Manresa medieval: Fira de l'Aixada,Festes de la Misteriosa Llum i ...CASTELLERS


Mostra un mapa més gran
El proper cap de setmana començaran a Manresa,la capital del Bages,la Fira de l'Aixada i alguns actes de les Festes de la Misteriosa Llum (Les Festes de la Llum...popularment!!!).
Les Festes de la Llum, que se celebra entorn del 21 de febrer, rememora el miracle segons el qual, ara fa uns 500 anys, una llum provinent de Montserrat va entrar a l’església del Carme. D’aquesta manera es resolia el conflicte que havia interromput la construcció de la Sèquia de Manresa que els enfrontava al Bisbat de Vic.
"Una intensa sequera feia anys que castigava fins que els manresans d’aleshores tingueren una feliç pensada: portar l’aigua del Llobregat des de Balsareny mitjançant una sèquia.Amb el permís del rei Pere III, les obres de la sèquia van avançar aviat, però foren sobtadament aturades pel bisbe de Vic, que no volia que passessin per les seves terres. L’enfrontament s’anà fent fort, i el bisbe fins excomunicà la ciutat. Aleshores -diu la tradició- arribà la misteriosa Llum, des de Montserrat i fins l’església del Carme. I al darrera, el penediment del bisbe, el final de les obres, l’arribada de l’aigua...."
Gràcies a la iniciativa i a l’esforç dels manresans del segle XIV, avui la ciutat té assegurat el subministrament de l’aigua, un bé que, com en el passat, és escàs i absolutament essencial per a la vida.
Aigua i llum són els símbols d’aquesta festa que, els darrers anys, s’ha renovat de manera impressionant amb l’organització de la Fira de l’Aixada.

En aquesta festa, que se celebra el dissabte i diumenge anteriors al 21 de febrer, el barri antic de Manresa s'omple d'artesans, mestres d'antics oficis que fan demostracions de les seves arts, funambulistes, joglars i altres elements i atraccions del repertori medieval.

Els carrers plens de bullici, ambientats i engalanats com si de nou ens trobéssim en ple segle XIV, les olors i la música d'altre temps transporten el visitant al cor mateix d'una festa popular molt viva, plena d'activitats, per a nens i per a grans, i amb sorpreses constants.
Us indiquem l'enllaç per veure el programa sencer:

Fira de l'Aixada 2009 en pdf

Dins dels actes de la Fira de l'Aixada la colla castellera local dels Tirallongues de Manresa hi tenen un paper molt actiu,tant dissabte com diumenge.
Dissabte 14 i Diumenge 15 a la Plaça Europa
Taverna dels caste
llers de Manresa per poder beure i menjar,recuperar forces,i de pas,ajudar a l'economia d'aquesta colla en aquesta temporada de crisis...una bona manera de fer pinya.
Dissabte 14 i Diumenge 15 a les 13.00h a la Plaça Europa
HISTORIETES CASTELLERES Colla Castellera Tirallongues de Manresa i Grallers

La idea és combinar una farsa medieval amb la realització de castells
Dissabte 14 i Diumenge 15 a les 12.25 a la Plaça Major
Pilar a l'entrada del Rei Pere III i el seu Seguici
(Colla castellera Tirallongues de Manresa)






Plànol de situació dels actes de la Fira de l'Aixada 2009


I ja de cara al cap de setmana següent amb les Festes de la llum


Divendres 20 de febrer
Correfoc de la Llum

21.00h / Cercavila de Tabalers. Plaça Major, Sant Miquel, Plana de l’Om, Nou, Sant Domènec, Born, Plana de l’Om, Vilanova i Plaça Gispert.
22.00h / Correfoc. Plaça Gispert,Vilanova, Plana de l’Om, Sant Miquel,Botí, Plaça Pedregar, Canal i Plaça del Puigmercadal.
Organitza: Xàldiga Taller de Festes. Tabalers i diables de Manresa

Dissabte 21 de febrer
Pujada del Pilar de 4 a les Escales del Carme

11.30h / Escales del Carme
Organitza: Colla castellera Tirallongues

Podeu consultar tots els actes de les Festes de la Llum a:
Festes de la Llum 2009


5d7 descarregat pels Tirallongues de Manresa el 2008