FAREM LES FESTES DE FOC ... PETI QUI PETI !!!


Les colles s´han manifestat per reivindicar la cultura del foc. Fotografia d'Oriol Burgada

Ahir al mateix temps que els castellers dels Sagals d'Osona actuàvem a Olot per les festes del Tura a Barcelona es reivindicaven el dret a la nostra cultura de foc.
Ja fa temps que dura aquesta "guerra" de no saber com,fins quan i de quina manera el govern espanyol "defensarà" la nostra cultura de foc davant la maquinària burocràtica europea. Mala peça al teler si ens han de defensar els mateixos que s'espanten quan algun ajuntament del nostre país vol permetre que es consulti als seus convilatans en exercici dels drets democràtics de poder opinar...
L'ombra europea serveix d'excusa per fer als estats allò que saben que directament els hi donaria mala premsa,és allò del "no ho vull fer,però m'ho mana Brussel·les".
Potser caldran més protestes i manifestacions,i pensem que si avui esta en perill les nostres festes de foc demà potser ho estaran els castells (risc de caigudes,menors que pujen a masa alçada,etc...). Per això són importants fites com la de conseguir que els castells siguin declarats Patrimoni cultural i inmaterial de l'Humanitat.

Crònica de El Periódico :


Diables i bestiari han marcat el ritme d'una manifestació que ha recorregut el centre de Barcelona en defensa de la cultura tradicional del foc. Ha estat una mesura de pressió per al govern espanyol, que té sobre la taula decidir si accepta les al·legacions de la part catalana -govern i entitats- a la directiva que limitarà les festes amb foc.

Els tambors van ressonar ahir a la plaça de Sant Jaume de Barcelona. Agrupacions de diables, tabalers, castellers i altres manifestacions de la cultura popular catalana –més de 12.000 persones, segons l’organització– es van concentrar ahir per mostrar el seu suport als actes festius relacionats amb el foc, tan arrelats en el folk-
lore català. L’acte va servir també per rebutjar la directiva de la Unió Europea sobre l’ús de productes pirotècnics, que entrarà en vigor al gener i que, al parer dels convocants de la marxa, posarà en perill tradicions com els correfocs i les fogueres de Sant Joan.
Amb el lema Farem la Festa amb foc, peti qui peti i davant la sorpresa de nombrosos turistes, els participants en la manifestació van reclamar la complicitat del Govern espanyol, que demà mateix començarà a estudiar les al·legacions presentades per la Generalitat al decret que prepara el Ministeri d’Indústria per adaptar la normativa comunitària.
«Hi ha indicis per assegurar que les nostres peticions seran escoltades», va assegurar el director de Cultura Popular i Tradicional Catalana, Ramon Fondevila, en el seu discurs. També l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, va donar suport a l’acte.
El president de la coordinadora de Colles de Diables i Bestiari de Barcelona, Nacho Darrau, va denunciar a l’agència ACN que la directiva no s’adapta a la realitat de les festes. Com a exemple, va destacar que «les places i carrers fan impossible mantenir la distància obligatòria de 15 metres entre el públic i el foc».