Sant Eduard,tria de mulats a Espinavell (Molló)


Mostra un mapa més gran

Molló és un municipi pirinenc amb 333 habitants que es troba situat en el punt de contacte de la vall de Camprodon amb la comarca del Vallespir a la Catalunya Nord, amb la qual es comunica a través del Coll d'Ares. Des d'aquest punt es pot observar una àmplia panoràmica, especialment de les comarques nord-catalanes.
El mes passat ja varem recomanar la III Fira de la Trumfa,on varem poder gaudir i tastar d'aquest producte autòcton i també de la diada castellera amb les coles dels Castellers de Figueres i dels Castellers de la Vila de Gràcia. Podeu veure les fotos a l'àlbum:


Podeu veure la Fira (concurs de truites,paredetes,etc) a l'àlbum següent:



Per la diada de Sant Eduard,el proper 13 d'octubre,a Espinavell dins del terme de Molló tindrà lloc la tradicional Tria de Mulats.
Espinavell era el lloc de pas i de trobada de ramaders de l’antic camí vers el Vallespir. Antigament, els mulats baixaven i després anaven a Setcases, Camprodon, Ripoll, Olot i Girona. Dels cims d’Espinavell baixa l’eugassada dels tres pagesos-ramaders de Molló que han conservat el dret d’herbes en la muntanya de Rojà de Conflent (Vallespir) ,pel bestiar no hi ha cap muga entre les comarques catalanes del Pirineu.
Aquest dret va ésser respectat pel Tractat del Pirineus, com també ho va ésser durant l’ocupació alemanya de França.
Aquesta fira de bestiar de la Vall de Camprodon, popularitzada els darrers anys amb l’arribada del turisme de muntanya, aplega cada any uns 7.000 visitants que vénen a veure com uns 300 caps de cavalls, eugues i poltres baixen dels prats on han pasturat durant l’estiu per passar l’hivern a les quadres.