2008 els EEUU trien nou XEF

2008 als U.S.A,any d'eleccions a cap de cuina del món

El proper 5 de febrer tindrà lloc el "Superdimarts",dins del procés electoral nord americà aquest dia tenen lloc la majoria de caucuses i votacions per escollir delegats a les primàries dels dos partits més importants dels Estats Units. Per fer una comparació amb la gastronomia,si el món fos una cuina el president dels Estats Units es el gran xef,el cap de cuiners...el seu poder per influir en la vida de la resta del món es ,per desgràcia, molt gran...Però aquest país de mides "descomunals" tant gran com Europa reuneix una diversitat de cuines "regionals" molt important... Partint de la base que l'única cuina americana "de debò" es la dels indis autòctons,la resta de la població es producte d'onades d'immigració: europea,africana,asiàtica,de sudamèrica...
Costarà trobar un receptari estricte de plats "americans" però segur que trobaríem plats com Vedella rostida al forn,pollastre fregit, carns a la brasa ("Parrilla" o barbacoa),pavo farcit,carn picada en pastís o en motlles,patates rostides,panotxes de blat de moro cuites,pastís de poma,aletes picants ,"chowder" de cloïsses,i no podien faltar...els "hotdogs" i les hamburgueses.

La gent no menja cuina ràpida sempre,també hi ha llocs on tastar la cuina casolana i la cuina "regional",aquesta cuina estar influenciada pels productes locals de cada zona del territori i sobretot per les costums dels immigrants i colons que hi van anar a viure,es aquesta amalgama de diversitats que formen el "cos" del que podríem anomenar Cuina Americana


























Estil de cuina de Nova Anglaterra

La part Nord-est dels EEUU,coneguda com els estats de Nova Anglaterra tenen nombrosos plats importats de les colònies britàniques i pel marisc d'aigua freda que son capturats per les flotes pesqueres locals. Per mencionar diferents plats: aquí es típic l'estofat "Brunswick",el "Yankee pot roast" i els "frijoles rostits de Boston"... també molt típic el "Chowder de cloïses" i la Llagosta de Maine. La seva especialitat més coneguda serien el marisc,sobretot a Boston i a Providence.


Cuina Meridional y la "cuina de l'ànima"

La cuina dels estats del sur est rep el nom de cuina meridional,i també "cuina meridional de sota casa",es la típica cuina grangera amb molts fregits,salses i condiments espesos i postres dolços. Es la cuina de l'Elvys per entendrens...i segons diuen els entesos,el president Bush va tenir tanta popularitat perque tothom es podia imaginar-l'ho al menjador de casa seva menjant aquets plats amb qualsevol família de l'america profunda...un "granger" més.
El pollastre fregit submergit en oli bullnet es conegut com pollastre fregit "sureño",es serveix amb una salsa espesa coneguda com "gravy estil casolà".
Es la terra de la barbacoa,del porc a la brasa,sobretot costelles molt condimentades o marinades i cuites lentament..però sense les salses a base de tomàquet de l'est. Acompanyades amb verdures,panotxes i pa de blat de moro.Els postres tenim pastís de nous,pudding de bananes,etc.
La coneguda com "cuina de l'ànima" es la versió afro-americana de la cuina surenya o meridional,preparacions amb més espècies,condiments i intensitat.

Cuina Cajun de Nova Orleans

Malgrat estigui al cor del sud,Nova Orleans te una cuina pròpia,la cuina cajún i la criolla.Aquesta ciutat esta a la boca del gran Mississipi,va tenir molta influència del colons espanyol i francesos i per molt inmigrants africants (producte dels mercats d'esclaus),és potser una de les cuines més fines ,producte del gran "afrancesament".
Els plats típics trobem peix i carns fets a la brasa amb una capa de pebre i altres espècies picants. Jambalaya i Gumbo son dos estofats amb vedella,saltxitxa i marisc. Molta de la cuina cajún te gran quantitat d'all,però no tots els plats son tant picants.


Cuina del Suroest i Tex-mex

Aquesta cuina dels estats del suroest si que ha tingut una gran influència dels nadius americans i dels colons espanyols través dels veins mexicans. es més que la cuina dels "cow-boys" i una mica diferent de la cuina mexicana veïna,encara que tingui moltes influències. Am la cuina Tex-mex pròpia de Texas i de la zona de la frontera es rica amb barbacoes i "xiles",també hi trobem els nachos,salses,tacos i burritos.


Cuina de Califòrnia

Aquí trobarem gran quantitat de fruites fresques.verdures i mariscs en totes les temporades de l'any, Aquesta cuina fresca i sana esta barrejada amb una gran varietat d'espècies: amanides verdes amb alvocats i fruites cítriques amb salses de mani i espècies asiàtiques...un poti-poti vaja.Forta presència també d'influències de la cuina asiàtica...Califòrnia es el lloc on trobareu la cuina americana més innovadora,més moderna i experimental.Cal fer una particular referència als seus vins i a les vinyes d'empreses catalanes de cava que ja fa anys que estan allà.