La darrera oportunitat per veure els Marrecs de Salt a casa,aquest cop a les escales de la Catedral de Girona...el lloc excepcional i el pilar espectacular,si hi ha algú que no hagi vist aquest espectacle que passi per Girona,tant sols per això ja val la pena pujar a Fires de Sant Narcís. Aquest any el dia de Tots Sants cau en dissabte,millor impossible!!! al matí una volta per les paredetes i per les fires,dinar a Girona (encara que si no s'ha fet reserva és bastant impossible trobar lloc!!!) i al vespre/nit pilar a la Catedral i després cap a Barraques,ha fer l'entrepà i gaudir del concert d'Els Pets gratuït...que més volem!!! Una mica d'horaris:
21.00h Pujada d'un pilar de quatre per les Escales de la Catedral, a càrrec dels Marrecs de Salt ESCALES DE LA CATEDRAL
22.45h Concert : Els Pets, The Gruixut's, Frenètic PASSEIG DE LA COPA
Per animar-vos us deixem el vídeo del pilars de l'any passat:
I quin millor lloc que a Girona per poder ser allò que volem des de fa temps!!! "Absolució per als setze joves que el setembre de l'any passat van cremar imatges del rei durant una concentració a Girona. En la vista que s'ha celebrat aquest matí a Madrid, el jutge ha pres aquesta decisió després que el fiscal ha optat per rebaixar la petició de penes. La vista, però, ha estat moguda; primer, per unes samarretes amb el lema "Jo també cremo la corona espanyola" que no han agradat ni a la policia ni al jutge i, després, per les constants referències del magistrat, en to burleta, a la qüestió lingüística."
Tremp és el municipi més extens de Catalunya (303,97km). La població segons el cens del 2007 és de 6.700 habitants. La Fira del Codony, va néixer amb la idea de promocionar el comerç de la ciutat de Tremp,capital de la comarca del Pallars Jussà,i la mateixa fruita en si. És un producte molt típic de les terres pallareses i molt desconegut per a molta gent. El programa de la diada és el següent: Dissabte 1 de novembre 9.00h Esmorzar popular amb allioli de codony, llonganissa i pa torrat i vi de Bodegues Vila Corona. Preu 2 Euros. 11.15h Cercavila de grallers, amb la Cremallera Teatre. 11.00h-14.00h Tallers de cuina amb codony, per nens/es de 4 a 12 anys, amb Petit Xef. 11.30h-12.00h Recollida dels plats presentats al 5è Concurs Culinari Lloc: carpes del concurs de la Plaça Capdevila. 12.00h-12.30h Recollida de l’allioli de codony del 7è concurs. Lloc: a les carpes del concurs de la Plaça Capdevila. 12.30h Inauguració de la 7a. Edició de la Fira del Codony. Pregó a càrrec de Pere Tàpias. 13.00h Espectacle infantil, contacontes: El rei que estava trist, amb la Cremallera Teatre. 16.00h-18.00h Tallers de cuina amb codony, per nens/es de 4 a 12 anys, amb Petit Xef. 17.00h Espectacle infantil, titelles: El gra de blat, amb la Cremallera Teatre. 18.00h Lliurament de premis als guanyadors/es del concurs culinari i del concurs d’all i oli i posterior degustació dels plats elaborats per els concursants. 19.00h Cercavila de grallers, amb la Cremallera Teatre. 20.00h Clausura de la Fira per part del Sr. Alcalde Víctor Orrit i Ambrosio.
Un reportatge del Pallars Jussà
Peus de porc amb all i oli de codony Ingredients:
2 Peus de porc 1 codony Oli Sal Pebre alls
Preparació:
Per l'allioli: Pelem el codony i el bullim amb poqueta aigua fins que sigui tou. Traiem el suc i amb el túrmix fem un puré d'aquest codony amb un parell o tres de grans d'all (o més, la quantitat va en funció de si volem que tingui més o menys gust d'all) trinxats. Hi afegim sal i pebre al gust i omplim el recipient on farem l'allioli amb la quantitat d'oli que ens sembli per la quantitat d'allioli que volem. El lliguem amb el túrmix.
Preparació dels peus de porc: Agafem els peus de porc un cop bullits i tallats per la meitat en dues parts cadascun, i els posem en una plata o recipient que pugui anar al forn. Els escalfem. Els traiem del forn i hi escampem per sobre una capa d'allioli "generosa".Tornem a posar-los al forn i els gratinem. Els traurem quan l'allioli estigui una mica torradet i ja es poden menjar.
