Diada dels Bordegassos de Vilanova,la colla del groc terrós
El proper diumenge 11 visitarem les terres del Garraf,Vilanova i la Geltrú en motiu de la Diada de la seva colla castellera,els Bordegassos de Vilanova.A més dels amfitrions hi haurà també els Castellers de Rubí,l'actuació serà a les 12.30 a la plaça de les cols. Vilanova i la Geltrú es la capital de la comarca, coneguda per la seva cuina marinera i pels carnestoltes...pàtria de Pere Tàpies (cantant,showman,gastrònom,escriptor,periodista,etc...un "cul inquiet" que diuen les àvies),vilanoví il·lustre i referent amb temes de cuina pels gourmets i aficionats.
Un repàs a la història de la vila:
Vila Nova va néixer perquè el senyor feudal de la Geltrú va fer una llei que obligava les noies acabades de casar a passar la primera nit amb ell (dret de cuixa). Això va provocar que molts geltrunencs marxessin vora mar, a territori de Cubelles, fundant la Vila Nova de Cubelles. Anys després, el rei Jaume I li concedí la Carta-Pobla (1279).
A mitjans del segle XVIII, quan el rei Carles III va permetre que Vilanova de Cubelles obrís comerç amb les Amèriques, la ciutat va viure una efervescència econòmica molt important. Un progrés que no es limita a una acumulació de riqueses, sinó que reporta una inversió en cultura.
És aleshores que a Vilanova de Cubelles es funden les primeres societats recreatives, llocs de trobada i d’esbarjo. D’aquesta manera, a principis del segle XIX, apareixen els jardins del Tívoli i altres. En aquest sentit, Vilanova va ser anomenada l’Havana xica, tant per la frondositat dels jardins de reunió com per l’ambient que el contacte amb l’illa de Cuba li anava donant.
La seva població ha anat en augment en els últims anys. Segons les darreres dades, arriba a uns 62.826 habitants. Alguns dels nous projectes de la ciutat són l'Eixample de Mar, el polígon Sant Jordi i la futura remodelació d'una part de la façana marítima.
Vilanova és una de les poblacions que s'atribueixen l'origen del xató, una salsa feta, entre d'altres ingredients, amb avellanes, oli, ametlles, pa i nyores. La salsa s'acompanya amb una amanida d'escarola, tonyina i bacallà, i es menjava en el moment que es xatonaven les botes de vi, és a dir, quan es presentava el vi novell de la collita. Actualment la "Ruta del Xató" ha popularitzat aquest plat per les comarques del Penedès
A més, s'hi organitzen dos festivals: el Festival de circ Trapezi, compartit amb Reus, i el Festival Internacional de Música Popular i Tradicional (o FIMPT), que se celebra des de 1980.
Un dels atractius de la ciutat és el Museu de curiositats marineres Roig Toquès que, gràcies a la famosa Carpa Juanita que menja amb cullera i beu en porró, ha donat a conèixer el nom de Vilanova arreu del món.
Un llibre de visites on deixar receptes per compartir ,divulgar ,demanar ,explicar ,discutir ,raonar ,etc... sobre la cuina ,gastronomia ,restauració,cultura popular...per poder llepar-se els dits.
Aquesta es una bitàcora feta amb voluntat d'oferir informació sobre les activitats al voltant del món casteller,principalment relacionades amb la gastronomia i dels esports de profit.Tant per aquelles persones vinculades directament a les colles com als aficionats que busquin activitats per compaginar-ho amb els castells...la voluntat de compartir,d'escampar la xarxa de relacions humanes que permet la colla,tan de pinyes endins com enfora...de compartir coneixements,informacions,receptes i potser,"raconets privats" a on gaudir dels plaers de la taula i de la companyia d'una sobretaula compartida amb amics i coneguts.... pel gust de gaudir d'aquest fet social que es la gastronomia,perquè com diu el gourmet,a tots se'ns comença a conquerir per l'estómac...
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada