Mel,oli i artesans...dolços i més dolços

Aquests cap de setmana del 12 i 13 d'abril destaca la Fira de la Mel i l'Oli del Perelló (a la comarca del Baix Ebre a les Terres de l'Ebre). Aquest municipi a tocar de l'Ametlla de Mar celebra Firabril,la Fira de la Mel i l'Oli. Aquesta Fira és bàsicament ramader i agricola,però dins del programa te varies activitats gastronòmiques dignes de comentari:

Berenar Popular amb pa,vi i sucre ("Suca-mulla" per les terres gironines),aquest berenar antic i tradicional ens retorna als temps de les nostres àvies...i també,malauradament, d'escassetat de productes més refinats. Però és un exemple de com de la necessitat se'n fa virtut.

Concurs de Mel: el concurs hi participen apicultors de tot l'estat espanyol ,en diferents categories com son la mel de taronger,de romaní,de mil flors i d'alta muntanya. L'"Oscar" a la millor mel és diu "Abella d'Or" i s'entrega al millor de tots.






















Concurs d'all i oli :el guanyador/a és aquella
persona que aconsegueix realitzar en 25 minuts més quantitat d’all i oli.

Mentre es realitza el concurs hi ha un esmorzar popular consistent en un cantó de pa (crostó) amb tomàquet i sardina. Aquest menjar era molt comú entre els pagesos ja que quan anaven al camp, pel seu gran poder alimentari i calòric. S’agafa un cantó de pa, se li treu la molla i s’omple de tomàquets i sardina cuites a les brases i esqueixats. Es posa un bon raig d’oli d’oliva verge extra del Perelló. Després es tapa amb la mateixa molla del pa.

Bunyolada
Aquest acte consisteix en realitzar els bunyols a la mateixa fira i es fregeixen amb oli d’oliva del Perelló davant de tot el públic assistent. Posteriorment, se’ls hiposa mel del Perelló per sobre i són les postres de tothom que visita la fira.

Sorteig del pes en mel com a cloenda de FIRABRIL, entre tots els assistents que han comprat mel durant la fira es sorteja el seu pes en mel; per tant, quant més pesarà el guanyador més quilos de mel rebrà. Per no tenir cap mena de dubte, s’instal·la una balança gegant (d’uns 4 metres d’alçada) on el guanyador s’asseu a un costat, i a l’altre es posa mel en un recipient que es va omplint poc a poc fins que el pes queda igualat.



Diumenge 13,Fira d'Artesans de l'alimentació de Caldes de Montbui


A la plaça de la Font del Lleó, de 10 a 14 h. Aquesta fira aplega productes típics de la terra fets de forma artesana: formatges, mató, embotits, melmelades, confitures, fruits secs, oli, mel, etc. Elaborats per artesans de l’alimentació d’arreu.
Els carquinyolis, de tradició centenària, i el mató, ambdós acollits a la Denominació Comarcal de Producte Alimentari, constitueixen unes postres de gran qualitat artesana. Val la pena acompanyar-los amb la tradicional mel de Caldes de Montbui, una de les més apreciades de la zona.

De licors, n'hi ha dos que són especialment genuïns d'aquesta terra:
L'anís de taronja fet de la destil•lació de la pell de taronja amb la grana de matafaluga, i les Flors del Remei, potser el més típic, que es fa amb diferents herbes aromàtiques.

Les cireres de Caldes de Montbui també són tradicionals y famoses pel seu agradable sabor y consistència, gràcies a la climatologia y qualitat de la terra de la zona.

D'altra banda, les pastes de sopa tenen un passat històric que data des del 1.700. Les diferents generacions de l'empresa familiar han conservat la seva elaboració de manera totalment artesana i de qualitat.