TRIPLETA A SABADELL

21 D'OCTUBRE A SABADELL

El proper diumenge 21 d'octubre visitarem una de les capitals del Vallès Occidental ,conjuntament amb Terrassa, es l'únic cas de co-capitalitat del país.Primer de tot,una mica d'informació de la comarca del Vallès Occidental per situar-nos.

La comarca del Vallès Occidental, es una gran part de la plana entre la serra de Collserola i el massís de Sant Llorenç a cavall de les dues conques del Besòs i del Llobregat, a on els límits queden més definits pels seus termes municipals fronterers que no pas pels accidents naturals. Malgrat la forta pressió urbana i industrial de la plana, el Vallès Occidental conserva una part de la seva riquesa natural i paisatgística i un patrimoni arquitectònic i cultural que val la pena tenir en compte a l’hora de conèixer els seus indrets.

El Vallès Occidental és una de les principals comarques de Catalunya, aplega 23 municipis, alguns ja mil·lenaris, com a terra que és de la Catalunya vella. El fet de tenir dues co-capitals, Sabadell i Terrassa, dóna a la comarca un caràcter molt peculiar, únic a Catalunya. Tot i que no és un indret turístic en el sentit convencional i popular del terme, al Vallès Occidental s’hi troben molts paratges i racons d’interès, des dels parcs naturals de Collserola i Sant Llorenç del Munt, fins als cingles de Gallifa, des del Llobregat al Besòs i la riera de Caldes, des de jaciments arqueològics a barris moderns, o des de polígons industrials a centres de serveis empresarials i tecnològics . És un territori molt divers i exuberant que compta també amb un important catàleg de vestigis històrics, monuments, diversitat cultural, projectes col·lectius força interessants i una societat rica en associacions.

Sabadell en particular
L'actuació serà al Passeig de la Plaça Major,juntament amb els Xics de Granollers i els amfitrions els Castellers de Sabadell.













L'origen del nom Saba
dell

Escut de Sabadell
Escut heràldic de la ciutat aprovat pel Ple de l'Ajuntament de Sabadell el 29 de juny de 1992.

Escut caironat truncat: al primer, d'argent, una ceba arrencada de sinople; i, al segon, d'or, quatre pals de gules. Per timbre, una corona mural de la ciutat.

La tradició popular ha adjudicat diferents orígens al topònim de Sabadell. S'ha dit que el nom es deu a la vinguda d'un hostaler originari de Collsabadell (Vallès Oriental), que va instal·lar un hostal que, posteriorment, va donar origen al nucli habitat. Durant anys també s'ha cregut que el nom venia de la ceba (que apareix dibuixada a l'escut de la ciutat), però aquesta teoria ha estat rebatuda per tots els estudiosos que han tractat el tema. Es creu que la ceba apareix a l'escut com un element proper o quotidià en representació del nom de la vila a partir del segle XV, quan ja s'havia perdut la noció del significat real del topònim.

Altres autors han proposat les següents teories: que el nom prové de l'església de Sant Salvador (hauria passat de Salvadorell a Salvadell i a Sabadell); que ve del llatí vadum o badallum -en referència al gual per travessar el riu Ripoll-; o que sorgeix de l'expressió ipso uadell (també llatina), extreta d'un document on es parla de la zona de Sant Julià d'Altura.

La historiadora Mercè Argemí ha recuperat diferents propostes -formulades ja fa anys per altres investigadors-, que es basen en la teoria que l'origen del nom es deu al dia de la setmana en què es celebrava el mercat: el dissabte "sabbatum" ( "sabbatellum" n'és el diminutiu). Hi ha una referència (de l'any 1553) en què es diu que a la vila, el mercat es feia el dissabte.

Mercè Argemí dedica tot un capítol del seu estudi titulat "El mercat medieval de Sabadell: orígens d'una ciutat (segles X-XV)" -becat per la Fundació Caixa de Sabadell- a recopilar les diferents teories sobre l'origen del topònim de Sabadell.

LLOCS D'INTERÈS

Absis de l'església de Sant Fèlix (s. XV).
Forns de ceràmica de l'Escayola (s. XVIII).
Casa Duran (x. XVI).
Voltes de l'Oliver (Casal Pere Quart 1862).
Església de la Puríssima (1885).
Estació de tren (1889).
Edifici Obra Social de la Caixa de Sabadell (1910).
Edifici Caixa de Sabadell (1915).
Torre de l'aigua (visites: 93 727 85 55).
Campanar de l'església de Sant Fèlix (visites: 93 727 85 55).
Bassa de Sant Oleguer (1986).
Teatre Principal (1863).
Parc Taulí (1992).
Patrimoni industrial del s. XIX.

PARCS I ÀREES D'ESBARJO

Parc recreatiu la Bassa de Sant Oleguer.
Bosc de Can Deu
Santuari de La Salut
El parc Catalunya.
Parc Central del Vallès.
Parc Fluvial del Ripoll.
Xarxa de camins “Vallès Natural“.
Parc Agrari de Sabadell
Ermita de Sant Julià d'Altura amb el nou carril bici paral.lel a la carretera de Matadepera i el bosc de Can Deu


MUSEUS

Institut de Paleontologia M. Crusanfont
Escola Industrial, 23 Tel.: 937 261 769
Horaris: de dimarts a divendres de 10 a 13 h i de 17 a 20 h. Dissabtes de 10 a 13 h i de 17 a 19 h. Diumenges d'11 a 14 h.

Museu d'Art de Sabadell
Carrer Doctor Puig, 16 Tel.: 937 257 144
Horaris: de dimarts a dissabte de 17 a 20 h. Diumenges i festius d'11 a 14 h.

Museu d'Història de Sabadell
Carrer Sant Antoni, 13 Tel.: 937 278 555
Horaris: de dimarts a dissabte de 17 a 20 h. Diumenges i festius d'11 a 14 h.

Arxiu Històric de Sabadell
Carrer Indústria, 32 Tel.: 937 268 777
Horaris: de dilluns a divendres de 10 a 13 h i de 17 a 20 h

Per més informació de rutes e itineraris per la ciutat recomanem la web de l'ajuntament de Sabadell,podeu utilitzar l'enllaç a Visita Sabadell.
Molt recomanable la ruta de "reixes i rajoles"... per passejar i gaudir.

Gastronomia
La cuina del Vallès te particularitats pròpies,plats autòctons com la "Terregada" un desdejuni a base de freixures de be i sang de porc,o la "Palaudina" un pastís d'ametlla i xocolata. També hi podem trobar plats tradicionals,els plats amb mongetes (Mongeta del Ganxet del Vallès,varietat de mongeta blanca molt arrelada a la zona),peus de porc,conill a la sabadellenca,etc. Altres productes de la zona amb especial rellevància son el tomàquet de Montserrat i la tòfona negre.

Restaurants de Sabadell:
Clàssic
C/Tres creus 136
telf. 93 727 89 86
Preu mitja de 30 a 60 €
Cuina Tradicional i de Mercat

Forrellat
C/Horta Novella 27
telf. 93 725 71 21
preu mitja menys de 30 €
Cuina mediterrània.

Per més informació de restaurants,adreces i telèfons
Guia de restaurants de Sabadell

Unes imatges de la ciutat de Sabadell,per anar prenen mides...