diada més lleugera pel públic en general...sempre que prevalgui la seguretat,evidentment.
I la setmana que ve cap a Tarragona,els Marrecs portaran a 3 colles del nord per ajudar-los a plaça (Xerrics d'Olot,Angelets del Vallespir i Castellers del Riberal)...aquesta mentalitat de donar-se suport entre aquestes colles d'òrbita gironina és una bona senyal del que haurien de ser les relacions entre colles properes.

Àlbum de fotos Diada Marrecs de Salt 2008

Montblanc: Terrissa,ceràmica i castellers



Montblanc és la capital de la Conca de Barberà i té aprop dels 7.000 habitants entre el nucli de la població i les pedanies. És el centre comercial i industrial de la comarca, i un dels punts de l'interior de la demarcació amb més interès des del punt de vista turístic.
Durant el cap de setmana a la vila podrem assistir al 6è. Festival Internacional de ceràmica de Montblanc TERRÀNIA
El programa d'actes pel cap de setmana és el següent:

DISSABTE 27 de setembre
11,00 Inici del mercat
11,00-14,00 Tallers infantils, a la plaça de Sant Francesc
11,00-14,00 Demostracions de torn i modelat, al pati de l'antic claustre de Sant Francesc
14,30 Parada per dinar
16,30 Continuació de mercat
17,00-19,00 Tallers infantils, a la plaça de Sant Francesc
17,00-20,00 Demostracions de torn i modelat, al pati de l'antic claustre de Sant Francesc
19,45 Actuació a càrrec dels grups Pires i Companyia Passabarret, foc, malabars, acrobàcia i música en directe, a la plaça de Sant Francesc
20,00 Sorteig entre els visitants d'un val de 100 € per adquirir ceràmica a Terrània
20,30 Obertura espectacular del forn experimental coincidint música i foc i amb la presència dels Dimonis de Montblanc i del Drac, a la plaça de Sant Francesc
21,00 Fi del mercat

DIUMENGE 28 de setembre

11,00 Inici del mercat
11,00-14,00 Tallers infantils, a la plaça de Sant Francesc
11,00-14,00 Demostracions de torn i modelat, al pati de l'antic claustre de Sant Francesc
12,00 Actuació dels Grallers i l'Àliga de Montblanc
14,30 Parada per dinar
16,30 Continuació de mercat
17,00-19,00 Tallers infantils, a la plaça de Sant Francesc
17,00-19,00 Demostracions de torn i modelat, al pati de l'antic claustre de Sant Francesc
19,00 Sorteig entre els visitants d'un val de 100 € per adquirir ceràmica a Terrània
20,00 Fi de Terrània 2008

Sense estar dins dels actes de la Fira,el diumenge a les 12.00 podem veure la jornada castellera de la colla local dels Torraires de Montblanc.El programa de la diada és el següent :
11.00h Concentració al LOCAL
11:30h recepció a l'Ajuntament.
12:30h Actuació a la Plaça de Sant Miquel, amb els Castellers del Riberal, Castellers de Sant Pere i Sant Pau i Torraires de Montblanc.


Després, dinar de germanor al pavelló del Casal Montblanquí.

NOTA: En cas de mal temps, l'actuació es faria al Pavelló del Casal Montblanquí.

Recordar que estem a la Conca de Barberà,la gastronomia ofereix els millors contrasts de gustos al paladar.
El carquinyoli de l'Espluga de Francolí, els merlets de Montblanc, les castanyes de Vilanova de Prades, el formatge d'Albió, coques de recapte, embutits... són alguns dels productes típics de la comarca.

Algunes recomanacions gastronòmiques

RESTAURANT EL CALL www.elcalldemontblanc.com
Sant Josep, 15
MONTBLANC
Tel. 977 86 01 20

RESTAURANT CAL JORDI www.caljordi.com
Poblet i Teixidó, 10
MONTBLANC
Tel. 977 86 32 49

RESTAURANT FONDA CASTLÀ www.fondacastla.com
Fusteria, 8
MONTBLANC
Tel. 977 86 08 76

RESTAURANT EL CORTIJO www.restauranteelcortijo.com
River, 2
MONTBLANC
Tel. 977 86 12 81

RESTAURANT EL PERGAMÍ
Miquel Alfonso, 3
MONTBLANC
Tel. 977 86 02 96

XXI Oktoberfest a Calella de la costa: cervesa i salsitxes


Mostra un mapa més gran


Calella és un municipi de la comarca del Maresme. També se l'anomena Calella de la Costa per diferenciar-la de Calella de Palafrugell,encara que potser és més coneguda com la "Calella dels alemanys".

Aquest dissabte 27 de setembre tindrà lloc la inauguració amb el cercavila de totes les bandes (un total de 47 passaran per la població al llarg de tots els dies) pels carrers de la cuitat a les 17.00 hores i a les 22.00 hores, inauguració oficial amb el tradicional degollament del barril i lliurament de plaques a les bandes per part de les autoritats.
La festa es celebra en una carpa a la platja Gran, a prop del pas a nivell (Passeig de Manuel Puigvert),la carpa fa 3000 metres quadrats. Decorada al més pur estil bavarès amb mobiliari portat especialment des de Munic. Hi ha un gran escenari per l’actuació de les bandes i 16 estants de cervesa i menjar.
Algunes bandes compten amb més de seixanta músics que toquen cada nit a la carpa. Porten instruments i vestits tradicionals del seu país o regió.
Procedeixen dels països següents: Àustria, Suïssa, Alemanya, Dinamarca, Itàlia, Irlanda, Sud del Tirol, Letònia, Països Baixos i Noruega.
S'oferiran 40 marques de cervesa en barril i 300 marques en ampolla. S’ha previst el consum de més de 40.000 litres de cervesa, entre les quals n’hi ha de tot tipus, tant nacionals com d’importació. Aquestes últimes, provenint d'Alemanya, Bèlgica, Països Baixos, Dinamarca, Irlanda, Gran Bretanya, Austràlia, Mèxic i Rússia.


Als estants s’hi pot trobar una mostra de la millor gastronomia alemanya com:
el bratwurst
El concepte de bratwurst engloba un bon nombre de salsitxes i embotits d'origen alemany.La majoria elaborades amb carn de proc i embutides amb tripa natural.Totes és poden fregir en una paella o fer a la brasa.
En alemany Brät també significa els trosset de carn picada. D'aquesta manera podem definir diferents tipus de salsitxa a Alemanya i totes són Bratwurst,per exemple:
Dosenwurst (envasades en llauna)
Rostbratwurst (molt feta a la brasa)
Grillwurst (més genèric).



kartoffelsalat
La Kartoffelsalat (a Austria denominada també Erdäpfelsalat) és un dels plats més coneguts de la cuina alemanya.Es tracta d'un plat com`post principalment de patates bullides acompanyades de diferents ingredients.Aquesta "amanida" te diverses denominacions depenen de la zona on és consumeixi o s'elabori per exemple, a la conca del Ruhr s'anomena Erpelschlut. El nom de Kartoffelsalat es tradueix literalment de l'alemany com amanida de patates "ensalada de patata".

l'schnitzel

El Schnitzel vienès esta preparat tradicionalment amb un tall molt prim de carn de vedella,que s'estova abans colpejant-la amb un mas de fusta ,es passa per farina i ou batut,i pa ratllat abans de fregir-ho en mantega o llar de porc.La farina de galeta s'adoba amb espècies com el pebre.

El Wiener schnitzel tradicionalment va acompanyat de patates i talls de llimona,segons les receptes més tradicionals s'ha de menjar acompanyat de patates al forn,patates fregides,arròs o salsa de gerds.
És serveis de maneres diferents a Austria,Suecia,israel o Australia.
A Israel, el schnitzel (שניצל) es refereix a la pitde pollastre o de pavo filetejades i aplanades i arrebossades amb salsa de tomàquets i humus (puré de cigrons).
Los Schnitzel són molt populars a la cuina txeca,coneguts com řízek,acompanyades de patates bullides o fregides.


Schnitzel Holstein és una fritura de carn de xai arrebossada i acompanyada d'un ou ferrat molt típic de la gastronomia alemanya i sobre tot de la part més propera a Berlín,també s'acompanya de peix fregit i pa blanc.El nom prové de l'alcalde i diplomàtic alemany Friedrich von Holstein (1837-1909) que era client habitual d'un local de Berlín on demanava que el servissin molt ràpit i solia dir:
"Vorspeise und mein Schnitzel, schnell, schnell", i el cuiner li va posar junts el primer plat i el segon !!!

