La setmana dels barbuts,sopes i escudellades

Sopes i escudelles

La setmana dels barbuts és la que inclou els dies 15, 16 i 17 de gener, corresponents a sant Pau Ermità, sant Mur i sant Antoni Abat, perquè aquests tres sants són representats en la iconografia lluïnt les més llargues barbes. També en aquesta setmana dels barbuts s'hi inclouen sant Fruitós, que té la seva diada el dia 20, i sant Vicenç el dia 22. En canvi, sant Sebastià, també el dia 20 i que, per tant, també s'inclou en aquesta setmana, acostuma a anar molt ben afeitat.
Fins no fa mases anys la setmana dels barburs era recordada pel fred,solia ser la setmana més freda de l'any,ara degut als canvis climàtics ja no es pot fer gairé cas del costumari popular.
El que si continua sent habitual es el fet que s'aprofiti les festes dels tres tombs,Sant Antoni,Sant Sebastià i la proximitat del carnaval per dur a terme "escudellades populars",àpats col·lectius en els quals el plat principal son les sopes o escudelles,segurament degut a la rigurositat del clima antigament feien molt recomanable donar aquest menjar calent als pobres...
De fet les sopes han sigut de sempre un menjar de subsistència,tenim una mostra en diferents receptes amb ingredients ben simples i econòmics que donen com a resultat unes sopes gustoses i extraordinàries,i a més a més com diu la dita: "Qui menja sopes,se les pensa totes".

Sopa de farigola

Ingredients:

Unes branques de farigola seca
pa sec
unes quantes ametlles torrades
un ou
oli
sal i aigua.

Preparació:
Es posen a bullir, en una olla amb aigua, el pa sec, les branques de farigola, lligades amb un fil de cotó, per poder pescar-les fàcilment, un raig d'oli i sal. Es pelen les ametlles i es piquen bé al morter; després s'afegeixen a l'olla. Es deixa bullir deu minuts. Després, es pesca la farigola, es trenca l'ou i es tira a l'olla i, acte seguit, es remena bé amb un batedor, fins que el pa i l'ou quedin fets miques. S'apaga el foc i es serveix.

Sopa d'all

Ingredients:

Alls
pa
pebre vermell
sal
oli i aigua.

Preparació:

Es tallen unes llesques de pa ben primes i es torren al forn. Es freguen amb una dent d'all i es posen als plats. Es fregeixen unes dents d'all pelades, en una paella amb oli; quan els alls tenen una mica de color, s'hi tira una bona cullerada de pebre vermell i s'apaga el foc. Es dóna una bona remenada i es tira el contingut de la paella sobre el pa. S'escalda el pa amb aigua bullint, que estigui al punt de sal. Es deixa revenir una mica el pa i es serveix.

Sopa de ceba

Ingredients

ceba
oli
mantega
farina
xerès
caldo


Preparació


Tallar la ceba fineta i sofregir-la en mig oli mig mantega fins que sigui rossa (triga mot i s'ha de fer molt poc a poc i remenant sovint). Tirar-hi una cullerada de farina i coure-la una mica, després afegir el xerès (un raig) i caldo o aigua amb un cubito, i deixar que bulli força.

Per servir-la es posa en una olleta individual que vagi al forn, amb unes llesquetes fines de pa torrat i força formatge ratllat per sobre, i es gratina. També és molt bona amb un ou cru tirat abans de posar-hi el pa.


Brou de pollastre

Quan és fet, s'hi pot bullir pasta, arròs, arròs i fideus o es pot beure sol.

Ingredients:

Menuts de pollastre (carcasses, ales, potes, colls, pedrers, carpons)
un menat de vegetal (pastanaga, porro, api i xirivia)
aigua i sal.

Preparació:

Es posa a bullir el pollastre en aigua abundant, durant un parell d'hores. Llavors s'escuma, es treuen les llunes de greix i s'hi tira el menat de vegetal i la sal. Es deixa bullir fins que el vegetal sigui cuit.
Sopa de peix

Ingredients:

Caps i espines i peix de sopa
ceba
alls
tomàquet
pa torrat
oli
sal i pebre negre.

Preparació:

En una paella amb oli, es fregeix la ceba, picada ben fina, fins que comença a agafar color. Llavors, s'hi afegeix el tomàquet, també picat ben fi, i es deixa coure. Quan el sofregit és cuit, es posa a bullir en una olla amb aigua, els caps i les espines, durant mitja hora llarga. Es cola i es torna a fer bullir el brou. Després s'hi afegeixen unes llesquetes de pa torrat, fregades amb una dent d'all i el peix, desespinat i trossejat. Així que el pa ha revingut, s'apaga el foc i es remena amb el batedor de mà. Ja es pot servir.Sopa de menta

Una altra sopa de poc cost.

Ingredients:

Uns brots de menta fresca, pa sec, un ou, oli, sal i aigua.

Preparació:

Es posen a bullir, en una olla amb aigua, el pa sec, la menta, picada una mica grossa, un raig d'oli i sal. Després, es trenca l'ou i es tira a l'olla i, acte seguit, es remena bé amb un batedor, fins que el pa i l'ou quedin fets miques. S'apaga el foc i es serveix.Enllaç Podcast al programa Cuinetes de Rac1 on parlaven de les sopes