1. És com un brou casolà, i un licor ben català. | 2. Tres bisbes l’han batejat. “Rata fiat“ li han posat. | 3. D’on ve l’etimologia de la nostra Ratafia. | ||||
4. En llenguatge de veinat: un aiguardent adobat. | 5. Si vols ser ratafiaire fes-ne, que no costa gaire. | 6. Sembla que són les més velles les receptes d’en Rosquelles. | ||||
7. Dona Francisca Pastells ens ho diu sense cabdells: | 8. Cinc litres d’alcohol bo posats en un garrafó. | 9. Amb herbes de bosc i prat, fruits i espècies del mercat. | ||||
10. Poniol apreciat, saüc, anís estrellat. | 11. Fonoll, arrel de malví, gengibre, clau, romaní. | 12. L’orenga i la farigola, la nepta, i remenderola. |
13. Pela de llimona fina, espígol i tarongina. | 14. De marduix tot un brotet i plantatge de l’estret. | 15. Amb camamilla i canyella, també menta,l'herba estrella. | ||||
16. I pela de nou tallada, i un pessic de nou moscada. | 17. No en cal pas un gros grapat; no féssim un disbarat! | 18. Un i altre ingredient, barrejat amb l’aiguardent, | ||||
19. … han d’estar a sol i serena durant una quarantena. | 20. Filtra això ben macerat per guardar-ho embotellat. | 21. I ja tens aquest licor que arrenca de l’antigor. | ||||
22. A la sobretaula es beu, a casa o a l’ateneu. | 23. Acompanya’l amb les neules, o millor les nostres teules. | 24. Fins té virtuts remeieres, la ratafia, de veres! |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada