Tast d'arrossos , AGO segona assamblea

Per més informació sobre l'AGO , si esteu interessats en el tema , conecteu mitjançant el grup de facebook :


Associació Gastronòmica a Osona




AGRAIR ESPECIALMENT LA PRESÈNCIA I COMPANYIA D'EN JULIÀ PAIRÓ (periodista i coneixedor gastrònom) I LA NÚRIA CORTINAS TEIXIDÓ (del Osona Comarca)...Varen venir a tastar els arrossos i compartir conversa i sobretaula , molt enriquidora.


Foto : Julià Pairó


El passat dissabte 20 de març varem fer la segona activitat pre-constituent de l'Associació Gastronòmica a Osona (AGO). Després d'una primera trobada (amb amics ,coneguts i saludats amb els que tenim un fil en comú com és la cuina , la gastronomia i el bon menjar) en motiu d'una calçotada varem marcar-nos una segona jornada de cuina agafant com a pal de paller els arrossos.
El dissabte passavem de la vintena per tastar 4 arrossos prou diferents :
Un arròs de ceps i butifarra fet per la Marina Rodriguez.

Un arròs de mongetes i cansalada fet per en Nico Grau Roig.

Un rissotto de bacallà i bolets fet per en Joan Malbet.

Un arròs "mar i muntanya" clàssic fet per en Carles Guillamón,jo mateix.

També varem pode tastar diferents propostes de vins per maridar amb els arrossos , del maridatge de vins i caves se'n va encarrgar en Marc Orra.

Per l'arròs de ceps i butifarra va proposar un vi negre el CLOT DE LES ERES 2008 del Celler Virol. Aquest vi és un jove DO Conca de Barberà
Varietats: Merlot 85 %, Cabernet Sauvignon 15%

Per l'arròs de mongetes i cansalada va proposar un "Augustus" rosat , El Celler Puig & Roca varen ser innovadors en el Penedès amb el seu rosat de Cabernet Sauvignon i un dels primers Chardonnay fermentats en bota del país. . El primer rosat de Cabernet elaborat a Espanya. Un negre de rosat.
Per l'arròs d'en Joan Malbet , el rissotto de bacallà i bolets ens va proposar un cava brut Vall d'olina un cava ecològic força bo.
Per l'arròs "Mar i Muntanya" varen escolir un Gandesola Terra Alta jove..de la cooperativa gandesa , tipus vi negre, Jove. varietats Garnatxa negre, Ull de llebre D.O.Terra Alta

Si voleu fer els arrossos us passem les receptes :

Arròs "Mar i muntanya"
La meva recepta és ben simple, de fet és un arròs "mar i muntanya" de tota la vida ,el típic arròs a la cassola que feia ,fa i fan moltes dones com la meva mare,i també molts cuiners homes.

El "secret" , si és que en té algun és el sofregit...cal dedicar-li temps i carinyu...la recepta seria:
Ingredients
2 saltxites , 1/2 pollastre tallat a trossets , 2 tires de costelló de porc tallades a trossets , 1/4 de conill també en petites parts.
8 musclos ,algunes gambetes petites , 1 sèpia tallada , un grapat de cloïsses (al gust)
2 cebes de Figueres , 1 pebrot vermell , un grapat de pesols,un all
400gr d'arròs (normal) bomba
1 ampolla de vi negre (al gust , no cal que sigui cap excelència...)
Preparació
Posarem la paella al foc amb un bon raig d'oli d'oliva verge,i afegirem uns dents d'all per donar-li gust a l'oli.després sofregirem la carn , després de sal pebrar-la.Quant estigui ja bastant daurada la carn la regarem amb una copa de vi negre , deixarem que la carn s'acabi d'enrossir i que el vi redueixi.
retirem la carn , i amb l'oli de la paella que ha agafat el gust de la carn i els alls (que ja podrem retirar abans que és cremin) i tirem les cebes tallades ben petites i mig pebrot vermell. Ho salem perquè suin les verdures i amb el foc ben baic ho anem enrossint.Quant estigui ja la ceba bastant feta hi afegim el tomàquet tritutat (opcional,un polsim de xocolata ,canyella,etc..per matar l'acidesa dels tomàquets)
a mesura que el sofregit es vagi "assecant" i afegim una mica de vi o una mica d'aigua , per permetre que la ceba és vagi caramelitzant (l'objectiu és que el sofregit ens quedi com una melmelada).
Aneu remenant el sofregit amb paciència i vigilant que no se'ns cremi.
Al darrer moment hi afegim el peix , ho deixem fer una 5 minutets
hi tirem l'arròs,que l'enrrossirem una mica barrejat amb tota la carn i el sofregit. Per evitar que ens deixi anar masa midó i en pasti l'arròs)
Cobrim d'aigua la paella , unes 3 vegadaes el volum d'arròs que hi posseu i pujem el foc ben viu.
rectifiquem de sal i pebre i el deixem coure 10-15 minuts
quant el gra encara estigui una mica fort ,tanquem el foc i tapem la paella amb un drap per deixar que el gra absorveixi la resta de liquid de cocció.

Rissotto de Bacallà amb bolets de Joan Malbet
Ingredients:
400 gr. riso Gallo Carnaroli
2 cebes

1 dent d'all
Unes branques de julivert
1 cullerada d'oli d'oliva
Sal
Pebre
100 ml. de vi blanc
100 gr. de bolets variats deshidratades
300 gr. de bacallà esqueixat i dessalat

1 nou de mantega
75 gr. formatge parmesà ratllat


Per als bolets:

Posem els bolets en remull la nit anterior. Colem els bolets, p
erò reservem l'aigua de remull.

Per al sofregit:

Pelem i piquem la ceba. La sofregim en una cassola gran, durant cinc minuts, a foc lent. Afegim els bolets, el bacallà esqueixat bé escorregut d'aigua, una mica de julivert picat i la dent d'all, també picat, pugem el foc i saltegem un minut.

Per a l'arròs:

Afegim l'arròs Carnaroli i el vi blanc, deixem que s'evapori el vi. En aquest moment, posem l'aigua de remull dels bolets, baixem el foc i esperem que l'arròs absorbeixi tota l'aigua. Serà el moment d'anar afegint cullerots de brou de verdures, a mesura que l'arròs vagi necessitant ser hidratat.


Presentació

Al cap de vint minuts, salpebrem i posem una nou de mantega i el formatge parmesà ratllat. Servim immediatament.


Els altres dos arrossos , aviat us podrem penjar les receptes :