DESEMBRE: Nadal, Januka i Aid al Adha


Aquest mes de desembre ens ha coincidit la celebració d'unes de les més importants festes de les tres religions monoteistes importants del país:la cristiana,la jueva i la musulmana. La influència d'aquestes tres cultures en la història del nostre país ha sigut i és molt gran.Fins i tot en el tema gastronòmic,ara per aquestes festes portarem a a taula diferents plats que tenen el seu origen en tradicions ben diferents de les que fem actualment...com deia Josep Pla,la gastronomia és el paisatge a la cassola i quan es comparteix paisatge,doncs els plats s'acaben assemblant molt...i les festes també.
Per fer "5 cèntims" de cada festa...

El Nadal és la festivitat cristiana que comprèn el temps entre l'advent i l'epifania (l'anunciació i l'arribada del fill de Déu) . En ella, se celebra el naixement de Jesús. De les esglésies cristianes, la Catòlica i la Protestant celebren el Nadal el 25 de desembre . L’Església Ortodoxa , en canvi, el celebra el 7 de gener, ja que no va acceptar el calendari gregorià que va reformar el calendari julià de l’època romana.
Del 24 de desembre al 6 de gener

Jánuca (חֲנֻכָּה, חנוכה), anomenada la "festa de les llums",és una festa jueva que dura 8 dies,i en la que es celebra la derrota dels hel·lens i la recuperació de la independència jueva amans dels macabeus amb la posterior "purificació" del Temple de Jerusalem de la iconografia pagana,es recorda el miracle del canelobre,que va cremar durant 8 dies amb una petita quantitat d'oli.
El calendari jueu és diferent del gregorià,enguany cau del 21 de desembre al 29 de desmbre

La festa del xai (Aid al Adha) és una festa important pels musulmans que se celebra quan ha acabat el Ramadà, marcat segons la lluna. Durant aquest dia cada família compra un xai, i el mata recordant el que va fer Abraham amb el xai fa molts anys quan Alà li va demanar que matés al seu fill i quan anava a fer-ho, va aparèixer i li va posar un xai per a que no matés el seu fill.
El calendari musulmà també es lunar,enguany la festa ha caigut entre el 15 i 16 de desembre.

Si hi ha una cosa que ens uneix són els dolços, delícies artesanes
Si hi ha un menjar que en aquests dies té una especial demanda són els dolços, una extraordinària oferta de cap a cap de la geografia, encapçalada pel torró de Xixona (textura blana) o d’Alacant (dur).
Reflex de l’antiga convivència entre les cultures musulmana, jueva i cristiana: rolletes, galetes d’ametlla, mantegada d’anís, a més del clàssic massapà, postres que s’acompanyen amb aiguardent i altres licors com el resolí, una beguda digestiva d’origen àrab, a base d’aiguardent.

El Razin, anomenat banyes de gasela,que trobem a l’actual Marroc i que s’assemblen molt en aparença a les casquetes i panadons de la Terra Alta, més coneguts amb el nom
de pastissets. Altres receptes dolces són els bunyols, les rosquilles, el torró i el massapà, els musulmans feien servir la mel en abundància, tot i que van ser els introductors d’un nou producte edulcorant: el sucre.
I els


Receptes entrelligades:
Per Januca és molt típic menjar els Sufganiot ,que ens podrien recordar segur als nostres bunyols de vent que els cristians hem passat a la Quaresma.De fet els sufganiots són els avantpassats dels donuts,segurament...

Sufganiot (bunyols de januca)

Ingredients (4 persones)

2 1/2 culleretes de llevat
1/4 de tassa de sucre
3/4 de llet tèbia (alguns hi posen llet de soja)
2 1/2 tasses de farina
2 ous
sal
1 cullereta de nou moscada.
2 culleretes de mantega a temperatura ambient,mig fosa.
1/2 tassa de formatge cottage.
1/2 tassa de melmelada al gust
1 ou
1/2 tassa de sucre
1 cullereta d'extracte de vainilla
2 tasses d'oli d'oliva
1/2 tassa de sucre

Preparació:

Dissolt el llevat amb una mica de llet tèbia. Col·locar la farina en un bol,fer un volcà i al mig afegir la barreja anterior,els ous,la sal ,la nou moscada ,la mantega i el sucre restant.

Barrejar-ho be amb les mans i un cop estigui compactada la pasta,passar-la a una superfície enfarinada i anar amassat-la fins que és torni elàstica.
Tornar-la al bol,tapar-la amb un drap i deixar-la tota la nit a la nevera.La retirem de la nevera i la tallem en dues parts,tornem amassar amb un mica més de farina i la deixem reposar de 15 a 20 minuts.
Mentrestant barregem en un bol el formatge,la melmelada,els ous,3 culleretes de sucre i la vainilla.
Amb la massa forma boletes i omplir el centre de cadascuna amb la barreja de formatge i melmelada.
En una olla fonda escalfar l'oli i començar a fregir les "sufganiot" fins que agafin un color daurat.Un cop estiguin cuinades,deixar reposar damunt paper absorbent per treure l'excés d'oli i passar-les per sucre encara calentes.

A Castella és tradicional el xai per nadal i a parts de la Catalunya Vella com són les comarques de la Terra Alta amb presència musulmana durant uns quatre-cents cinquanta anys, un temps suficient per a trobar-nos amb una llista inacabable de paraules d’origen àrab al vocabulari terraltí –xifra, alcova, carxofa, cotó, quitrà, seitó i moltes més– i noms de poblacions com Benissanet, Mediona o Garraf,que són d’aquest mateix origen. Les receptes de xai(corder) per aquestes dates tampoc poden faltar. Aquesta carn tant apreciada per les tres religions,és diferencia per la manera de preparar-la amb ritus halal segons els musulmans i kosher segons els jueus...però molt semblants.

Espatlla de xai al forn

Ingredients:

Un raig de vinagre
Oli d'oliva
Una espatlla de xai en quatre trossos
2 porros
5 dents d'all
1/2 litre de brou
Un got de vi blanc
Un raig de cognac
Alfàbrega
LLorer
Timó
Sal i pebre

Preparació:

Agafeu el xai i el salpebreu, a continuació en una cassola amb l'oli es cou amb un raig de vinagre de vi fins que sigui ros. En una bandeja per anar al forn s'hi posen tota la resta d'ingredients i es posa al forn 1 hora i mitja aprox. fins que vegueu que es cuit.


TORTELL DE REIS...Postre cristià per excel·lència

El massapà és una pasta en parts iguals d'ametlla i sucre rebaixat amb ous, que es fa generalment cuita al forn. El massapà és un dolç molt comú en Nadal,la teoria més probable és que, com altres postres amb ametlles, tinga un origen àrab, sia de "mantha-ban", que vol dir "rei assegut", ja que els primers massapans a la Península Ibèrica portaven impressa aquesta figura, o bé del vocable “mahsaban” que designa els dolços fets a base d'atmelles i d'altres fruits secs.
El massapà pot ser la base de molts d'altres dolços com els panellets, els torrons moderns i els farcits d'alguns tortells.

Tortell de Reis

Ingredients
500 gr de farina
100 gr de sucre
150 gr de mantega
20 gr de llevat
1 got de llet
Raspadura d'una llimona
Ametlles triturades
Fruita confitada (taronja,meló,cireres,etc)

Altres estris necessaris
1 figureta de "rei"
1 fava
paper d'alumini
corona de cartró
un bol
un pinzell
una safata que pugui anar al forn

Preparació
Abans de començar a fer aquesta recepta, assegura't que tens un marbre o taula ampli ja que per poder manipular la massa (com fan els pastissers) necessites espai. Un cop t'hagis fet espai, neteja bé la superfície i posa't mans a la feina...
Agafa la farina i posa-la sobre la taula o el marbre com si fos un volcà amb el seu cràter. Al forat aboca-hi el llevat, el sucre, la mantega, la culleradeta de sal, la raspadura de llimona i la llet (si està a temperatura ambient, molt millor que si està freda).
Amb les mans ben netes uneix els ingredients, amassant-los perquè que et quedi una pasta consistent però que es pugui manipular.

UN TRUC: sabràs que la massa ja està en el seu punt, quan ja no se t'enganxi a les mans.

Un cop ja ho tens, fes una bola i posa-la en un bol o recipient en un lloc fresc i deixa-ho reposar unes quatre hores com a mínim.
Després, agafa-la, estira-la i uneix els seus extrems, de manera que formis un anell, un rosco, i posa'l en una safata que pugui anar al forn. Llavors, embolica la figureta o sorpresa que tens preparada i la fava amb una mica de paper d'alumini i introdueix-les dins la massa allà on vulguis, procurant que no es vegin des de l'exterior.
A continuació, bat un ou i amb un pinzell pinta la massa. Ja veuràs que et quedarà brillant. Empolsega la superfície amb sucre i unes ametlles triturades i posa-hi la fruita confitada.
Mentre fas tot això, encén el forn i escalfa'l a 150ºC. Quan ja estigui a aquesta temperatura, introdueix la safata i deixa coure el rosco durant una mitja hora.Quan ja estigui cuit, fes una corona de cartolina i posa-la al forat del rosco i... ja tens el teu tortell de Reis.