Codonyat
Ingredients
2kg de codonys 1,6 kg de sucre aprox.. Oli de gira-sol Preparació Poseu els codonys a bullir en aigua i un cop fets els peleu. Passeu-ho per un sedàs i barregeu-ho amb el mateix pes de sucre (o amb 800 g de sucre per kg de polpa de codony, si el voleu menys dolç). Coeu-ho uns 25 minuts a foc fort sense deixar de remenar; aneu amb compte, que esquitxa molt i crema. El codonyat està a punt quan en remenar-lo es desenganxa del fons de la cassola. Unteu un motlle amb oli de gira-sol o oli d’ametlles, que no tenen gust, i aboqueu-hi el codonyat. Alliseu la superfície amb una espàtula i deixeu-lo refredar abans de desemmotllar-lo. A la nevera es guarda bé tot l’hivern i, si és bo, no arriba mai a l’estiu, ja que s’acaba abans. El codony amb formatge sec( o fumat com idiazabal) és un bon berenar o unes bones postres. També està molt bo acompanyat d'unes galetes maria. Hi ha qui també s'ho barreja amb el iogurt natural.
La vigília de ‘Tots Sants’ se celebra el que podríem anomenar "festa de Tardor", la Castanyada. Una celebració que s’acostuma a fer en reunió d’amistats o familiars, o bé en comunitats més grans (que poden ser amb música i ball inclòs), i en què no poden faltar els panellets i les castanyes torrades, tot ben regat de moscatell, vi dolç, garnatxa, mistela, malvasia o cava.
L'origen de la Diada de Tots Sants és troba a primeries del segle VII, quan el Papa Bonifaci IV, en comptes de fer enderrocar el Panteó de Roma (o sigui el temple pagà de Tots els Déus, que Marc Agripa havia fet construir a honor de Júpiter, en memòria d'haver l'emperador August guanyat la batalla contra Marc-Antoni i Cleopatra, el purificà i consagrà a honor de la Verge i de Tots els Màrtirs i disposà que cada any fos celebrada una festa en la diada de la seva dedicació. En aquest dia es sol fer una missa en honor als morts i després, anar al cementiri a dur flors als difunts.
El costum de visitar als difunts és d'origen romà i per això és un tret comú a les cultures influïdes per l'antiga Roma. Antigament, però, aquestes visites es feien en les èpoques de les collites. Són propis d'aquest dia tres menjars especials: castanyes torrades, moniatos i un tipus de pastisset fets de variades maneres, segons els indrets, que en molts llocs reben el nom de panellets.
Els panellets es mengen amb les castanyes torrades i els moniatos la nit del 31 d’octubre. La base d’aquests pastissets es prepara amb sucre, ametlla crua, una mica de ratlladura de pell de llimona i una mica de patata o moniato bullit. Amb petites porcions d’aquesta massa es fan diferents formes que es cobreixen amb pinyons, ametlles torrades, avellanes, coco, xocolata, cireres confitades, etc. per fer-ne les diferents varietats. Després es couen al forn, i ja són llestos per assaborir-los acompanyats d’un bon vi dolç. Arribat el moment, se’n poden comprar a totes les pastisseries de Catalunya, però també hi ha qui s’estima més fer-los a casa. Per veure com és fan els panellets,podem mirar el vídeo següent: Receptes tradicionals de panellets
Panellets de Codony
PANELLETS DE PINYONS INGREDIENTS PER A UN KILOGRAM:
1/2 kilogram d'ametlles molgudes. 200 grams de patates bullides i "xafades". 400 grams de sucre. 1 clara d'ou i la pell de llimona ratllada. 1/2 kilo de pinyons i 1/4 d'ametlles molgudes.
PREPARACIÓ:
Barrejar tots els ingredients menys la clara d'ou i deixar-la reposar 4 hores. Després fer boles amb la massa i vernissar-les amb la clara d'ou. Posar les boles al forn, ben calent, vuit minuts per sota.
VEDELLA FARCIDA AMB CASTANYES
Ingredients
800 g de llata de vedella (tall pla)
200 g de cansalada virada
300 g de castanyes
100 g de nous
500 g de cebetes petites
1 got de brou de carn
1 got de vi ranci
2 grans d'all
1 cullerada de Maizena
Llorer
Farigola
Julivert
Llavors de fonoll
Oli d'oliva
Sal
Pebre
Elaboració
Pelar les castanyes i posar-les a bullir, després d'entallar-les, en aigua per poder-ne retirar les pells (si cal, com en el cas del pastís, en dues bullides).
Aplanar la carn, salpebrar-la i repartir-hi pel damunt, regularment, una picada d'all i julivert, la cansalada tallada a tires i les castanyes trossejades de forma més o menys regular i a trossos no massa grans.
Enrotllar la carn i lligar-la amb fil de cuina sense prémer-la massa.
En una cassola on haurem escalfat oli, daurar el tall rodó resultant per tots els costats. Incorporar-hi les herbes aromàtiques (llorer, farigola i julivert) degudament lligades i el vi i el brou. Disposar al voltant les cebetes pelades, tapar l'atuell i posar-lo a coure al forn, prèviament escalfat a 180º, durant una hora més aviat escassa. Quan faltin 5 minuts per acabar la cocció, incorporar-hi les nous i les llavors de fonoll (si ens hi agrada el gust, és clar).
Passat el temps de cocció, colar el suc que hagi quedat i espessir-lo, en calent, amb la cullerada de Maizena desfeta en una mica de brou.
Servir el tall, deslligat i tallat, acompanyat de les cebes i les nous i regat amb la salsa.
Tornem a Centelles un altre any...per la Diada de la colla dels Sagals d'Osona. El programa de la jornada és el següent:
Diumenge 2 de novembre Esmorzar a Centelles,al Bar Iturrial carrer Anselm Clavé 6 (telf. 93 881 17 71) cap a les 10.oo del matí,més o menys,per començar a veure l'ambient abans de la diada,si ho preferiu cal recordar també que ha Centelles el mercat és el diumenge,tenim així una oportunitat per comprar productes de la terra i passejar per les paredetes de diferents articles.
Taller de castells a les 11 del matí
A les 12 del migdia a la plaça Mossèn Xandri actuació amb: Sagals d’Osona Castellers de la Vila de Gràcia Moixiganguers d'Igualada
La feina a fer pels de la camisa carbassa es molta,per recuperar els castells de 8 i encara la temporada que ve de la millor manera possible,de moment les proves fetes donen molta confiança...Amunt Sagals!!!
Acabada la diada la colla farà el dinar de la Diada al local de l'entitat a Vic,a La Central,per poder celebrar els castells i la feina de tota la temporada!!!
Per anar recordant,us deixem les fotos de l'any passat i l'enllaç per poder veure els vídeos de la Diada 2007:
Mostra un mapa més gran Vilafranca és la capital de l'Alt Penedès i un dels municipis amb més "representants" de la cultura popular i tradicional,si per la seva festa major de Sant Fèlix podem veure un catàleg impressionant de gegants, bestiari, diables, esbarts , castells,etc aquest dissabte tindrem la diada castellera de Tots Sants a la plaça més castellera del món (segons els Vilafranquins!!!)...la de Tots Sants. Aquesta diada permetrà als vilafranquins de la camisa verda "rematar" la feina d'enguany,després d'un Sant Fèlix i un concurs de castells excepcionals,la colla verda ha demostrat que darrerament tant sols competeix amb ella mateixa malgrat els esforços de la resta per no perdre el seu ritme. Esperem que no deixin perdre l'oportunitat d'estrenar el 3d9 amb agulla,aquest castell sembla que sigui la fita de les colles grans vist la prova de la Vella per Sant Fèlix i del 3d8 amb agulla descarregat pels Minyons de Terrassa a Girona per Fires de Sant Narcís,si els verds no el carreguen dissabte potser diumenge a Vila-rodona o a Terrassa d'aquí 15 dies serà el seu moment.
La resta del programa dels "verds" segons sembla passarà pels castells nets,2d8 i/o 4d9 ? La primera torre de 8 neta va ser carregada pels verds a la diada de Tots Sants del 1999. Però no tant sols és podrà veure grans construccions verdes,a plaça també hi seran dues colles amb molta solvència enguany: Capgrossos de Mataró i Castellers de Sants...un programa de "Champions" sense cap mena de dubte!!! Després del 4d8 amb agulla dels mataronins i del segon 3d9 amb folre dels de Sants,la jornada promet...Pels del Maresme la setmana següent tenen la seva Diada a casa.
Arribar-nos al Penedès sempre va bé ... per tastar diferents productes típics de la xona:
La Coca garlanda, el·laborada amb matafaluga.
Les Catànies de Vilafranca, dolços preparats ametlles caramel·litzades banyades en xocolata blanca i cobertes de xocolata negra en pols. Bombons Cudié, una empresa familiar i artesanal que es dedica a fer catànies des de l’any 1986, ofereix la possibilitat de visitar l’obrador i de comprar-hi aquest producte tan exquisit.
El xató de Vilafranca, elaborat amb escarola, bacallà, tonyina, anxoves i olives arbequines.
Per triar,remenar i escollir entre totes les ofertes que ens ofereix aquesta vila,consulteu a l'enllaç:
Vila-rodona és un municipi de l'Alt Camp situat a l'extrem est de la Serra del Montmell. Organitzada per l’Ajuntament de Vila-rodona any rera any es celebra aquesta mostra multisectorial, documentada des del segle XV, concretament des de l’any 1446, amb propostes comercials i econòmiques per tots els gustos i que abasten des de la maquinària agrícola i els seus accessoris, els automòbils i una molt interessant mostra comercial.El programa pel diumenge 2 és el següent: DIUMENGE, 2 DE NOVEMBRE 8,30h Matinades amb els grallers de la Colla Jove De 9 a 14h, tradicional Fesolada Popular al C/ Muralla Nova De 9 a 14h. “Mercat d’artesans i d’oficis”, a la Plaça Vella, Plaça Hospital, C/ Marià Fortuny i c/ Dr. Ferrer. Hi haurà tallers gratuïts d’alabastre, terrissa, cistelleria, filadora i estampació, per a tothom. Taverna amb esmorzar “a la brasa”.Grup d’animació tradicional. Exposició i venda de productes artesans. De 10 a 13h, a la Plaça dels Arbres, I Trobada de Puntaires. Exhibició i repartiment d’obsequis a les participants. A les 13h Gran actuació castellera a càrrec de la Colla Vella dels Xiquets de Valls i la Colla Joves dels Xiquets de Valls.
Castellerament la diada de Vila-rodona ens ha deixat sempre alguna "sorpresa" pel món casteller,com el 3d8 per sota descarregat per la Vella de Valls al 1999.Potser encara li queda alguna carta per ensenyar a la Vella?
I no oblidem als "muixerrillos" amb el 5d9 amb folre descarregat a Santa Úrsula i a Sant Fèlix d'enguany...tiraran la torre de vuit neta?,el 4d9 net? o ja han acabat la feina...
El tercer 4d8 dels Xiquets de Reus es va quedar en intent aquest dissabte i tancaren la Diada de la colla amb castells de 7 i mig. Els de la camisa avellana van poder fer el 5d7,el 4d7a i 3d7 .El pilar de 5 i 3 pilars de 4 simultanis van tancar l’actuació dels del Baix Camp.
Pels osonencs la manca de camises va fer que els plantejaments de l'actuació és quedes en 3d7,4d7 i 3d7 amb agulla tot descarregat,amb el pilar de 5 de cloenda.La propera actuació,diumenge 2 de novembre a Centelles per la Diada de la colla permetrà provar castells de gamma més alta,i fins i tot si les coses no es torcen,el 4d8.
Els castellers de Cornellà van fer 4d7,3d7 i 2d6.Pilar de 4 de cloenda
Valls la "Catedral" dels castells ... Una bona oportunitat per anar a la "catedral" dels castells,a Valls a la Plaça del Blat,per la diada de cloenda de la temporada dels castellers vallencs. La capital de l'Alt Camp acollirà una de les Diades castelleres més importants de l'any un any més,el duel entre la colla "del Portal Nou"(la Colla Vella dels Xiquets de Valls) i els "Muixerrillos"(Colla Joves Xiquets de Valls),com que darrerament les noves tecnologies ens permeten accedir a aquests esdeveniments en directe (malgrat que perdem l'ambient a plaça) per aquells que no puguin desplaçar-se aquí teniu l'enllaç per gaudir del duel vallenc:
Aquest cap de setmana també celebraran la seva Diada altres colles,la dels Matossers de Molins de Rei i a Sabadell els Casteller de Sabadell. Primer de tot agrair a les persones que ens han enviat el cartell de les diades (al Paperot Digit@l dels Matossers i a la Concepció Ventura dels Saballuts). Així que un pengem directament els cartells i una mica d'explicació,el temps se'ns tira a sobre i no atrapem la feina!!!
15ena. Diada dels Castellers de Sabadell
Dissabte 25 d'octubre a les 10.00h a la Plaça Marcet Taller d'iniciació als castells, xocolatada, taller de manualitats i un castell inflable (durant tot el matí). pl. del Gas, A les 18:30 pilar caminat. (recorregut: pl. del Gas - C/ Advocat Cirera - plaça Sant Roc)
A les 18:45h cercavila fins a la Pl. Marcet tot seguit actuació de Vigília de Diada amb els Castellers de Cerdanyola, Castellers del Poble Sec i Castellers de Sabadell.
A les 20:45h cercavila fins al local dels Saballuts amb gralles i tabals.Per fer el Sopar de Diada. Amb Concert-ball de Diada amb música tradicional (grup: Nancy Whisky)
Diumenge 26 d'octubre A les 9.00 matinades amb gralles i tabals (oberta a tothom), des del local fins a l'Ajuntament amb parades per anar tastant els esmorzars que hauran preparat alguns castellers al llarg del recorregut.Esmorzar a El Reconet. A les 11:45h - Fotografia de la Colla a les escales de l'Església de Sant Fèlix A les 12 :00h Diada dels Castellers de Sabadell amb les colles dels Castellers de Terrassa, Castellers de Figueres i Castellers de Sabadell). Si plou, local del Consell de Joves. Després de la diada Dinar al local de la colla i festa popular
Vídeo dels Castellers de Sabadell
Pilars Kinder,Corre-bars,esmorzars populars...anem a Molins!!!
Molins de Rei és un municipi situat a la comarca del Baix Llobregat. Situat a la riba esquerra del riu Llobregat, situat a la plana del riu fins a tocar als contraforts occidentals de la Serra de Collserola (Serralada Litoral). Limita al nord amb El Papiol i Sant Cugat del Vallès, al nord-est amb Barcelona, al sud amb Sant Feliu de Llobregat i a l'oest amb Sant Vicenç dels Horts.
Com a curiositat el nom del municipi deriva dels seus inicis quan el rei Alfons II inicià la construcció d'uns molins.
La colla dels Matossers,celebra dins dels actes de la seva diada un que trobem força divertit: El Pilar Kinder...no per que per fer-lo facin faltar "ous" sinó per què no se sap qui farà el pilar !!!! algun personatge popular de la vila que participa així de l'experiència castellera.
Això serà avui dissabte a les 18:00h al local Matosser, per anar a buscar a casa seva el II casteller Kinder.
A les 19:00h Pilar Kinder amb el casteller/a sorpresa a la Plaça de la Vila. En acabar actuació de Vígilia amb la Colla Jove de l'Hospitalet i els Matossers de Molins de Rei Acabada l'actuació sopar fred d'entrepans i quan tothom hagi fet coixí començarà el tradicional Cerca-tasques per diferents Bars de Molins.
Diumenge 26 d'octubre
A les 9h matinades per despertar a tot el poble amb la companyia, ja tradicional, dels Trabucaires de Cornellà, és fa un recorregut per diferents cases de la vila que ofereixen esmorzar a canvi d'un pilar símbol d'agraïment de la colla.
A les 12 del migdia a la Plaça de la Vila, actuació de diada amb els Castellers de Barcelona , els Castellers de Caldes de Montbui i els Matossers de Molins de Rei
Plaça del Vi,10 anys del 4d9 net dels Minyons de Terrassa Ja tornem a tenir les Fires de Sant Narcís a sobre,les festes grosses de la ciutat de Girona. Començaran demà dia 24 d'octubre fins el diumenge 2 de novembre,una oportunitat per tornar a la capital de les comarques gironines,per passejar,comprar,tastar,veure i beure,en definitiva...gaudir d'una ciutat a mida humana,ón el millor medi de transport són els peus (i més ara que esta de potes en l'aire amb les obres de l'ave). El programa com`plert de les fires el trobareu a l'enllaç:
Però dins dels actes que ja han esdevingut "tradicionals" us proposem:
Diumenge 26 d'octubre a les 12.00 a la Plaça del Vi (davant l'ajuntament) Diada castellera de Fires amb: Marrecs de Salt, Minyons de Terrassa i Capgrossos de Mataró.
Dissabte 1 de novembrea les 21.00h pujada d'un pilar de quatre per les Escales de la Catedral, a càrrec dels Marrecs de Salt
Per recordar una mica la darrera actuació de Plaça del VI podeu veure els vídeos de l'actuació dels Marrecs a l'enllaç:
El proper dissabte 25 d'octubre tindrà lloc la Diada dels Xiquets de Reus a la Plaça del Castell,amb la participació de les colles: Xiquets de Reus Castellers de Cornellà Sagals d'Osona Reus és la capital de la comarca del Baix Camp. Dos antics termes formen part de l'actual terme de Reus: El Burgar i Mascalbó. Reus és sense cap mena de dubte una d e les ciutats amb més personatges històrics de Catalunya ; Gaudí,Agustina d'Aragó,General Prim,Buenafuente...etc són gent de Reus,darrerament hi ha un personatge de la ciutat que ha esdevingut un simbol d'aquesta "gent de Reus"...en cap de la CORI (COordinadora Reusenca Independent) en Ariel Santamaria El seu Himne és tota una declaració de princípis
¼ Kg de castanyes 8 cullerades de Llet condensada ½ culleradeta de canyella 1 ou farina de galeta oli.
Preparació:
Es netegen les castanyes, se’ls hi fa un tall a la pell y es bullen durant 3/4 d’hora. Encara calentes s’els treu la pell i es passen per un passa-puré. S’hi afegeix la llet condensada i seguidament es posa aquesta preparació al foc fins que es desenganxi del cassó (uns 5 minuts). Es formen les croquetes amb ajuda de dues culleretes i abans de fregir-les a l’oli, es passen per un ou batut i per la farina de galeta (pa ratllat) mesclada amb la canyella en pols. Es mengen fredes.
Croquetes de cigrons ( Falàfels)
Ingredients:
1/2 got / 110g de bulgur 1 got / 150g de cigrons cuits 3 grans d'all ratllats Suc d'una llimona 1 culleradeta de comí mòlt 1/2 culleradeta de bitxo en pols 2 ous 1/2 got / 50g de pa sec 3 cullerades de celiandre picat oli i sal
Preparació:
Poseu el bulgur en un bol i cobriu-lo amb aigua bullint. Deixeu-lo en remull durant 20 minuts i escorreu-lo. Mentrestant, passeu tots els altres ingredients per la batedora fins a obtenir una crema fina. Afegiu el bulgur i remeneu bé. Feu-ne boles del tamany de croquetes petites. Fregiu les per immersió en oli molt calent fins a daurar-les (uns 5 minuts), i escorreu-les bé.
L'actuació del passat diumenge 12 d'octubre,diada castellera de Festa Major del barri de Les Corts de Barcelona,està repartida en dos talls de vídeo,el primer amb l'intent desmuntat i posterior descarregat de 4d7 amb agulla i el segon amb el 4d7,3d7 i pilars de cloenda
4d7 amb agulla,intent desmuntat i descarregat en segon intent dels Sagals d'Osona
4d7,3d7 i pilars de cloenda descarregats pels Sagals d'Osona
14a Fira de Formatges Artesans dels Pirineus La Seu d'Urgell és la capital de la comarca de l'Alt Urgell a les comarques de Lleida. Es troba dins de l'àmbit funcional de l'Alt Pirineu i Aran. És la ciutat més poblada de la comarca i dels Pirineus catalans amb quasi bé 13.000 habitants.
El nom de La Seu d'Urgell prové de "villa Sedis" o "Sedes Urgelli": Urgelli (de Urgellet territori històric del que avui més o menys és l'Alt Urgell) i de Sedes (de seu que significa càtedra o tron d'un bisbe que exerceix una jurisdicció, església catedral i capital d'una diòcesi). Així doncs el nom ve d'èsser la seu del Bisbat d'Urgell. Una de les característiques del paisatge de la Seu d'Urgell són els rius. Concretament n'hi han dos: la Valira que ve d'Andorra i el Segre. La Seu d'Urgell és troba en mig d'una plana als Pirineus,la plana estesa entre la serra del Cadí, que forma part del parc natural del Cadí-Moixeró, i la ratlla del Pirineu Axial, proporciona els trets més peculiars de l'Alt Urgell.
La Fira de Sant Ermengol se situa en el centre urbà i en el nucli històric de La Seu on podem trobar diferents àmbits i espais.
La Fira de Formatges Artesans del Pirineu es va crear a l'any 1995, aquesta manifestació monogràfica, en la que hi estan representats formatgers artesans de tot el Pirineu (català, aragonès, basc, navarrès i francès)es desenvolupa en una carpa situada a la plaça de l’Ajuntament amb capacitat per a una trentena d’expositors, que donen a tastar més de 100 varietats diferents de formatges. Són els mateixos productors els qui comercialitzen els seus productes. També hi trobareu una mostra de productes alimentaris tradicionals "Fet i pastat a La Seu". Ofereix una mostra d’embotits, confitures i pa i coques diversos, tot elaborat a La Seu. Ara be,la part més important és la dedicada als formatges,si sous formatgers no us la perdeu...
Unes propostes pels àpats: Cal Pacho Carrer Font 11 telf.973 35 27 19 El menú per cap ronda els 12€,millor que truqueu per reservar si no voleu tenir sorpreses. Palau Cafè Pati Palau 11 telf.973 35 36 14 ,terrasseta molt maca preu aprox. 15€ per cap. Restaurant Andria Passeig Joan Brudrieu 24 telf.973 35 03 00 ,el restaurant de l'hotel Andria...molt bo,el preu uns 17-20€ per cap Restaurant Tàpies Ctra. N-260 km 229 telf.973 35 00 00 , això és un 4 estrelles!!! cuina de temporada amb una carta de vins de més de 650 referències.El menú degustació val 85€.
Aprofitem per gaudir d'una comarca excepcional,L'Alt Urgell
3 pebrots vermells. 2 albergínies. 3 cebes mitjanes. 1 rullo de formatge de cabra. Pa de coca o pa de pagès.
Preparació:
Posem els pebrots i les albergínies senceres en una plata de forn. Després pelem i tallem la ceba i també la hi posem. Tirem un raig d'oli d'oliva a les albergínies, pebrots i ceba, i ho posem al forn.
Retirar quan estigui cuit.
Pelem el pebrot i l'albergínia, agafem la ceba, i ho tallem tot a daus petits. Ho barregem, i ja tenim l¡escalivada a punt.
Torrem el pa o la coca, i al damunt escampem l'escalivada. A sobre de tot hi col.loquem rodanxes de formatge de cabra, i ho posem a gratinar.
Bistec de vedella amb formatge i pinya
Ingredients:
4 bistecs de vedella 4 talls de formatge per fondre 4 rodanxes de pinya en almívar 40 grams de pa ratllat 1 ou de gallina Pebre negra mòlta Sal oli
Preparació:
Tallar les rodanxes de pinya en almívar en trossets petits d'un centímetre més o menys. Una vegada rentats i assecats els bistecs de vedella els posar en fila a la taula de feina i agregar un tall de formatge de fondre en el centre del mateix. Agregar 4 trossets de pinya a sobre del formatge, alineats a l'ample del filet per a així poder ells enrotllar amb facilitat. Enrotllar el filet i tancar cosint-lo amb un escuradents perquè no es desfaci en fregir. Agregar les la sal i el pebre al gust. En un recipient partim l'ou i li afegim una mica de sal i el batem, en un altre recipient posem el pa ratllat. Cobrir cada un dels rotlles de carn, primer en l'ou i tot seguit en el pa ratllat. En una paella amb oli bé calent, fregir els rotlles de carn fins que siguin daurats. Els disposem en un plat acompanyat amb la pinya restant i adornat al gust
Aquest passat diumenge,dia de Santa Remei,va tenir lloc la diada castellera de la festa major del barri de Les Corts de Barcelona. Després del concurs de Tarragona el nombre de camises de la colla osonenca no va ser gaire esplèndid...també alguna que altre grip va fer estralls. Malgrat això es va poder fer una actuació de set prou digne,amb el 4d7 amb agulla com a millor castell dels carbasses,que també van afegir un 3 i 4 de set i 3 pilars de 4 de cloenda. La colla local dels Castellers de Barcelona es varen apuntar la torre de vuit,el 4d8 i el 3d8,juntament amb un pilar de sis carregat...marcant un nivell molt i molt bo. L'altre colla a plaça ,els Castellers d'Esparreguera,varen fer 3 i 4 de set i el 3d6 per sota,juntament amb un pilar de 4. Queden 15 dies per la Diada dels Sagals d'Osona,actuació que obrirà la recta final de la temporada amb tres places prou bones per intentar fer un pas més...un pis més.
Tornan del cap-i-casal,després de dinar al local,es va celebrar la Festa del Cavall Fort a la Plaça Major de Vic,amb presència de la colla castellera per rememorar aquests joc tradicional,popular i una mica "cafre" però que ens havia fet passar estones molt divertides...
Molló és un municipi pirinenc amb 333 habitants que es troba situat en el punt de contacte de la vall de Camprodon amb la comarca del Vallespir a la Catalunya Nord, amb la qual es comunica a través del Coll d'Ares. Des d'aquest punt es pot observar una àmplia panoràmica, especialment de les comarques nord-catalanes. El mes passat ja varem recomanar la III Fira de la Trumfa,on varem poder gaudir i tastar d'aquest producte autòcton i també de la diada castellera amb les coles dels Castellers de Figueres i dels Castellers de la Vila de Gràcia. Podeu veure les fotos a l'àlbum:
Per la diada de Sant Eduard,el proper 13 d'octubre,a Espinavell dins del terme de Molló tindrà lloc la tradicional Tria de Mulats. Espinavell era el lloc de pas i de trobada de ramaders de l’antic camí vers el Vallespir. Antigament, els mulats baixaven i després anaven a Setcases, Camprodon, Ripoll, Olot i Girona. Dels cims d’Espinavell baixa l’eugassada dels tres pagesos-ramaders de Molló que han conservat el dret d’herbes en la muntanya de Rojà de Conflent (Vallespir) ,pel bestiar no hi ha cap muga entre les comarques catalanes del Pirineu. Aquest dret va ésser respectat pel Tractat del Pirineus, com també ho va ésser durant l’ocupació alemanya de França. Aquesta fira de bestiar de la Vall de Camprodon, popularitzada els darrers anys amb l’arribada del turisme de muntanya, aplega cada any uns 7.000 visitants que vénen a veure com uns 300 caps de cavalls, eugues i poltres baixen dels prats on han pasturat durant l’estiu per passar l’hivern a les quadres.
Seva és un municipi de la comarca d'Osona. Té un important nucli de població anomenat Sant Miquel de Balenyà que es va formar al voltant de l'estació de tren a uns tres quilòmetres del mateix poble de Seva. Aquest cap de setmana,ja a la tardor,el trobem carregat de fires i festes del bolet (a Llagostera,a Ribes de Fresser...) però dins de la nostra comarca tindrà lloc la 11a Festa del Bolet de Seva. A la fira hi ha una vintena de parades de productes autòctons i artesanals del poble, a les mateixes es dóna diferent informació d’activitats que es porten a terme al municipi, i es fa una degustació de bolets, on es reparteixen aproximadament unes 2.000 racions.
PARADES DE PRODUCTES AUTÒCTONS DEL POBLE Durant la jornada es faran demostracions artesanals. CASSOLETA AMB TASTET DE BOLETS Fins esgotar les 2.000 racions. EXPOSICIÓ DE FOTOGRAFIES A la sala d’exposicions Cal Pastor. CONCURS DE BOLETS Presentació fins a les 14h. Es premiarà al qui porti més varietat, el bolet més gros, el més original i la millor presentació. Repartiment de premis a les 19h. EXPOSICIÓ DE BOLETS Plafons explicatius. ACTUACIONS Activitats i animació durant tot el dia. ACTIVITATS INFANTILS Pintada de cares i tallers.
Llocs per anar a dinar: Restaurant EL PINÓS 93 881 09 50 Restaurant LA PEDRERA 93 884 03 76 Restaurant PLA DE L´OS 93 887 10 32
Però si voleu,el mateix diumenge 12 a la veïna vila de Manlleu (a uns 25 km al nord dins de la nostra comarca d'Osona) tindrà lloc la Diada castellera de la colla local de Manlleu,amb la presència de dues colles importants,els Minyons de Terrassa i els Xicots de Vilafranca. 10è ANIVERSARI COLLA CASTELLERA NYERROS DE LA PLANA A les 12.00 del migdia a la Plaça Fra Bernadí de Manlleu: Minyons de Terrassa Xicots de Vilafranca Nyerros de la Plana un cop vist les rondes castelleres ens podem acostar a Seva,a tastar bolets i comprar embotits de la plana de Vic...excepcionals!!!
Pels de la camisa malva celebren enguany el desè aniversari del 4d9 descarregat a Plaça del Vi de Girona i del 3d10 descarregat (únic !!!) a Terrassa per la seva Diada...
