Dijous LLarder,temps de CARNAVAL

Rei Carnestoltes,temps de disbauxa,rauxa i alegria

Ja tenim el Carnaval aquí,el proper dijous ja serà dijous llarder o "Dijous Gras",dia de la botifarra d'ou o de la truita,es el començament de les festes de Carnestoltes.
El costum gastronòmic d'aquest dia ens porta a les truites i ous remenats amb carn, a la botifarra d'ou i a la coca de llardons. Antigament es solien fer "captes" d'ous per part del infants a les cases de cara a fer les truites per dijous gras.

Ens han quedat dites populars molt clares:
"Per dijous llarder,botifarra menjaré"
"Per dijous gras,botifarra fins el nas"Aquests "excessos" amb la carn i els greixos ara ja no tenen cap sentit,però quan la Quaresma era Quaresma amb l'abstinència i dejunis d'obligat compliment per tothom,aquestes festes abans de començar el "suplici" quaresmal prenien tot els seu ple sentit. Per entendre aquest regnat "efímer" de la disbauxa i el poc seny,trobem un escrit de Bernat Ferrer i Frigola ,que ens ho deixa molt clar:
"El Dijous Gras és el dia indicat per iniciar les celebracions carnestolelenques, el Rei Carnestoltes, l'Abat dels Folls, no arriba fins dissabte, quan pronuncia el seu discurs incitant a la gresca i la gatzara. Tanta xerinola, però, l'acaba fent emmalaltir, dimarts. Una munió de metges el visiten, però, davant la imminència de la mort, l'Abat dels Folls redacta el seu testament i acaba fent un pet com una gla. L'endemà, Dimecres de Cendra, el poble en massa acudeix al seu enterrament, l'Enterrament de la Sardina. Aquest regnat efímer que avui comença, tot i tractar-se d'una burla del poder establert, lluny de deslegitimar-lo, el reafirma entre el populatxo. De fet, sempre és millor que la plebs es burli d'una representació dels poderosos durant una setmana a l'any, que no pas que es burli dels qui realment manen durant els 358 dies restants. El període festiu que comença amb el Dijous Llarder trenca totalment amb les rutines de la vida quotidiana, subvertint l'ordre establert fins el moment, tant en l'àmbit gastronòmic com el social o el sexual. El revers de la moneda, però, ja l'apunta la saviesa popular: "rialles de Carnestoltes, ploralles de Tots Sants". Tanta disbauxa sexual pot provocar que, al cap de nou mesos, cap al novembre, els instints libidinosos de Carnestoltes s'hagin convertit en els plors del nounat, gestat durant tot aquest període"


Vic 31 de gener,1 i 2 de febrer

El proper cap de setmana tenim a Vic una activitat gastronòmica que no ens podem perdre,començant amb en Dijous Llarder trobarem al llarg del cap de setmana diferents propostes i demostracions amb un element comú: la cuina del porc.


El programa es molt extens,així que millor que us trieu vosaltres mateixos el que voleu fer,l'enllaç es el següent : Dijous Llarder a Vic 2008COQUES DE LLARDONS


Ingredients

400 g de farina de força 60 (especial per a pasta de full)
250 g de mantega o llard
250 g de llardons
1 ou
pinyons
sucre aigua
sal

Preparació

Es prepara la pasta barrejant la farina amb
aigua i un pessic de sal. Es treballa la massa i, al cap d'una estona, s'hi afegeix la mantega o el llard.
Quan els ingredients ja formin una sola massa, s'hi afegeixen els llardons i s'estira amb l'ajuda d'un corró. Es posa en una plata d'anar al forn, s'unta amb l'ou batut i s'hi escampen els pinyons pel damunt, cobrint-ho tot amb una mica de sucre.
Es deixa coure al forn a 200 graus durant uns vint minuts i ja està a punt per menjar.Dijous Llarder a Vilanova de Sau (Osona) - és
costum que una colla de dones i una d'homes, cadascuna pel seu compte, celebrin la diada amb un berenar contundent. Els homes solen anar-hi fora del terme i tornen de llustre