Colles de l'Eix 2008: 10è aniversari



Manresa 1999-2008,ja farà deu anys...
Aquest cap de setmana del 13 i 14 de setembre tenim la diada de Colles de l'Eix 2008 amb els Castellers de Lleida,Marrecs de Salt,Sagals d'Osona i la colla local els Tirallongues de Manresa. Aquesta jornada castellera tant especial,sobretot pel darrer castell que és fa de germanor entre les quatre colles (a la foto podeu veure el primer que és va fer "oficialment"),celebra enguany la seva desena edició (que ja son molts anys !!!!).
El format de la diada d'ocupar els dos dies del cap de setmana,el dissabte per promoure i fomentar la convivència i la relació entre les colles i el diumenge a la jornada castellera i dinar de germanor i els actes més "institucionals" va ser una novetat.
Les colles organitzadores de la mateixa eren molt "joves",la més veterana eren els manresans amb 6 anys d'història,la resta teníem tant sols 2 0 4 anys de vida...així doncs la voluntat de fer una diada "fora" del territori amb més tradició castellera que anés seguint un eix viari que comunicava les quatre ciutats amb colla pròpia: Salt(Girona),Vic(Osona),Manresa(Bages),Lleida(Segrià) aquesta jornada s'ha anat fet itinerant entre les quatre ciutats.
Ja han passat deu anys i la trobada continua,ha passat per anys més i menys bons,amb problemes de finançament i de participació...però s'ha mantingut dins del calendari castellers de les quatre colles,que ja és molt!!!
Potser caldrà replantejar-se el format,potser variar algun dels aspectes de la mateixa,però no deixa de ser una "alegria" veure que iniciatives que han nascut de les colles fora del territori històric del món casteller han assolit una certa estabilitat,no tot és Penedès,ni Alt Camp,ni Tarragonès...al nord també s'hi fan bons castells!!! les quatre colles han assolit castells de vuit al llarg de la seva història,de vegades potser ens oblidem !!!
Per fer una mica de memòria un deixem unes quantes fotos del primer any a Manresa,tots som 10 anys més grans...alguns/es han millorat,d'altres és més discutible...ja,ja,ja!!!



Àlbum de fotos Colles de l'Eix 1998
(les fotos estan escanejades,malgrat la seva qualitat és millorable tenen un cert valor sentimental...)
Però anem per el programa del 2008...

Dissabte 13

17.00: Recepció dels participants a la Trobada, al pati del col.legi Pare Algué.
17.30 - 20.00: Partits de futbol (mixt), al pati del col.legi Pare Algué. Es formaran els equips a l'arribada.
17.30 - 20.00: Activitats infantils, al pati del col.legi Pare Algué.
17.30 - 20.00: Tarda de jocs de taula. Es compta amb la col.laboració del Club del Joc. Alguns dels possibles jocs són: Blokus, Genial, Saboteur, Alhambra, Carcassone, CA$H'n GUN$ Live, Santy Anno...
18.00 - 19.30: Ruta turística: del medieval al modernisme
21.00 - 22.30: Sopar, al local dels Tirallongues.
23.00 - 2.30: Concert a la Plaça Sant Domènec, amb Dr. Calypso i Deskarats.

Diumenge 14

9:00 - 10.30: Esmorzar, al Parc de Casa Caritat.
11.00: Assaig del Quatre de Germanor, a la Plaça Sant Domènec.
11.30: Cercavila, des de la Plaça Sant Domènec fins a la Plaça Major.
11.30: Recepció oficial de les autoritats als representants de cada colla, i als patrocinadors.
12.00: Actuació castellera, a la Plaça Major.
Dinar, a la pista poliesportiva de La Font dels Capellans.
Parlaments de cloenda.

Com a "passaport" per les activitats de la tarda, el sopar, dormir als espais habilitats i esmorzar, caldrà portar el mocador creat especialment per la Trobada,el preu del cap de setmana és de 10€ els grans i 5€ els petits,això inclou el sopar de dissabte,esmorzar i dinar de diumenge i el dormir. Per accedir al dinar és necessari portar la camisa de la Colla.
Els espais habilitats per a dormir seran el gimnàs de l'escola Pare Algué i el local dels Tirallongues. El repartiment es farà en funció de l'afluència de castellers de cada colla.
Si algú vol o necessita un altre manera de dormir",el terra del local i la màrfega potser ja no són massa recomanables aparti d'una certa "experiència" castellera...podeu consultar a la web de Manresa Turisme

Si podeu aprofitar el dissabte al mati,us proposem una ruta especial...els vins del Pla de Bages
El pla de Bages és una plana de la Catalunya central que conforma el nucli de la comarca del Bages, vorejada en els seus extrems per terres més altes com ara les serres de Castelltallat a l'oest, Montserrat al sud, Sant Llorenç del Munt al sud-est i l'altiplà del Moianès a l'est, entre d'altres. És una conca d'erosió formada pel Llobregat i els seus afluents, dels quals destaca el Cardener. La localitat principal n'és la ciutat de Manresa.

La plantació de noves varietats de ceps reconegudes mundialment combinades amb les varietats tradicionals de la regió, que mantenen la seva presència i marquen la continuïtat i la tradició, donen com a resultat uns vins d'una singular personalitat
Les varietats més cultivades són Ull de Llebre, Cabernet Sauvignon, Merlot i Sumoll pels vins negres, i Macabeu, Chardonnay i Picapoll pels blancs, sent aquesta última una varietat autòctona de la comarca que proporciona vins afruitats amb bon aroma, esplèndida textura i personalitat.
En menor extensió també es cultiven Pinot Noir, Garnatxa, Malbec, Sauvignon i Syrah.

Actualment, un total d'onze cellers formen part de la Denominació d'Origen Pla de Bages.

I fins i tot,acostar-nos fins al Món Sant Benet, l’únic monestir de Catalunya on les diferents èpoques han deixat la seva empremta al llarg de mil anys. El monestir romànic, l’època gòtica, el desenvolupament barroc, el modernisme, han deixat el seu llegat monumental.

Podem mirar també de visitar la Fundació Alícia (Alimentació i Ciència) un centre de recerca dedicat a la innovació tecnològica en cuina i a la difusió del patrimoni agroalimentari i gastronòmic. Té una clara vocació social, en tant que centre obert al públic, amb l'objectiu de promoure una bona alimentació.
Caps de setmana i festius: 10:30, 12:00 i 13:30; altres horaris a convenir per fer reserves de les visites guiades: tel +34 902 875 353 info@monstbenet.com