Mostra un mapa més gran El Vendrell és la capital de la comarca del Baix Penedès. Pertany a la Província de Tarragona, està situat a 28 Km de la capital tarragonina i a 64 Km de la capital del país, Barcelona. La tradicional fira comercial i multi-sectorial de Santa Teresa del Vendrell presenta la seva diversificada oferta centrada en els sectors de l’automoció, habitatge, alimentació i l’organització bianual de les Jornades Gastronòmiques i la Carpa Moda.
Com a propostes de futur presenta el carrer de l’Art (c/ Cafès) i la Mostra Internacional de Cervesa.
Dins del programa de la Fira hi trobem la diada castellera: A la 1 del migdia, a la plaça Vella, NENS DEL VENDRELL JOVES XIQUETS DE VALLS COLLA JOVE XIQUETS DE TARRAGONA
JORNADES GASTRONÒMIQUES Del 9 al 12 d’octubre Horari: de 19.30 h a 22 h
Preu del tiquet de divendres, dissabte i diumenge: 15 €. Inclou: entrant, primer i segon plat, vi, pa, postres, cafè i una copa commemorativa de la Fira
PREU DEL TIQUET DE LA MOSTRA INTERNACIONAL DE CERVESA: 6 € INCLOU: DUES DEGUSTACIONS DE CERVESA NACIONAL O D’IMPORTACIÓ I DOS BARRETS DE LA FIRA DE SANTA TERESA
El proper diumenge 12 d'octubre,la colla osonenca té actuació al barri barceloní de Les Corts ( i ja fa unes quantes temporades que hi som!!!),dins dels actes de la Festa Major de Les Corts 2008. La diada serà a les 12.00 del migdia actuaran: Castellers de Barcelona Castellers d'Esparreguera Sagals d'Osona Per recordar la diada de l'any passat podeu veure els vídeos a l'enllaç:
Tenim diferents propostes d'àpats populars: a les 14.00 V Paella Popular a la Plaça Can Rosés,organitzat per la comissió de festes de la Plaça Can Rosés.
Vermut de germanor al carrer Cardenal Reig 32
Dinar de germanor amb paella mixta a la Plaça Carme,organitza A.V. Tres jardins
Dinar Popular a la plaça de les Corts organitzat per ERC
Però la proposta més interessant la trobem a la tarda,a la veïna localitat de Cornellà.
Entrada 1 dia: 20 euros Venta directe a les guixetes.
Descomptes de 5 EurosEstudiants i Jubilats (amb presentació de carnets actualitzats)
Una cultura normalitzada dins un país normalitzat ha de tenir presència dins de tots els camps culturals,d'entreteniment i també dins d'aquest sector "per adults",el sexe és sens dubte un dels negocis més importants del món,no tant sols la part més fosca d'aquest món (prostitució,abusos,etc) sinó la basant de jocs,pel·lícules,llibres ,joguines,etc tot allò vinculat al coneixement del nostre propí cos i a gaudir-ne d'ell,ja sigui en companyia a o no.
És una proposta diferent,agosarada potser,potser que ens mostra una part real de la nostre societat. I fins i tot podem trobar vinculacions amb la gastronomia,amb diferents tallers i concursos:
A Sexe en Català podem trobar que la cuina és un element important dintre del sexe per això ofereixen tot un ventall de plats afrodisíacs que només et deixaran fer nyam, nyam!
"Gola profunda"
El concurs es realitza amb una salsitxa (de les comestibles) de talla XXL. S’ha d’introduir la salsitxa per la gola fins a on sigui possible. Un cop a dintre, se li ha de fer una marca amb les dents per mesurar quants centímetres de carn has engolit.
Si mossegues i t'empasses la saltxita,potser és més propi d'una pelicula d'Aliens ,però ja hauras berenat... això va a gustos,hi ha gent per tot.
2010 any de concurs , un altre any per lluitar d'estar a Tarragona entre les millors
També ens pots seguir a
Adreça d'e-mail:
farcintfaixa@josoc.cat
Altres xarxes i espais de difusió
ENLLAÇOS MEDIS DE COMUNICACIÓ
CALENDARI DE SORTIDES I PROPOSTES
Un llibre de visites on deixar receptes per compartir ,divulgar ,demanar ,explicar ,discutir ,raonar ,etc... sobre la cuina ,gastronomia ,restauració,cultura popular...per poder llepar-se els dits.
Aquesta es una bitàcora feta amb voluntat d'oferir informació sobre les activitats al voltant del món casteller,principalment relacionades amb la gastronomia i dels esports de profit.Tant per aquelles persones vinculades directament a les colles com als aficionats que busquin activitats per compaginar-ho amb els castells...la voluntat de compartir,d'escampar la xarxa de relacions humanes que permet la colla,tan de pinyes endins com enfora...de compartir coneixements,informacions,receptes i potser,"raconets privats" a on gaudir dels plaers de la taula i de la companyia d'una sobretaula compartida amb amics i coneguts.... pel gust de gaudir d'aquest fet social que es la gastronomia,perquè com diu el gourmet,a tots se'ns comença a conquerir per l'estómac...