S’estima que es consumiran uns 5000 quilos de salsitxes durant les tres setmanes de duració de l’esdeveniment.

Lleida, Sant Miquel i la torre de 8?




Lleida es troba situada en una de les zones més fèrtils i productives d'Europa.Lleida és la capital de la comarca del Segrià i de la província de Lleida. El seu extens municipi, el més gran i poblat de la comarca, inclou les entitats municipals descentralitzades de Raimat i Sucs.

Enclavada al costat del riu Segre, a mig camí entre el mar i la muntanya. Podríem dir la dita de "massa lluny del mar i massa aprop d'Espanya
"...però una gran ciutat.
La ciutat de Lleida està situada al voltant d'un turó esglaonat situat a la banda dreta del riu Segre. Aquest turó es conegut co
m el Turó de la Seu, per la ubicació de La Seu Vella.
La historia de Lleida s'ha desenvolupat al voltant del Turó de la Seu, ja que sempre ha estat el lloc on s'han situat les infraestructures representatives del poder de control social: la fortalesa andalusina (La Suda) i la mesquita, i més tard la catedral (la Seu Vella).


Aquesta setmana ha començat la Fira de Sant Miquel a Lleida,capital de la terra ferma,donant inici a les Festes de Tardor 08.

La Fira de Sant Miquel és una mostra de maquinària agrícola molt important,enguany celebra la 54a. edició,també te lloc el 23 Saló Internacional de la Fruita (EUROFRUIT) deixant clar el enorme pes del sector agrari a les comarques lleidatanes.
Però la ciutat aprofita aquesta diada de Sant Miquel per vestir uns dies de festa grossa amb gran quantitat d'actes i molt diversos.

El programa sencer de les Festes de Tardor el podreu trobar a:
Festes de Sant Miquel 2008

La programació de la Fira de maquinària agricola i els Saló EUROFRUIT 2008 a:

Sant Miquel EUROFRUIT

Divendres, 26
12.00 Degustació de Cuina de la Fruita i exhibició d'escultura en fruita
18.00 Presentació de Rutes Enoturístiques i Gastronòmiques al Pla
de Lleida a càrrec de "Enosegre”
Dissabte, 27
12.00 Presentació de la marca "Q" de Qualitat "El nostre corder",
promocionada per la Federació de Criadors d'Oví i Cabrum de Catalunya.
Degustació de corder.
Diumenge, 28
12.00 Degustació de conill promocionada per la Federació
d'Associacions de Cunicultors de Catalunya (FACC), i l'Associació
d'Escorxadors de Cunills de Catalunya (ASSOCAT).
18.00 Degustació de reposteria del Torró, amb el suport de l'IGP
Torró d'Agramunt.
Dilluns, 29
12.00 Degustació de Cuina del Porcí.
18.00 Tast guiat d'olis a càrrec de tècnics del Panell de Tast d'Oli
Verge de Catalunya.

Però a més de tot això,aquests cap de setmana hi haurà una diada castellera molt especial...els Castellers de Lleida han anunciat el seu intent d'assolir la torre de vuit,el seu primer castells folrat...


Per això el programa d'actes dels Castellers de Lleida per les Festes de Sant Miquel inclou diferents propostes:
Dissabte 27 de setembre a les 17.00 h. a la Plaça de Sant Francesc
Gimcama castellera per a nens i nenes de 5 a 12 anys que no hagin fet mai castells.
Organització: Castellers de Lleida

Diumenge 28 de setembre a les 12.15 h. a la Plaça de la Paeria.
Diada Castellera de Sant Miquel. Els CASTELLERS DE LLEIDA comparteixen la diada de les festes de tardor amb les colles CAPGROSSOS DE MATARÓ i MINYONS DE TERRASSA.

En cas de pluja la diada castellera es traslladaria de la Plaça de la Paeria (punt A) a l’atri extern de la Biblioteca del Centre de Cultures de la Universitat de lleida-Campus de Cappont(punt B).

Mostra un mapa més gran
Gastronòmicament Lleida és una oportunitat per tastar una mica de tot,des de la cuina de la fruita,cuina del Pirineu,de secà...etc. I diversitat de productes com els formatges,els corders,les peres i sobretot els cargols. Lleida seria als cargols,el que Munic és a la cervesa...la capital.Per tastar la cuina de la fruita,cliqueu a sota...


Propostes per anar a menjar:
Restaurant-Brasseria Can Miquel : C/Templets 9 , 25002 Lleida , telf. 973 271 055 , menú diari 24€ , admet reserves , aire condicionat). Cuina casolana,especialitat en caragols i carns a la brasa,peixos a la brasa
Restaurant Els Trulls : C/ Palma 21 , 25002 Lleida , telf. 973 268 027 (admet reserves,aire condicionat,obert fins tard, preu mitja 27€). Cuina casolana,carns a la brasa i caragols.

Manlleu: Festa del Porc i la cervesa



Festa del Porc i la Cervesa a Manlleu 2008

Manlleu és una vila de la comarca d'Osona. Té una població de més de 20.000 habitants,això la converteix en el segon nucli de població de la comarca.
Per els de la camisa carbassa aquest cap de setmana és de descans abans d'afrontar el concurs de Tarragona,per relaxar-nos una mica podem dedicar una jornada dels cap de setmana (o les dues !!!) a visitar la vila de Manlleu,on tindrà lloc un altre any la :
Festa del Porc i la cervesa (enllaç per veure la programació)

Com ens diuen ells mateixos a la web de la festa:
"La Festa del Porc i la Cervesa és gastronomia, és oci i és espectacle a la capital del Ter. Elaboració de productes del porc en directe, demostracions de cuina, tasts guiats d’embotits i de cerveses nacionals i d’importació, activitats infantils i espectacles gratuïts. El col·lectiu Osona Porc avala la qualitat gastronòmica dels productes porcins oferts a la festa.

Gaudiu de la cuina del porc de qualitat i dels seus embotits, tasteu els plats i especialitats que els expositors de la fira us ofereixen i que són per llepar-se’n els dits: daus de galta de porc amb cebetes i bolets, peu de porc desossat i farcit d’ànec confitat i samfaina, faves i pèsols estofats amb costella de porc, pernil al forn, llom a la provençal, porc rostit, senglar, botifarres variades, greixons..."
Tot fent la "cerveseta" ,podem tastar aquests plats que ens proposen els osonencs de Manlleu...

Calen més motius per anar a treure el cap ( i omplir una mica la panxa...)

Cap de setmana andalús a Girona...amb castells


Mostra un mapa més gran

El cap de setmana del 27 i 28 de setembre a terres gironines trobem dues propostes per combinar força interessants: la Diada dels Marrecs de Salt i la mostra "Granada i Jaén et volen veure".
Per visitar Girona no ens calen gaires excuses,sobretot si és per degustar la gastronomia local,però aquesta vegada us proposem anar a tastar la gastronomia andalusa; els vins,el pescaito,els pernils...
Comencem per la mostra que s'iniciarà el divendres 26...

Mostra gastronòmica i cultural per conèixer l'oferta turística de Granada i Jaén, del 26 al 28 de setembre a la plaça Constitució.
Els patronats de Turisme de les dues províncies organitzen una mostra aprofitant el vol de Ryanair. Les Diputacions de Granada i Jaén promocionaran els atractius turístics de les seves províncies a Girona del 25 al 28 de setembre. L'objectiu és animar els gironins a viatjar a Andalusia aprofitant el vol directe de Ryanair entre Girona i l'Aeroport Federico García Lorca Granada /Jaén.
Per això fan una fira turística, cultural i gastronòmica a la plaça de la Constitució, amb actuacions, tapes gratis, sortejos i regals.Les persones que s'hi acostin podran degustar 10 tapes típiques de cada una de les províncies andaluses. Pagant la beguda -van assegurar que a un preu moderat-, es podrà degustar una tapa de les 20 exposades, gaudir d'espectacles de flamenc i participar en el sorteig de premis com vols i estades a les províncies de Granada i Jaén.
La inauguració oficial de la mostra -tot i que comença el dia anterior- tindrà lloc divendres a les 12 del migdia, per part dels responsables del Patronat Provincial de Turisme de Granada i del Patronat Provincial de Turisme de Jaén.

HORARIS:
Dies 26 i 27 de setembre
Informació al públic de 10 a 15 h i de 17 a 21 h
Gastronomia de 13 a 15 h i de 19 a 22.30 h

Dia 28 de setembre
Informació al públic de 10 a 15 h
Gastronomia de 13 a 15 h

El diumenge ens podem acostar a Salt,al local de la colla castellera dels Marrecs de Salt,a la factoria cultural de l'antiga Coma-Cros. Els saltencs estaran acompanyats per la colla dels Xerrics d'Olot,aquesta darrera diada abans del concurs de Tarragona permetrà ajustar els darrers canvis per els castells que és podran veure a Tarragona,a més la colla gironina ha programat tot una sèrie d'actes per poder omplir una jornada de castells i vida social:
Diumenge 28
DIADA DELS MARRECS DE SALT
12:00 Coma - Cros de Salt,Marrecs de Salt i Xerrics d'Olot
Tarda d'activitats: dinar, concert, futbolí, botifarra, inflable, trenca l'olla.....

Fotos Diada Festa Major Roda de Ter 2008


Abans de la jornada castellera,els Sagals d'Osona van fer un taller de castells a plaça...aquesta feina de "formigueta" ha de permetre treure bons fruits de cara a final de temporada (i posteriors !!!). Cal anar a buscar els recanvis de la canalla,ensenyar als nous la tècnica i mica en mica,ja arribaran els resultats...segur!!!
Malgrat la distància tècnica entre les dos colles,i sobretot,la quantitat de camises de cadascuna,tothom vol provar de fer el màxim que pot en aquell moment a plaça...això no treu que entre membres de les colles hi hagi bon rotllo,la comarca és petita i tots ens coneixem d'alguna cosa.



Esperem que això faci que alguns de la camisa grisa s'animin a ajudar a la colla gran de la comarca de cara a Tarragona,totes les mans són bones!!!...

Vídeos actuació Roda de Ter

La jornada castellera de la Festa Major de Roda de Ter va anar bastant ràpid,malgrat la lentitud dels castells (sobretot els de la colla carbassa,que no és normal que triguin tant!!!!). Malgrat això els Sagals van portar a plaça castells segurs,més preparant el concurs que no pas a tirar coses grosses...els de la camisa gris van fer una actuació de sis discreta,deixant de banda la torre de sis la resta van ser castells de la gamma baixa,fins i tot algun amb bastants problemes de mainada (se'ls hi ha de donar temps...per millorar).
El pilar de cinc dels Nyerros molt defensat,va posar punt i final a una jornada que va deixar els següents castells:
Sagals d'Osona :2 pilars de 4 (un per sota), 4d7 amb agulla, 4d7 i 3d7 ,pilar de 5
Nyerros de la Plana : 1 pilar de 4,4d6,2d6 ,3d6 (amb un intent desmuntat) i pilar de 5

Els talls de vídeo són quatre:

Sagals d'Osona : Pilars d'entrada i 4d7 amb agulla

Sagals d'Osona : 4d7,3d7 i pilar de 5 de cloenda

Nyerros de la Plana : pilar de 4 d'entrada,4d6 ,3d6 intent

Nyerros de la Plana : 3d6 descarregat,2d6 i pilar de cloenda

La cuina del concurs I

S'acosta el concurs de Tarragona,les colles van polint els castells grossos de cara a portar tot el més gran que tenen a plaça. Però cal que els castellers també és preparin,el concurs són moltes hores...a peu dret,a plaça,sota el sol (esperem que faci un dia ennuvolat !!!). Cal recordar que hem de recuperar forces i líquids,la plaça no permet fer grans paraments però tampoc ens hem de resignar als entrepans de tota la vida,també podem menjar be sense que ens costi gaire.
Ara bé ,els del patronat aquest any han "creat" un plat casteller en motiu del concurs,d'alta cuina,no crec que puguem tastar-ho a plaça...però si teniu oportunitat!!!

El centre d’esbarjo gastronòmic Sirco, inspirat pel concepte de la “pell castellera” del mocador casteller, ha creat un plat únic: el Plat Casteller:


Caneló en vertical farcit de farsa amanit amb ceps , romesco i tonyina del Mediterrani, coronat amb enciams de l'horta del Baix Camp i xips de yuca . L'estructura cilíndrica se subjecta mitjançant mini canelons farcits de brandada de bacallà albardats amb una gelatina de maduixa. A un marge de l'estructura un cop de brotxa de coulis de piquillos sobre el qual es col·loquen gominoles d'oli d'oliva “empanades” en peta zetes buscant el cinquè sentit del plat (el so) i simbolitzant la música dels grallers.

Però per anar agafant idees,mireu de trobar (a la biblioteca,llibreries,d'un amics,etc..) un llibre de receptes molt oportú:

DINARS DE TÀPER. TRUCS I RECEPTES PER A MENJAR BÉ A LA FEINA
ADA PARELLADA
L'obra proposa plats variats, gustosos i saludables per emportar a la feina, amb trucs per transformar les sobres del sopar i receptes senzilles pels dies que només es tenen deu minuts per cuinar.
Títol: Dinars de tàper
Autora: Ada Parellada
Editorial Mina, col·lecció Sal i pebre
130 pàgines






Algunes receptes per anar triant:
Pollastre amb poma i salsa de soja

Ingredients (per a 4 persones)

3 pits de pollastre
1 ceba
2 pomes (millor d'alguna varietat dolça)
1/2 tassa petita de salsa de soja
1/2 tassa petita d'aigua

Preparació

Primer de tot fem el pollastre a trossets i el coem amb una mica d'oli a la cassola. No el salarem perquè la salsa de soja ja és prou salada. Mentre el pollastre es cou, piquem la ceba i pelem i tallem les pomes a dauets.
Quan el pollastre ja estigui cuit (no cal que sigui daurat), el traiem de la cassola i el reservem. Si ens ha quedat massa oli, en traiem el que calgui i hi sofregim la ceba fins que sigui ben enrossida. Tot seguit hi afegim la poma i ho deixem coure tot junt un parell de minuts. En acabat, hi incorporem el pollastre, ho remenem una mica i ja hi podem tirar la salsa de soja i l'aigua.
Deixem que faci xup-xup durant uns deu minuts perquè la salsa es vagi reduïnt.
Si veiem que la salsa queda molt líquida,hi podem tirar una miqueta de farina i remenar-ho bé, per espessir-la.
Passats els deu minuts, ja podem apagar el foc, i a menjar!

Per acompanyar el pollastre fem una mica d'arròs basmati, que hi va molt bé. Si poseu a bullir l'aigua en el moment que incorporeu la poma al sofregit, l'arròs i el pollastre estaran llestos més o menys alhora.

Flam de pastanaga i pernil

Ingredients

300 grams de pastanagues
100 grams de bròquil
1 ceba
100 grams de pernil salat
4 ous
1 dl de crema de llet
Nou moscada
Pa ratllat

Preparació

En una paella fonda, fregim amb una mica d’oli les verdures (bròquil, pastanaga i ceba), tallades ben petites i vigilant que no es socarrimin, rotllo un quartet d’hora. Després les passem pel turmix. En un bol, batem els ous, li afegim la verdura triturada, la crema de llet, el pernil tallat molt petitó, una mica de sal, pebre i nou moscada. Ho remenem bé.

Agafem un motllo allargat per posar-hi el flam. L’untem tot de mantega per dins i li espolsem el pa ratllat per sobre, que formi una partícula fina (vigilant que no s’acumuli pa ratllat al fons). Després li aboquem la pasterada del flam i posem el motllo al forn al bany maria (a dins d’un recipient amb aigua), a 180 graus. Estarà en uns 44-50 minuts. La saviesa popular diu que si ho punxes amb una agulla al mig i l’agulla surt neta, és que el flam ja està.

Per acompanyar-lo fer una salsa de formatge gorgonzola suau …al gust

La Merçè 2008:vi,caves,Àsia i castells


Arriba La Mercè,les festes del cap i casal del país,la Festa Major de Barcelona.
Aquí si que poca sosa podem dir,la quantitat d'actes,concerts,trobades,etc és massa gran per poder destriar pels altres. L'ajuntament de Barcelona ha fet una web per les festes,visiteu-la i trieu allò que voleu:
Mercè 2008

Les diades castelleres de la Mercè son dues:
Diumenge 21 a les 12.00 a Plaça Sant Jaume
Les colles arribaran en cercavila des del Palau de la Virreina, passant per la Rambla i el carrer
Ferran. Castellers de Barcelona, Minyons de Terrassa i Castellers de Vilafranca

Dimecres 24 a les 12.30 a Plaça Sant Jaume
Jornada castellera amb les colles locals
Castellers de Barcelona, castellers de Sants, castellers de la Vila de Gràcia, castellers del Poble-se
c i de la Sagrada Família

Dins dels diferents programes d'entitats i altres propostes de la Mercà 2008,us destaquem dues:
la 28ena mostra de vins i caves de Catalunya organitzada per l'INCAVI i la mostra de cuines d'Asia organitzada per CasaAsia.

