A Catalunya el gran esdeveniment gastronòmic és el dinar del dia de Nadal, no es massa costum fer-ho la vigília la “Nochebuena”.En altres zones de l'Estat Espanyol sí se celebra el 24 a la nit. Els catalans ho fem el dia de Nadal. L'àpat d'aquest dia que reuneix a tota la família és dels més importants de l'any.
És tradicional menjar escudella i carn d'olla. Amb el suc escorregut del bullit es fa la sopa de galets, l'escudella. Cal anotar que en la confecció d'aquesta menja no hi pot faltar, el bou, el be, el porc i la gallina, així com la pilota, a més de patates, col, pastanaga i si voleu que us quedi ben blanca, aixafeu mongetes seques cuites sense pela i les barregeu amb el bullit.
Tot seguit cal menjar el rostit, pollastre, capó o gall d'indi, mantes vegades amb un farcit de pomes, prunes, panses, pinyons, posat dins el rostit.
Escudella i carn d'olla
El bullit més tradicional. Pel dinar de Nadal, quan es reuneix tota la família, es fa una bona escudella i carn d'olla, sense escatimar-hi res.
Ingredients
Un bon os del genoll, uns talls de cua i de jarret de vedella, un braó o dos de xai, botifarra crua, cansalada grassa, un os de l'espinada, cua, orella, morro i peu de porc, un pit de gallina, el pedrer, potes, coll i cap (amb la cresta, sobretot) i un tros d'os de pernil, ranci, mongetes seques, pastanaga, porro, api, xirivia, col, patata i nap. Per a la pilota, una mica de carn de vedella picada, un tros de botifarra crua, un ou, all, julivert, farina o pa ratllat, sal i pebre negre. Per a l'escudella, una pasta de sopa (fideus, galets, etc.) o bé pasta i arròs.
Preparació
El dia abans, es remulla un grapat de mongetes seques.
Es posen a l'olla els trossos de carn, amb les mongetes, la ceba, el llorer, l'aigua i la sal. Tot això cal que bulli des de bon matí, amb l'olla tapada i no massa de pressa. En arrencar el bull, s'escuma el brou. Quan el tall ja estigui bastant cuit, es prepara la pilota, amb una mica de carn picada de vedella i de botifarra crua esparracada, un ou, all i julivert picats, farina o pa ratllat, la sal i una mica de pebre negre. S'enfarina el pastó i, quan ja no
s'enganxa al plat i té la forma, es desgreixa el brou, recollint amb un cullerot les llunes que fa. Després, es tira la pilota a l'olla.
Al cap d'una estona, s'hi posen els vegetals. Cal no deixar-los coure massa. Llavors, s'apaga el foc i es retira el brou necessari per bullir la pasta, en un altre recipient, la qual cal que quedi "al dente". Si també s'hi posa arròs, cal que bulli deu minuts sol, abans de posar-hi la pasta. Va bé, per aturar la cocció en apagar el foc, afegir-hi la resta del brou de l'olla, que ja no bull.
Per servir-ho, es posa el brou amb la pasta en una sopera i, en sengles plates, el tall i els vegetals.Vídeo de la recepte d'escudella i carn d'olla
Pollastre de pagès farcit a la catalana
Ingredients
2 pollastres de pagès desossats per farcir
5 salsitxes de porc
5 prunes seques
20 g de pinyons
20 g de panses ofegades en brandi
½ kg de cansalada viada fresca
sal i pebre
Per a la salsa:
1 porro
2 cebes
3 tomàquets madurs
3 pastanagues
herbes provençals
Preparació
Talleu la cansalada a trossets, escaldeu-la en aigua i escorreu-la. Saltegeu-la en una paella amb una mica d’oli i barregeu-la amb les salsitxes, tallades prèviament, les prunes seques, els pinyons i les panses.
Farciu el pollastre amb la barreja i cosiu-lo. Escalfeu el forn a 220 ºC i fiqueu el pollastre a la bresera. Quan agafi color, afegiu-hi les verdures tallades, llevat del tomàquet que s’hi afegirà quan estiguin cuites. Ruixeu-ho tot amb una mica de vi, deixeu-ho reduir i traieu el pollastre.
A la verdura, li afegiu brou de vedella i la deixeu coure durant uns 10 minuts. Després, tritureu-la i coleu-la.
Per acabar, salpebreu al vostre gust. El pollastre talleu-lo a la taula
.
Vídeo d'una recepte de pollastre farcit amb prunes i pinyons
Enllaç podcast de Rac1 programa Cuinetes sobre el capó de Nadal
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada