Dissabte a Berga...per defensar les festes de foc!!!


Segurament la majoria ja estareu assabentats de la problemàtica de la nova normativa europea sobre material pirotècnic,que posa en perill la nostra tradició de correfocs,bestiari de foc,trabucaires,etc...i resta de festes de foc.Ja hem penjat alguna cosa referent a això en aquest bloc:
Salvem les festes de foc !!!
Encara que aquesta normativa afecta a la pirotècnia,ataca de soca-rel a les nostres tradicions festives i a la nostra manera d'entendre i participar de les festes populars.Aquest cop els hi ha tocat el rebre als Diables,Dimonis,Trabucaires,Bèsties de foc,etc...però ens afecta a TOTS aquells que vivim i participem les nostres festes populars,la nostra cultura.
Si per motius de "seguretat" les carretilles del diables han d'estar a 15 metres del públic (no fos cas que una guspira els toques!!!) qui sap si ha algun altre funcionari comunitari se li ocorrerà prohibir els Gegants i el fet geganter al·legant que incompleix la llei de riscos laborals per aixecar pesos excessius,o l'activitat castellera per motius de seguretat per treballs en alçada sense bastides,ni arnesos ni cordes de seguretat...aquest desmesurat interès per la seguretat queda a l'oblit quan els legisladors europeus han de fer les normatives de la comunitat sobre la potència dels vehicles a motor :
Si el limit de velocitat és de 120 km/h perquè permeten construir vehicles que doblen aquest limit?
limitar la potència dels vehicles no ens faria més "sostenibles i ecològics"?
es que potser no ens estalviaríem tanta "petrodependència"?...
Legislar més mesures de control i rigor financer no ens hagués estalviat el "trilerisme bancari" que ens ha provocat aquesta crisis?
Al poble sempre ens toca el rebre,legislar sobre les tradicions ens sençill quan no són les d'un mateix,o quan saps que no hi hauran grups de poder que faran perillar el teu càrrec. Aquella Europa de les Nacions que alguns ens van vendre com el somni català es en realitat l'Europa dels Mercaders (Mastrich va donar llibertat al capital per corre,però Shendgen posa barreres al ciutadà)...
El més trist de tot és que encara haurem de donar gràcies a la dreta espanyola,ja que aquesta normativa afecta també a les tradicions dels País Valencià (malauradament allà manen ells!!!) i els blaveros i peperos no voldran carregar-se la seva tradició fallera...encara haurem d'anar junts al mateix carro per defensar això. Si la normativa només afectes a Castellers i/o Gegants potser farien un altre paper.
Però a casa nostra cal que TOTS ho tinguem clar,avui és per les entitats tradicionals de festes amb foc,però demà potser per un altre activitat tradicional...
Ja ho deia el poeta alemany Martin Niemöller (malgrat l'enorme distància del tema amb el debat que ens toca,si que expressa el fet que no ens podem desentendre d'allò que li passi al del costat...el nostre silenci ens fa còmplices ):

Quan els nazis van vindre a buscar els comunistes,
vaig guardar silenci,
perquè jo no era comunista,

Quan van empresonar els socialdemòcrates,
vaig guardar silenci,
perquè jo no era socialdemòcrata,

Quan van vindre a buscar els sindicalistes,
no vaig protestar,
perquè jo no era sindicalista,

Quan van vindre a buscar els jueus,
no vaig protestar,
perquè jo no era jueu,

Quan van vindre a buscar-me,
no hi havia ningú més que poguera protestar.

Ara us indiquem la programació completa del dia 7 de febrer a la ciutat de Berga,cap i casal de les festes de foc amb la Patum.

EL DISSABTE 7 DE FEBRER ENS TROBEM A BERGA !!!
PROGRAMA:


18:00h.
Passeig Indústria.
Reunió caps de colla i caps de Tabalers.

18:30h.
Passeig Industria fins la Plaça Viladomat.
Inici d’una cercavila amb les besties i grups participant, plantada de besties.
Cada colla junta amb els seus tabals.

19:00h.
Entrada a la Plaça de Sant Pere, col•locació dels tabals.

19:15h.
Encesa d’un grup de trabucaires??
Encesa d’un element de bestiari infantil.
Encesa d’un grup de diables infantil.
Encesa d’un element de bestiari.
Encesa d’un ball de diables.
Parlament d’autoritat i lectura del manifest.
- Ilms. Sr. Alcalde de Berga.
Tot seguit, lectura del manifest del món del foc, a càrrec de membres de la companyia comediants.

Final de l’acte amb un salt de plens Infantil.

Més informació:
http://patums.blogspot.com

Esdeveniment creat al Facebook:

Tots en defensa de les nostres festes amb foc