El cava,la beguda de les festes...que també es menja


El Cava és el vi escumós produït segons el Mètode Tradicional a Catalunya, majoritàriament.
Legalment, la Unió Europea reconeix el Cava com un VEQPRD, un Vi Escumós de Qualitat Produït en una Regió Determinada, i l'activitat del sector està regulada pel Consell Regulador de la Denominació d'Origen Cava.
El cava es va començar a produir a partir de les investigacions de l'Institut Agrícola Català de Sant Isidre que van defensar el mètode xampanyès (méthode champenoise) però a partir de les varietats blanques autòctones del Penedès. Josep Raventós i Fatjó va produir, el 1872, les primeres ampolles de cava a la masia de can Codorniu, a Sant Sadurní d'Anoia.

El 1887 va arribar la plaga de la fil·loxera al Penedès arruïnant els cultius de raïm. Això va portar una renovació de les varietats utilitzades, amb la introducció de ceps blancs de qualitat en substitució de varietats negres. Aquesta substitució va facilitar el desenvolupament del cava.Així doncs,la relació entre l'implantació del cava i l'expansió de la tradició castellera cap a les comarques del nord té el mateix origen,la fil·loxera.

El 1972, davant el conflicte amb França per la denominació protegida xampany, es va constituir el Consell Regulador dels Vins Escumosos que va llançar la marca Cava recollint el nom comú ja utilitzat de vi de cava.


Mireu-vos aquest reportatge del cava,la seva història i producció




Les varietats principals utilitzades en el cupatge del cava són: el macabeu, la parellada i el xarel·lo. Cadascuna aporta al cava unes característiques que es complementen:

el macabeu aporta dolçor i perfum,
la parellada aporta finesa, frescor i aroma, i
el xarel·lo aporta cos i estructura.

Varietats secundàries són el chardonnay i el subirat parent. Per als caves rosats s'utilitzen també les varietats negres garnatxa, monestrell, pinot negre i trepat.
Segons la quantitat de sucre, que s'afegeix amb el licor d'expedició, es distingeixen els següents tipus de cava:

Brut Nature, sense sucre afegit.
Extra Brut, fins a 6 grams de sucre per litre.
Brut, fins a 15 grams
Exra Sec, entre 12 i 20 grams
Sec, entre 17 i 35 grams
Semisec, entre 33 i 50 grams
Dolç, més de 50 grams

En el cas del tipus brut nature i extra brut no hi ha gens de licor d'expedició i només s'hi afegeix vi. La falta de sucres afegits fa que aquests tipus de cava siguin més exigents quant a la qualitat, i la seva producció va en augment mentre disminueix el semisec, i el dolç s'ha deixat de produir. El xampany francès es classifica de la mateixa manera tot i que resulta més àcid i pràcticament no s'elabora el tipus brut nature i poc d'extra brut.
Per aprofundir amb la història d'aquest vi escumós tant nostre,teniu el podcast del programa "En Guàrdia" de Catalunya Radio...



Però amb el cava també podem cuinar...


"ESCALOPA" DE POLLASTRE AMB SALSA DE CAVA

Ingredients

4 pits de pollastre.
50 gr. de mantega.
500cc. De cava.
2dl. de crema de llet.
100gr. formatge tipus philadelfia.
4 fulles d’alfàbrega.


Preparació

Fregir els pits de pollastre amb la mantega i mantenir-los calents.
Eliminar part del greix sobrant i desglaçar-lo amb el cava.
Fer-ho bullir tot amb la nata i el formatge. Salpebrar i reduir la salsa fins obtenir la consistència desitjada.
Posar els pits de pollastre en una safata i el suc que hem obtingut.
Podem afegir de guarnició una barreja d'arrossos bullits...basmati,roig,integral...etc,al nostre gust.

ANXOVES AMB PEBRE AL CAVA

Ingredients
1/2 Kg.d'anxoves fines
1 ou
llet
farina
oli
llorer
pebre en gra
2 copes de cava (1 got)
1 llimona
alls i sal.

Preparació

Netejar les anxoves,traient el cap i les espines, escalfar bastant d'oli en una paella, mentrestant arrebossar les anxoves amb una massa feta amb 1 cullerada sopera de farina, l'ou, mig got de llet i una mica de sal.
Fregir les anxoves en l'oli fins que estiguin daurades pels dos costats, posar-les en una safata plana.
De la paella treure oli, però en deixarem una mica, picarem tres alls i abans de que es daurin afegir 6 grans de pebre i el got de cava, afegir el suc de la llimona, deixar bullir uns minuts i tirar a sobre de les anxoves.
Deixar refredar i servir.