CUINES D’ÀSIA

20, 21, 23 i 24 de setembre, de 12 a 1h
Parc de la Ciutadella - davant del Museu de Geologia
Entrada lliure

Els sabors d’Àsia tornen a estar presents en aquesta edició del Festival, que ofereix la possibilitat de degustar menjars de diferents racons del continent. Restauradors de l’Índia, Corea, Indonèsia, Japó, Xina, el Tibet i l’Iran ens delectaran amb la gastronomia típica dels seus països. També hi haurà un racó especial dedicat als tes i als dolços orientals.

Indonèsia
Arxipèl·lag del sudest asiàtic amb més de 17.000 illes i una població de 230 milions d’habitants, Indonèsia té una de les cuines més variades i interessants d’Àsia. Amb una forta influència dels seus veïns del nord, la Xina i l’Índia, i en menor mesura del mitjà orient, ha sabut aprofitar el millor d’ells creant una cuina amb personalitat pròpia on els saltejats amb wok i la salsa de soja típics de la cuina xina comparteixen fogons amb els curri indis i els kebabs del mitjà orient, fusionant-los amb ingredients i condiments locals com ara la llet de coco, el sucre de palma o la pasta fermentada de gambes.
Al Festival Àsia trobem representada la cuina
d’Indonèsia amb el Restaurant Betawi (c/Montsió, 6, tel. 93 412 62 64)

Iran
La cuina persa és una de les més antigues documentades: fa dues dècades, es va trobar una peça de fang de més de 4.000 anys amb una recepta que deia així: “tot menjar ha de tenir tres qualitats indispensables: bon gust, bona olor i bon color”. La cuina persa és molt equilibrada, no s’hi veu excés de cap ingredient, però tampoc en falta cap. És una cuina suggerent, atractiva, amb gustos i aromes als quals no se’ns fa difícil acostumar-nos. Al Festival Àsia trobem la cuina iraní al
Restaurant Rincón Persa (c/Floridablanca, 85, tel. 93 525 59 96)

Tibet
Kailash va ser el primer restaurant tibetà que va obrir a Barcelona. Disposen de deliciosos plats, tant vegetarians com no, amb el sabor i ambient típics tibetans. L’acurada qualitat dels seus productes s’ajusta a les diferents estacions de l’any i a tots els paladars. Per introduir-se a la cuina tibetana, de primer es poden menjar unes patates especiades, o verdures i gambes picants, mentre que de segon es pot optar per les crestes anomenades “momo frito”. El Lasso, un batut de yogurt, és ideal per veure.
Restaurant Kailash (c/Xifre, 100, tel. 93 433 07 66)

Xina/Japó
El restaurant Mosquito Izakaya ofereix una varietat de menjars curiosa, exòtica i multicultural, amb una gran varietat de tapes asiàtiques. Totes elles estan realitzades amb ingredients i aromes tan intesos com el tamarinde, l’herba de llimona, el gingebre, la llima i el coriandre. En destaquen les truites de fideus d’arròs amb porc macerat, els enfilats de pollastre tikka, i les albergínies amb salsa a base de curri. També ofereixen la possibilitat de tastar diferents begudes asiàtiques, des de te fins a sake.
Restaurant Mosquito Izakaya (c/Jaume Giralt, 53, tel. 93 315 17 44)

Corea
La influència xina i japonesa en la cuina coreana és innegable, malgrat que la cuina coreana té innombrables trets propis, molt apreciats justament pels seus veïns asiàtics. Com a la resta de països orientals, l’hàbit d’un primer i un segon no hi és. Els àpats són molt variats i acostumen a incloure una sopa, arròs, potser algun plat de pasta, verdures, i una mica de carn o peix, o totes dues coses.
Al Festival Àsia la cuina coreana la trobem
representada amb el Restaurant San Kil (c/Legalitat, 22, tel. 93 284 41 79)

Índia
El país convidat enguany al Festival Àsia no podia deixar d’estar representat a l’espai gastronòmic. Els indis utilitzen prop de 300 condiments diferents per preparar les carns, els peixos i plats vegetarians diversos. Destaquen plats com el pollastre al forn tandoori o el Kashmiri Rogan Josh (xai especial en salsa a l’estil del nord de l’Índia), o el Chala
Masanas (cigrons amb espècies a l’estil Punjab).
El restaurant indi present al Festival Àsia és el
Tandoor (c/Calàbria, 144, tel. 93 425 32 06)

Tes d'Àsia
La teteria present al Festival Àsia ofereix varietats tan interessants com el Pou de Drac, la Nimfa d'Aigua i la Deesa de Ferro. Tot servit en autèntiques teteres Yixing i tenint molta cura en la qualitat i la preparació anterior de les fulles.
Teteria Caj Chai (c/Sant Domènec del Call, 12, tel. 610 33 47 12)

28a. Mostra de Vins i Caves de Catalunya

Del 20 al 24 de setembre té lloc, un any més, la 28ena Mostra de Vins i Caves de Catalunya, al Moll de la Fusta de Barcelona, en el marc de les festes de la Mercè. La Mostra s'ha convertit en un referent pel sector vitivinícola en la divulgació i promoció dels seus productes a la ciutat de Barcelona i a la seva àrea metropolitana, esdevenint una cita imprescindible de les festes de la Mercè.

L'edició d'enguany compta amb novetats importants. Tenint en compte la importància que està assolint l'enoturisme en el sector vitivinícola i les múltiples accions que s'estan duent a terme arreu de Catalunya sobre la unió entre vi i turisme, hi haurà un espai anomenat "Vi i Territori". Allà, els assistents a la Mostra podran consultar aquelles opcions més interessants sobre l'oferta d'enoturisme que hi ha a Catalunya: visites a cellers, restauració, activitats relacionades amb el vi, turisme rural, etc.

La Mostra comptarà amb més de 40 estands de cellers i caves de Catalunya, els estands de les institucions i associacions relacionades amb el vi i el cava, així com espais dedicats a la gastronomia catalana. També, en l'espai de l'INCAVI, es podran seguir diferents cursos d'iniciació al tast de vins a càrrec d'enòlegs d'aquesta institució.

Roda de Ter,una diada "especial"


El municipi de Roda de Ter es troba al nord de la comarca d'Osona, al costat del riu Ter.
Dins dels actes de la Festa Major de Roda de Ter,la diada castellera del diumenge 21 te la particularitat de veure "compartir" plaça a les dues colles de la comarca,els Sagals d'Osona i els Nyerros de la Plana.
Aquesta jornada castellera ja farà unes quantes temporades que es va repetint...amb un cert interès per veure el nivell de les dues colles,malgrat les diferències notables entre els carbasses i la colla de Manlleu.

Però la Festa Major de Roda de Ter no és tant sols castells.
És sobretot barrakes i concerts...

Us deixem l'enllaç dels programa per triar i remenar:
Festa Major de Roda de Ter 2008
Per destacar-vos unes quantes coses:
Divendres 19 de setembre
a les 21.30

Pregó de Festa Major a càrrec de Xavier Baurier i Foret
(músic i compositor). Retransmissió en directe per Ràdio Roda.
Piscolabis popular.
Plaça Major. En cas de pluja es farà a la Porxada de Can Planoles

Dissabte 20 de setembre
a les 13.30
Arrossada Popular a la zona de Barrakes
Organitza: AJR

Diumenge 21 de setembre
a les 11.00
Taller de castells a càrrec de la colla castellera Sagals d’O
sona a la Plaça Major

a les 12.00
Diada Castellera, amb les colles Sagals d’Osona i
Nyerros de la Plana. Plaça Major. En cas de pluja se suspendrà.


Per poder recordar la diada del 2007,aquí teniu l'enllaç dels vídeos:
Vídeo actuació Festa Major Roda de Ter 2007
L'oferta gastronòmica de Roda no és molt extensa però ens permetrà triar una mica:
Restaurant El Bressol
C. Anselm Clavé, 10 - Tel. 93 854.04.30

P* Fonda Urgell
C. Bac, 44 - Tel. 93 850.00.82

Snack-bar St.Sebastià
C. Torrent, 3 - Tel. 93 854.05.81

P* Hostal Sant Jordi
C. Ramon Martí, 9 - Tel. 93 854.05.20

Aprofitem que som a Roda per visitar dos rutes molt interessants:

Ruta literària de Miquel Martí i Pol


L'esquerda,poblat ibèric i medieval