Jornada de la Galera i l'ostra rissada a Sant Carles de la Ràpita



Sant Carles de la Ràpita és un municipi de la comarca del Montsià. Antigament el poble era anomenat la Ràpita dels Alfacs, i a dia d'avui és general anomenar-lo la Ràpita.El port de Sant Carles de la Ràpita és un dels més importants de Catalunya pel seu volum de captures i el gran nombre de barques que hi ha. Són molt importants les captures de llagostí i de marisc.

El cultiu d'arròs es va introduir a la zona a mitjan segle XIX. Encara que l'arròs és el principal cultiu, també es troben explotacions dedicades a olivera i garrofer. Fou també durant el segle XIX quan es va iniciar l'explotació de les salines de la Trinitat per a la producció i exportació de sal.

Sant Carles de la Ràpita és un centre destacat turístic gràcies al contrast entre mar i muntanya, les seues platges i la seua localització a prop del Delta de l'Ebre.

La diada és un esdeveniment gastronòmic, on es fusionen els productes del mar i la terra: els vins DO Terra Alta, Caves Catalans, Olis DO Montsià, el preuat arròs del Delta i principalment es destaca la creació e innovació de plats cuinats amb Galera o Ostra per professionals de la restauració de la ciutat.

Es podrà degustar suquet o pastís de galeres, galeres farcides amb carxofa, amb bròquil o calçots, amb bolets i alls tendres, pastís o còctel de galera...

L'entrada és lliure per a tothom, per a tastar els diferents plats que ofereixen els restauradors podran adquirir un tiquet de 4€ i degustar un plat més una beguda.

RESTAURANTS i PLATS DIADA GALERA I OSTRA RISSADA
Àncora Galeres en calçots 977 742 453
Bon Marisc Galeres i Ostres a l’estil Bon Marisc 646 48 30 19
Can Albert Suquet de galeres 977 74 46 87
Can Batiste Galeres saltades amb anís estrellat, bolets i alls tendres
Ostra rissada del Delta al perfum d'escabetx 977 74 23 08
Casa Ramón Galeres amb arròs i bròquil 977 74 03 61
L'Alberg Cóctel de galeres 977 74 17 88
L'Algadir Crema de galeres 977 744 559
Ostres al romescu
Llansola 1921 Galeres als alls i cruixent de carxofa 977 74 04 03
Ostres rissades al natural amb llima
Miami Can Pons Patís de galeres, rap i verduretes 977 74 58 59
Ostres vapor a la vinagreta de mòdena
Tasca la Nova Galeres al xerès
Varadero Galera a l'estil Varadero 977 74 10 01
Ostra rissada a l'estil Varadero
Ventall Freddy Galeres mar i muntanya 977 74 10 16
Ostres estil Ventall Freddy

Confr pescadors Verge del Carme Galeres a l'estil Mariner 977 74 01 56
Ostres del Delta l'Avi Agustí Ostres al viu 659 223 910

Comarca convidada "EL TARRAGONÈS”
Restaurant Ca Vidal Degustació de Calçots 977 625 293

Una bona oportunitat de poder tenir i tastar els peixos i mariscs de Sant Carles de la Ràpita és gràcies a la Confraria de Pescadors i la seva botiga on-line (ofereix la possibilitat de comprar peix fresc i de qualitat directament del nostre mar a casa seva amb la màxima garantia d’origen):


PESCARÀPITA



Receptes amb galeres
Arròs de galeres a la marinera
Ingredients (per a 4 persones)

500 g de galeres
300 g de sèpia
12 cloïsses
½ ceba trinxada fina
1 gra d’all trinxat
2 tomàquets madurs rallats
½ pebrot verd i vermell
2 carxofes
400 g d’arròs
Oli, sal, brandi
Fumet de peix

Preparació

Poseu una mica d'oli en una cassola de ferro colat i sofregiu-hi les galeres, flamegeu-les amb brandi i retireu-les.
A part, prepareu el sofregit amb el gra d´all, la ceba, els pebrots i les carxofes. Quan estigui ben sofregit, afegiu-hi el tomàquet, deixeu-ho coure bé i retireu-ho.
A la mateixa cassola de ferro colat, amb una mica d´oli, sofregiu-hi la sèpia. Si veieu que ha fet molta aigua, retireu l´aigua i afegiu el sofregit;barregeu-ho bé i afegiu-hi l´arròs.
Remeneu una estona per sofregir-ho bé i ja hi podeu abocar el fumet de peix (doble quantitat de fumet que d´arròs, i si voleu que quedi una mica sucós, el triple de fumet).
Al cap de cinc minuts d´ebullició, afegiu-hi les galeres i les cloïsses, deixeu-ho bullir 5 o 6 minuts més, rectifiqueu la sal i ja el teniu a punt per servir.
Si voleu que quedi sucós, s´ha de menjar quan el retireu del foc, ja que,si no, es beu tot el suc i s´acaba covant.

Romescada de conill amb galeres

Ingredients (per a 4 persones)

1 conill (d'1,5 kg aproximadament)
700 g de patates
1 cabeça d´ alls
2 nyores
1 llesca de pa fregit
2 dl de vi blanc
1 litre de fumet
8 galeres
Oli
Sal i pebre

Preparació
Primer de tot, prepareu la picada: s´ha de pelar la cabeça d´alls (la meitat per fer un allioli amb el morter, sense ou, i l´altra meitat s´han de fregir, juntament amb la llesca de pa). Poseu-ho en un recipient amb la polpa de la nyora (escaldada prèviament), el vi blanc i una mica de sal.
A part, netegeu el conill i talleu-lo a trossos. Salpebreu-lo al vostre gust i enrossiu-lo en una cassola amb un xic d´oli. Quan sigui ros, afegiu-hi la picada per sobre,que haureu diluït amb una mica de fumet, i tot seguit les patates, que prèviament haureu pelat i tallat a trossos (trencades amb el ganivet, ja que així deixen anar més la fècula i els suquets queden més lligats).
Quan les patates estiguin gairebé cuites, afegiu-hi les galeres, que en 3 o 4 minuts estan llestes. Per últim, aboqueu-hi l´allioli per sobre, que haureu desfet amb una mica de fumet, i deixeu-ho coure un minut; així l´all perd la fortor.
Es rectifica la sal i el pebre i ja està a punt.