TRUITES I CASTELLS,INGREDIENTS COMPARTITS?

Dijous gras ,el dia de la truita

També dins de les tradicions gastronòmiques del Carnaval trobem aquest àpat del Dijous Llarder,el de menjar truita...a ser possible de botifarra,de pernil,de xoriço,etc però que hi tingui porc. També és normal menjar altres tipus de truites,de fet aquesta menja tant "senzilla" ,ens obre la porta a tot un món de receptes on l'ingredient principal són els ous.
Entenem per truita aquella preparació amb ou batut i quallat que pot contenir diferents farciments o no.
Ha sigut de sempre un producte "cassola",de la cuina del dia a dia,potser per això no han triomfat establiments tipus "Truiteries" com si ho han fet les pizzeries,brasseries i fins i tot "llesqueries"(referides a les llesques de pa amb tomàquet).
Hi ha diferents maneres de fer truites,però potser podríem agrupar-les en aquests grups:

TRUITA A LA FRANCESA,OU CARGOLAT o TRUITA CARGOLADA
Tant sols ou,sal i oli per coure,es va plegant la part quallada de l'ou al cim de l'altre i tronant-hi novament,fins a tancar-la.

TRUITES AMB FARCIMENT
Generalment de forma arrodonida i plana,el millor es deixar reposar el farcit amb l'ou un minuts i després afegir-ho tot a la paella.Quan tenim un cantó fet,es gira de l'altre

TRUITES AMB SALSES AFEGIDES I GRATINATS
Un cop acabada la truita es tala amb salse: tomata,beixamel,etc

TRUITES FREDES AMB SALSES
Tipus pastissos de truites,diferents truites una al cim de l'altre amb salsa que uneix les mateixes,com un entrepà de diferents pisos de pa de motlle.

TRUITES AMB SUC
Truites que un cop fetes a la paella es pasan a la cassola i s'acaben de coure dins d'un suc. Son típiques de la Quaresma quan no es podia coure carns.

La truita permet "aprofitar" totes les restes de la cuina,les miques d'embotits i altres coses que ens han quedat d'altres plats principals,es la cuina del "reciclatge" en la màxima expressió.
Hi ha truites per tots els gustos,però tant la "francesa" com la de Patates (opcional amb ceba o no) segur que son les més populars,personalment la de carxofes la trobo esplèndida...i la de sobrassada,i la de botifarra negre,i la de bacallà (crua per dintre,com la que donen a les Sidreries basques),i la de "seques",i la de formatge,la de gambetes,etc....

IMPORTANT fer servir una sola paella per les truites,antiadherent i estris de fusta per treballar-hi,un cop feta servir esvandir-la amb aigua sense fer servir sabó,la paella amb el temps millorarà les nostres truites,assegurat.

Enllaç de Podcast a Rac1,programa Cuinetes,on es tracta les receptes amb ous i de les truites



Diferents vídeos de receptes de truites

Truita de carxofes



Truita de patates



Truita de Bacallà (estil Sagardotegi esuskaldun)



Recepta de castell,fet amb "ous" i molt remenats,molt i molt...però que van quallar,per sort!!!

1 comentari:

TRO(B/V)ADOR DEL SANT GRAAL ha dit...

Deu meu,Sinyor!Quin patir.Remenats i ben remenats...pel que es veu el souflé al final es va poguer menjar.Vos va quedar ganes de repetir?Si torneu a cuinar el mateix plat potser s'ha de fer algun canvi en la col·locació dels ingredients o potser en la relació Temps/força del forn.