La vigília de ‘Tots Sants’ se celebra el que podríem anomenar "festa de Tardor", la Castanyada. Una celebració que s’acostuma a fer en reunió d’amistats o familiars, o bé en comunitats més grans (que poden ser amb música i ball inclòs), i en què no poden faltar els panellets i les castanyes torrades, tot ben regat de moscatell, vi dolç, garnatxa, mistela, malvasia o cava.
L'origen de la Diada de Tots Sants és troba a primeries del segle VII, quan el Papa Bonifaci IV, en comptes de fer enderrocar el Panteó de Roma (o sigui el temple pagà de Tots els Déus, que Marc Agripa havia fet construir a honor de Júpiter, en memòria d'haver l'emperador August guanyat la batalla contra Marc-Antoni i Cleopatra, el purificà i consagrà a honor de la Verge i de Tots els Màrtirs i disposà que cada any fos celebrada una festa en la diada de la seva dedicació. En aquest dia es sol fer una missa en honor als morts i després, anar al cementiri a dur flors als difunts.
El costum de visitar als difunts és d'origen romà i per això és un tret comú a les cultures influïdes per l'antiga Roma. Antigament, però, aquestes visites es feien en les èpoques de les collites. Són propis d'aquest dia tres menjars especials: castanyes torrades, moniatos i un tipus de pastisset fets de variades maneres, segons els indrets, que en molts llocs reben el nom de panellets.
Els panellets es mengen amb les castanyes torrades i els moniatos la nit del 31 d’octubre. La base d’aquests pastissets es prepara amb sucre, ametlla crua, una mica de ratlladura de pell de llimona i una mica de patata o moniato bullit. Amb petites porcions d’aquesta massa es fan diferents formes que es cobreixen amb pinyons, ametlles torrades, avellanes, coco, xocolata, cireres confitades, etc. per fer-ne les diferents varietats. Després es couen al forn, i ja són llestos per assaborir-los acompanyats d’un bon vi dolç. Arribat el moment, se’n poden comprar a totes les pastisseries de Catalunya, però també hi ha qui s’estima més fer-los a casa.
Per veure com és fan els panellets,podem mirar el vídeo següent:
Receptes tradicionals de panellets
Panellets de Codony
PANELLETS DE PINYONS
INGREDIENTS PER A UN KILOGRAM:
1/2 kilogram d'ametlles molgudes.
200 grams de patates bullides i "xafades".
400 grams de sucre.
1 clara d'ou i la pell de llimona ratllada.
1/2 kilo de pinyons i 1/4 d'ametlles molgudes.
PREPARACIÓ:
Barrejar tots els ingredients menys la clara d'ou i deixar-la reposar 4 hores.
Després fer boles amb la massa i vernissar-les amb la clara d'ou.
Posar les boles al forn, ben calent, vuit minuts per sota.
VEDELLA FARCIDA AMB CASTANYES
Ingredients
800 g de llata de vedella (tall pla)
200 g de cansalada virada
300 g de castanyes
100 g de nous
500 g de cebetes petites
1 got de brou de carn
1 got de vi ranci
2 grans d'all
1 cullerada de Maizena
Llorer
Farigola
Julivert
Llavors de fonoll
Oli d'oliva
Sal
Pebre
Elaboració
Pelar les castanyes i posar-les a bullir, després d'entallar-les, en aigua per poder-ne retirar les pells (si cal, com en el cas del pastís, en dues bullides).
Aplanar la carn, salpebrar-la i repartir-hi pel damunt, regularment, una picada d'all i julivert, la cansalada tallada a tires i les castanyes trossejades de forma més o menys regular i a trossos no massa grans.
Enrotllar la carn i lligar-la amb fil de cuina sense prémer-la massa.
En una cassola on haurem escalfat oli, daurar el tall rodó resultant per tots els costats. Incorporar-hi les herbes aromàtiques (llorer, farigola i julivert) degudament lligades i el vi i el brou. Disposar al voltant les cebetes pelades, tapar l'atuell i posar-lo a coure al forn, prèviament escalfat a 180º, durant una hora més aviat escassa. Quan faltin 5 minuts per acabar la cocció, incorporar-hi les nous i les llavors de fonoll (si ens hi agrada el gust, és clar).
Passat el temps de cocció, colar el suc que hagi quedat i espessir-lo, en calent, amb la cullerada de Maizena desfeta en una mica de brou.
Servir el tall, deslligat i tallat, acompanyat de les cebes i les nous i regat amb la salsa.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada