MERCAT DEL RAM 1998-2008,10 ANYS DE CASTELLS A VIC"La cultura popular és modernitat,perquè veu i s'emmiralla de les tradicions.Els castells son moderns,no son moda,la modernitat actualitza la tradició o la canvia,la qüestiona.La moda és passatgera,fugaç..." Pere Tàpies

Ja tornem a tenir el Mercat del Ram aquí,s'acaba la Quaresma i ens preparem per la primavera.Aquesta festa comarcal que es remunta més de 1000 anys enrera (hi ha referències del 875),a anat creixent fins a convertir-se en una de les Fires multisectorial més importants de Catalunya.
El mercat del Ram representa la tradició firal del país,el seu caràcter de festa popular lligada al mercat del dissabte a la plaça Major i al carrer Verdaguer. Dins d'aquesta tradició s'ha anat incorporant aspectes nous de la cultura popular,ara farà 10 anys de la presentació a la comarca d'un projecte nou,una colla castellera a Osona,i com a seva diada important no podia ser un altre que el Mercat del Ram (encara que castellerament fos molt aviat pel calendari de les colles).
Aquets 10 anys han consolidat l'activitat castellera a Vic i comarca,i la diada del Ram una actuació amb prestigi malgrat la seva ubicació al calendari.

Els darrers anys ha anat agafant molta importància també l'aspecte gastronòmic del mercat,degut també a la voluntat de col·lectius com Osona Cuina (que també celebra els 10 anys enguany).

El programa d'actes és extens i variat,aquí us indiquem alguns dels més interessants:

Programa d'actes del Mercat del Ram 2008, arxiu en pdf.

El dissabte 15 de març a partir de les 9.30 cercavila amb pilars,castells i grallers pels diferents espais del mercat.
El diumenge 16 de març a les 12.00 a la plaça Major,davant de l'ajuntament,tindrà lloc la Diada castellera del Mercat del Ram amb les colles castelleres dels Minyons de Terrassa,Xics de Granollers i els anfitrions els Sagals d'Osona.

Per poder tenir una referència del camí fet,us oferim dos diades molt especials,les fotos del Mercat del Ram 2007 i els vídeos de la primera actuació dels Sagals,la presentació pel Mercat del Ram del 1998.

Ja fa 10 anys d'aquell diumenge,alguns encara fan castells,altres ja fa temps que no ,però tots van aportar el seu esforç per que el projecte arranques...fa 10 anys,sembla poc però son molts anys...

Àlbum de fotos del Mercat del Ram 2007Vídeos de la presentació a Vic pel Mercat del Ram del 1998 de la Colla Castellera Sagals d'Osona,les imatges cedides pel Sr.Xavier Bunyol estan tal com es van gravar(sense editar ni muntar) per mantenir el valor històric (petit ,però curiós)

5d6 descarregat pels Sagals d'Osona al seu bateig3d6 descarregat pels Sagals d'Osona al seu bateig


4d6 descarregat pels Sagals d'Osona al seu bateig

Cap comentari: