Receptes carbasses XIX

Per aquestes dates pren molta força la "cuina del dolç",estem al temps dels brunyols i de les Mones de Pasqua...bon profit als llaminers!!

Brunyols de Quaresma

Ingredients

350g. de farina
50 g. de margarina
20 g. de llevat premsat (de pa)
60 g. de sucre
0,5 dl. de llet
raspadures de llimona
3 ous
una mica de sal
1/2 copeta d'anis
1 culleradeta d'anis mòlt
1/2 culleradeta de coriandre
canyella en pols
oli per fregir
sucre per arrebossar

Preparació

Barregeu la llet tèbia amb el llevat i 100 grams de farina, removeu i formeu una bola.
Deixeu fermentar la massa tapada amb un drap net uns 30 minuts en un lloc temperat.
Amb la farina que queda formeu un volcà, poseu al mig la margarina, els ous, la sal, el sucre, I'anís i els condiments, removeu primer amb la forquilla i després afegiu-hi la massa fermentada.
Treballeu amb les mans fins que obtingueu una massa fina i tova. Colpegeu la massa contra el marbre.

Unteu el marbre amb una mica d'oli i, amb les mans també untades, aneu agafant petites porcions de la pasta i formeu boletes i després col·loqueu-les en una placa, també untada d'oli.
Reserveu-ho en un lloc calent per accelerar la fermentació, la massa ha de doblar el seu volum inicial. Aquest procés triga aproximadament una hora.
Escalfeu oli a la fregidora o en un atuell fons, agafeu les boletes amb les mans, feu un foradet al mig i aneu-les posant en l'oli, que no ha de ser gaire calent, perquè la pasta es crema de seguida. Han de quedar d'un color fosc. Quan aneu traient els bunyols del foc, aneu-los ensucrant.


Mona de Pasqua

Aquest dolç per excel·lència de Setmana Santa esta ple de simbolisme,la forma rodona sense principi ni final com a cercle de la vida,l'ou com a principi de vida...però el millor de tot : la xocolata



Recepta de Mona de Pasqua de Fina
Correderas Barba


Per fer el pa de pessic:
6 ous
250 grams de farina
250 grams de sucre
1 cullerada de llevat

El primer que haurem de fer és un bon pa de pessic, que serà la base de la nostra deliciosa mona. Per elaborar-lo, el primer pas és separar les clares dels rovells d'ou. Un cop superat aquest punt, col·loca els rovells en un bol, afegeix el sucre i remena-ho tot fins que et quedi una massa ben fina.

Després, en un altre bol, posa les clares i munta-les a punt de neu. Has de tenir una mica de paciència perquè aconseguir el punt just costa una miqueta. Afegeix seguidament aquestes clares a la massa dels rovells, remena molt a poc a poc i posa-hi també la farina i el llevat. Quan ho tinguis tot ben barrejat, agafa una plata, millor si és rodona, unta-la amb la mantega i tira-hi la pasta que has elaborat. Ara només cal posar la plata al forn calent a 160 graus durant una mitja hora.

Pel guarniment:
Melmelada de préssec,taronja,gerds,mores,fruites del bosc...al gust de cadascú
Fruites confitades
Ametlles
Mantega
Figures de xocolata
Anissos
Plomes...i si no podeu evitar el "consumisme" alguna figureta pels nens.

Preparació

Pots fer el pa de pessic tradicional però si et fa mandra el pots comprar a les pastisseries en venen,.

Obres el pa de pessic per la meitat en dos parts, la primera base l’untes de melmelada de gerds o de mores o de fruites del bosc i poses la segona base i l’untes de melmelada de taronja.

Desfàs la xocolata de cobertura amb un pot al bany maria, amb una espàtula cobreixes tota la base de dalt i la resta del pastis el deixes refredar una mica i tires per sobre els anissos de colors, els pots trobar en qualsevol supermercat, deixes refredar la xocolata que as tirat per sobre veuràs com al cap de poca estona es torna forta.

Amb la xocolata restant pots fer l’ou de pasqua:

Agafes un ou el punxes amb una agulla per la part de sobre i per sota fas un foradet una mica mes gran bufes per el forat que has fet amb l’agulla i sortirà l’ou sencer, el rentes a sota de l’aixeta i amb una xeringa per el forat mes gros el vas omplin de xocolata quan esta ple el deixes refredar a la nevera, també pots fer figuretes aprofita’n motllos “del calendari d’advent motlles de bombons etc