Calçots i castells,el 3 de 10

Segons el Gran diccionari de la llengua catalana:
Calçar:

fig Preparar-se per a afrontar un perill especialment amenaçant. Amb el nou govern ja ens podem calçar. Si no fas els deures, ja cal que et calcis!

Posar un o més gruixos o tascons sota una peça per tal d'aixecar-la, fixar-la provisionalment, anivellar-la, etc. Calçar una biga, una màquina.


Segons la Viquipèdia

Els calçots són una varietat de cebes tendres, cebes poc bulboses i més suaus, que es fan grillar calçant-les a mida que creixen.

Podem doncs entendre que certs castells que es van "calçant" a la mida que van creixent son també "castells acalçotats"?... Així doncs quin serien els castells "calçot" per excel·lència? ... Si seguim aquesta dissertació "sense lògica" però amb ganes de divertir-nos,ens adonarem que aquest 2008 fa 10 anys del primer "GRAN CALÇOT" del món casteller,el 3 d 10...

La temporada 1998 va ser excepcional,el primer 3 d 10 carregat de la història a càrrec dels Castellers de Vilafranca i la setmana següent els Minyons de Terrassa el descarregaven a la seva diada,a més d'haver descarregat el primer 4d9 net a la Plaça del Vi per la diada de Sant Narcís.

Però Valls,capital del calçot a nivell galàctic,no podia quedar enrere...trigaria una mica més però assoliria el seu "GRAN CALÇOT" al concurs del 2000. Tot esperant les calçotades de la setmana que ve podem gaudir dels dos MEGACALÇOTS de Vilafranca (el primer) i del de Valls(el del bressol)...
Aquesta temporada 2008 es any de "CALÇOTADA/CONCURS CASTELLER" ,esperem poder veure aquests monstres a plaça,en viu i en directe...i alguna altre verdura més.una pastanaga potser?

CALÇOT VILAFRANQUÍ



CALÇOT VALLENC,"ENVELLIT" PERÒ GUSTÓS




3 comentaris:

TRO(B/V)ADOR DEL SANT GRAAL ha dit...

Megacalçots-castells. Si senyor!!, Castellerament parlant només es veuen fora de la temporada del calçot autèntic.Gastronòmicament per Novembre 2006 vaig tastar uns minicalçots bonsai que no vaig saber trovar l'encant.Una primera visió dels vídeos m'han fet pensar en un boníssim pernil de denominació.Pels calçots pensava més en un pilar o una torre ben alta sense folre.Salut,bona vida i castells.

Carles Guillamón ha dit...

Crec que les vinculacions entre castells i gastronomia són més que evidents,i concretament amb les verdures,productes de l'horta i semblants...ja,ja,ja. Potser si que estèticament es semblaria més una torre de vuit neta,o un pilar de 6 a un calçot...però el 3d10 es el "MEGACALÇOT" SENSE CAP DUBTE. La "pastanaga" seria la torre de vuit de la meva colla,els Sagals d'Osona,ja que deien les males llengües que tant sols la feiem quan el peu era "verd"... ara que per "semblança" absoluta es amb la castanya,cada any poc o molt totes les colles fan "castanyades" fora de temporada...però com se sol dir "eixugat i tornem-hi"... Salut i República

Tradiblog ha dit...

Enhorabona pel teu blog casteller. Si vols que et llistem al TRADIBLOG ens ho comuniques i estarem satisfets de comptar amb el vostre blog. Incrementaràs les teves visites i donaràs a coneixer els teus articles a tota una comunitat molt pròxima i receptiva cap els fenòmens de la cultura popular i tradicional. Si vols divulgar el TRADIBLOG entre els teus coneguts, endavant. Salutacions i fins aviat.
TRADIBLOG: tradiblog@mesvilaweb.cat
http://tradi.blogspot.com