De Valls : castells i calçotsEl proper diumenge 27 es celebrarà la festa del calçot a Valls,obrint així la temporada de les calçotades al nostre país. L'origen de la festa te diferents versions però la més coneguda atorga al pagès anomenat Xat de Benaiges,que va viure a Valls a finals del segle XIX,va posat "casualment" unes cebes al foc. Alguns ho daten a les acaballes del segle,cap al 1898 (Referència treta del llibre "La cuina dels calçots" de l'editorial Cosstetània,col·lecció El cullerot,de Joan Jofre i Agustí Garcia),així doncs aquets any 2008 les calçotades farien aproximadament un segle d'història,
El calçot es el grill de la ceba que es va calçant a mesura que creix. La relació dels calçots amb el territori es total,es mengen els mesos de gener,febrer i març (encara que avui en dia la temporada als restaurants s'ha allargat massa i tot...),es couen amb les "sobres" de la vinya després d'espurgar els ceps: els sarments o rodals. I es mengen acompanyats d'una salsa típica,la salvitxada o bé amb romesco. Fou a partir dels anys 50 del segle XX quan els calçots i les calçotades s'escamparen per arreu dels Països Catalans des del seu bressol a l'Alt Camp.
Es un àpat social,una de les festes gastronòmiques més populars al nostre país i un aconteixement únic per compartir amb amics i coneguts.De fet ens permet retornar una mica a la nostra infantesa ,menjar amb els dits,"embrutir-nos" amb els calçots cremats pel foc... i naturalment com diu la frase del cineasta català (ara no recordo si era Bigas Luna o Ventura Pons!!!) es una de les tres coses que els catalans fem mirant al cel: Mirar els castells,beure en porró i menjar calçots.
Per acompanyar els calçots es sol fer carn a la brasa,botifarres i xulla o cansalada virada.Les postres al gust de cadascú,però millor si les acompanyeu d'una bona garnatxa empordanesa,es una debilitat...
A Valls el dia de la festa de la calçotada es duen a terme 3 concursos diferents,el de millor cultivador,el de millor salsa i el de menjar més calçots (el més espectacular)...si decidiu passar per Valls no deixeu de veure aquest concurs,endrapen quasi 300 calçots!!!! per poder guanyar!!!!Recepte de la Salsa de calçots SALBITXADA
Nota important: la salsa s'anomena "salbitxada" quan si posa bitxo,sinó hi ha qui li diu tant sols "Salsa de Calçots"
Ingredients:
Una cabeça d'alls, dos pebrots de romesco i un bitxo secs, dotze ametlles i dotze avellanes torrades, una llesqueta de pa sec, tomàquet madur escalivat o de conserva, un bon raig d'oli, una mica de vinagre i sal al gust.
Preparació:
S'escalden els pebrots i el bitxo, s'obren i se'ls treu la polpa amb la punta del ganivet. Es posa al morter, junt amb les dents de l'all pelades, el pa sec i les ametlles i avellanes. Es pica bé, fins que resulti una pasta homogènia. Llavors s'hi barreja el tomàquet ratllat, l'oli, el vinagre i la sal.
Vídeo per veure la preparació de la Salsa,el nom de Salvitxada o Salbitxada depèn del lloc,coses del territori!!!
Festa de la Calçotada a Valls,un plaer gastronòmic
Enllaç de podcast del programa "Tàpies Variades" de Catalunya Ràdio on es parla dels calçots
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada