Mercats de Nadal..capons i altres avirams

Ja tenim a tocar les festes,ja estem preparant els àpats familiars,amb amics,etc...i s'acosta la fi per tota una serie d'animals que seran el centre de les taules ( i els plats !!!) a moltes cases...l'aviram.
Al nostre país es fan moltes fires relacionades amb els pollastres,capons,galls d'indi,etc...De sempre hem relacionat la cuina de festa,la de festa grossa,amb les receptes de pollastre. Però no qualsevol pollastre,a casa nostre tenim diferents races: els pota negra,els pota blava,etc...això va a gustos...però no els hi perdoneu la vida,a la cassola estan molt més bons!!!


Mostra un mapa més gran

35ª Fira Avícola del Prat de Llobregat
El Prat de Llobregat celebra un any més la Fira Avícola de la Raça del Prat, dedicant enguany una especial atenció a la gastronomia i als productes de la terra. Un any més el protagonista serà el pollastre de Pota Blava, que es podrà tastar i fins i tot comprar-ne un exemplar. També hi haurà venda i degustació dels productes de qualitat que es poden trobar al delta del Llobregat, com les carxofes del Prat, i a altres zones de Catalunya, com embotits de Planoles, anxoves de Palamós, torrons d’Agramunt, coques artesanes...


Tota la informació d'aquesta espectacular fira la podem trobar a l'enllaç:


Fira Avicola del Prat del Llobregat 2008

El pollastre del Prat és l'únic de l'Estat reconegut amb aquesta denominació específica, i empara als exemplars de la raça catalana Prat. La seva carn i la seva criança natural fan que la seva carn tingui una qualitat gustativa excepcional.

La Raça Prat, autòctona de la comarca del Baix Llobregat, es caracteritza per les plomes color verd amb reflexos metàl·lics als galls, i molt negres, a les gallines. També és característic el color blau pissarra de les potes i els dits. Tenen també una cresta de color vermell intens i bec fosc. Els pollastres i capons del Prat són alimentats amb un 70% de cereals, amb una criança mínima de 90 dies (els galls) i 182 dies (els capons). Estan prohibits els factors de creixement i es crien a terra en una densitat que no pot superar els 8 animals per metre quadrat. El resultat és una carn fina, melosa i sense greix excessiu.

Capó Farcit (per a 8 persones)

Ingredients:

  • 1 Capó
  • 300 g Carn magra de porc
  • 300 g Salsitxes
  • 100 g Pinyons
  • 150 g Prunes seques
  • 100 g Orellanes
  • 2 Cebes
  • 1 cabeça Alls
  • 2 Tomàquets madurs
  • 1 copa Brandi
  • 2 copes Vi blanc
  • 1 branca Canyella
  • 2 fulles Llorer
  • Sal
  • Pebre
  • Oli
  • Llard

Preparació:

Netegeu el capó i desosseu la carcassa.
Saleu-lo i empebreu-lo per dins i per fora.
En una paella amb oli, fregiu la carn magra tallada a daus i la salsitxa tallada.
Feu una barreja amb la carn cuita i els fruits secs.
Farciu el capó amb aquesta barreja i cosiu-lo per l’espatlla per donar-li la forma original.
En una cassola prou gran i fonda, amb oli i llard calents, enrossiu el capó per tots els costats.
Poseu-hi les cebes tallades a quarts, els grans d’all sencers i els tomàquets a quarts.
Un cop tot hagi pres color, afegiu-hi el llorer, la canyella, el brandi i el vi.
Tapeu-ho i deixeu-ho coure un parell d’hores, tot mullant, de tant en tant, el capó amb salsa de la cocció.
Serviu a la taula el capó sencer i la salsa a part.

Variacions:
Es pot afegir en el farciment una poma, tallada o sencera, que tapi l’orifici de darrere del capó.
Es pot afegir tòfona en el farciment.
Es pot adaptar aquesta recepta a altres aus, com ara pollastre, pularda, pintada o gall dindi (vegeu gall dindi farcit), però canviarà el temps de cocció.



Mostra un mapa més gran
MERCAT DE NADAL, FIRA DE CAPONS, AVIRAM I MOTIUS NADALENCS A VALLS
El cap de setmana del 13 i 14 de desembre a Valls és farà el mercat de Nadal, d’aviram i elements nadalencs, la Fira de capons, aus i ramaderia, amb una àmplia oferta d’aviram viu, arbres i verd, figures de pessebre, vins i caves, torrons i neules i tota mena d'ornaments nadalencs.

Podeu consultar el calendari d'activitats al següent enllaç:
Fira Nadal a Valls 2008

Valls és una ciutat de tradició de mercats, fires i activitats mercantils. Fa més de vuit segles que celebra mercats setmanals, els dimecres i dissabtes. Amb el Mercat de Nadal a Valls, es podrà reviure de nou el tipisme i la tradició dels pollastres, galls dindi, capons..., vius, posats amb els carros que d’antic utilitzaven els criadors d’aviram per anar a vendre a Valls. Trobareu una variada oferta d’articles, productes i motius adients per a les festes de Nadal, i un ampli sector d’artesania diversa, i al carrer de la Carnisseria i a les places de l’Oli i de les Garrofes, el matí del dissabte, es farà el mercat de fruita i verdura. En definitiva, tornarà la imatge popular als carrers i places de Valls, amb centenars de caps d’aviram criats de forma casolana.

L'horari del mercat serà de les deu del matí a les nou del vespre, amb àmplia oferta d’aus de corral, capons, galls d’indi, pollastres, oques, ànecs; rucs i someres... També cal destacar el servei d’escorxador homologat, a totes les persones que a l’adquirir l’au viva,puguin recollir-lo mort i plomat.


Disposen d’una àmplia zona d’aparcament de vehicles, situada a 150m. de la ubicació del mercat, Pàrquing "Barri Vell", amb entrada per la Muralla de Sant Antoni, i en d’altres aparcaments municipals senyalitzats.