Diada de Sant Jordi: roses i llibres

El proper dimecres és Sant Jordi , la gran festa de la primavera,única al mon.El fet de donar el protagonisme de la jornada a dos símbols de la cultura i la sensualitat és la gran aportació catalana a la societat universal. Regala roses a les persones estimades i correspondre amb un llibre no es veu a gaires llocs més.
A més aquest dos símbols tenen la seva presència en la gastronomia i el mon culinari. Els llibres és evident la quantitat de receptaris,guies,assaigs,revistes,enciclopèdies,etc...de cuina,de productes,de tècniques i podríem seguir i seguir.
Les roses també serveixen a taula, a més de decorar,per menjar-se-les.Les roses i moltes d'altres flors,algunes de conegudes com la "carxofa",la flor de carabassó,etc però d'altres no tant conegudes pel seu valor nutritiu sinó pel seu valor "estètic". Us proposem uns quants llibres,el primer no pot ser cap altre que el de la Najat...moltes,moltes,moltes felicitats un altre cop!!!
Els altres de temes culinaris i unes quantes receptes de cuina amb roses i altres flors.

Llibres Sant Jordi 2008

L'últim patriarca. Premi Ramon Llull 2008
Najat El Hachmi Editorial Planeta

"L’últim patriarca és la història d’una rebel·lió personal contra un ordre establert des de fa milers d’anys. També és una mirada lúcida sobre les víctimes i els botxins que en són partícips. Mimoun i la seva filla neixen per complir el paper que el patriarcat els ha assignat, però uns canvis en les circumstàncies que els envolten seran decisius per propiciar el capgirament de l’ordre de les coses. Aquesta és una història familiar, una història on les contradiccions internes dels personatges afloren per marcar unes relacions fetes de desencontres. Una història definida pel trencament que suposa la separació. La filla de Mimoun Driouch narra la seva vida des que ell neix fins que ella està a punt de començar la universitat. Ella vol entendre què ha fet del seu pare el tipus de persona que és, quines circumstàncies l’han convertit en una figura autoritària i dèspota, al mateix temps que inicia diversos intents per desfer-se del pes que té en la seva vida. A partir d’un magistral i intencionat ús dels recursos propis de la tradició oral, l’escriptora Najat El Hachmi construeix una faula moderna que inclou moments de gran tendresa i moments d’un brutal dramatisme, tot amanit amb un sentit de l’humor que ratlla la corrosió. El resultat és un tipus de novel·la que, tant pels conflictes tractats com per la forma literària d’abordar-los, fins ara ha estat inèdit en la literatura catalana."


Josep Gironès Descarrega
Cossetània Edicions
Col·lecció: El Cullerot, núm 36
Preu: 10.50€
Nombre de Pàgines: 128



Maria Descarrega Garcia va nàixer a la Fatarella, comarca de la Terra Alta, el 9 d’abril de 1931. Sons pares, Josep i Guadalupe, formaven una família pagesa coneguda especialment per la seva capacitat de treball. Entre altres activitats, Josep de Carinyo va desermar i posar en producció una finca en la qual destacava una gran extensió d’oliveres. L’inici de la guerra va malbaratar totes les previsions. Josep de Carinyo va ser assassinat en el decurs dels Fets de la Fatarella, mentre que Guadalupe moria posteriorment víctima de l’explosió d’una bomba. Òrfena de pare i mare, als onze anys, Maria va aferrar-se a la terra que sons pares li van deixar i va continuar amb la tradició familiar pagesa. Més endavant, va casar-se amb Andreu de cal Garrit, de professió paleta, i plegats van tenir quatre fills. Ni la feina de la casa, ni els quatre fills, ni l’empresa de construcció van ser obstacle suficient perquè deixés d’anar al camp. Enmig d’aquestes circumstàncies, és fàcil d’entendre que la seva cuina tingués una forta arrel camperola. Cuinava de forma pràctica, ajudada per tot allò de què disposava en el seu assortit rebost, a més dels productes que obtenia de l’hortet familiar i els animals que criava al corral. Va morir el dia 6 de febrer de 2003. A partir d’aleshores, el seu fill Josep va recopilar les seves receptes més casolanes.
Aquest llibre el podeu compaginar amb la novetat d'enguany La Cabana de Josep Gironès. Cossetània Edicions
Els Fets de la Fatarella, esdevinguts a finals de gener de 1937, constituïren un dels episodis més punyents de la guerra civil, quan les milícies anarquistes entraren en aquest poble i causaren trenta-dos morts entre la pagesia local. A partir d’aquells dies tràgics, moltes altres persones quedaren marcades per a tota la vida i, més de setanta anys després, el record dels Fets encara és ben viu entre els fatarellencs. La cabana és, doncs, una novel·la històrica que s’endinsa, a través de les vicissituds d’una família pagesa, en els diversos punts de partida —alguns ben allunyats en el temps— que desembocaren en una dramàtica concatenació d’esdeveniments que portà unes persones a la mort.
Així doncs la relació entre la novel·la i el receptari ens permetrà veure com afecta a taula les vicissituds viscudes per la gent que trobarem a la novel·la.El mateix autor,les mateixes vivències?


La cuina de les Terres de l’Ebre (tercera edició)

Receptes tradicionals del Baix Ebre, del Montsià i de la Terra Alta

M. Carme Queralt Tomás Colo.leció: El Cullerot nº5
Cossetània Edicions
Preu: 11.30€ Nombre de Pàgines: 144

Receptes recollides de la tradició oral de la Terra Alta, el Baix Ebre i el Montsià. La seva autora, antropòloga social i professora de cuina, aplega en el receptari àpats que, sovint, presenten variacions —i fins i tot canvien de nom— d’un poble a l’altre.

Les Terres de l'Ebre formen part d'aquest país nostre,malauradament tant sols te presència a les televisions quan ens fa falta quelcom del seu territori,l'aigua sobretot,però un cop els han "expoliat" ja ningú en parla més del sud...terres oblidades i menyspreades per l'administració de casa nostra.

Vídeos de receptes amb roses i flors
Perdius amb pètals de rosa


Flors de carbassó arrebossades i farcides de formatge i anxova


Amanida de flors i festucs

1 comentari:

Anònim ha dit...

I els punts de llibre per Sant Jordi què?