Diumenge 8....Festa de l'Arròs a Bagà


Mostra un mapa més gran
Al municipi de Bagà,al Berguedà,celebraran el proper diumenge 8 de febrer la tradicional Festa de l'Arròs. Aquesta festa s'inclou dins dels àpats populars de vols de carnestoltes.

Festa de l'arròs Festa de l'arròs
Festa de l'arròs


Els historiadors locals afirmen que aquesta celebració, o una de característiques molt semblants, es feia ja des de la fundació de la població. Segons sembla, anys enrera els cònsols (o regidors) anaven casa per casa recollint llenya, diners i tot tipus d’aliments per poder fer un gran àpat a la plaça que repartien entre la gent més necessitada de la vila. Popularment coneguda com "l'àpat dels pobres", aquesta gran arrossada popular es cuinava en un primer moment el diumenge de Carnestoltes, però amb el pas del temps la festa s’ha traslladat en el calendari.
Avui, la Festa de l'Arròs de Bagà es celebra el segon diumenge de febrer.

La plaça porxada de Galceran de Pinós de Bagà concentra durant tot el matí de diumenge els preparatius del tiberi. S'hi instal·len els focs que serviran per coure els aliments que acompanyaran a l'arròs (el sofregit, la carn, les verdures i el peix) que els cuiners preparen dins una enorme paella de més de dos metres i mig de diàmetre. En total, per a fer aquest àpat s’utilitzen més de 80 quilos de carns (pollastre, conill, costella de porc, botifarra i cansalada), 90 quilos de peix i marisc (musclos, sípia i gambes) i més de 90 de verdures (cebes, tomàquets, pèsols i pebrots). També s’hi afegeixen 20 cabeces d’alls, 22 litres d’oli i 9 quilos de sal. Tots aquests ingredients es barregen amb els 250 quilos d'arròs, suficients per a les més de 2.000 persones que hom calcula que pot arribar a passar per la plaça porxada aquest dia.

PROGRAMA D’ACTES 2009

A les 10 del matí Plaça Catalunya
Obertura de la Fira de Productes Artesanals (Alimentació)


A les 11 del matí Església Parroquial de Sant Esteve
Missa Solemne

A 11:30 del matí CERCAVILA amb els GEGANTS, acompanyats dels GRALLERS i TÀMBAGA.

A les 12 del migdia Plaça Porxada
Actuació de l’Esbart Cadí de Bagà i ballada popular del tradicional BALL CERDÀ

A 2/4 de 2 REPARTIMENT DE L’ARRÒS.

Aprofiteu per visitar el nucli medieval:


Capitell 01
Capitell 02 Capitell 03

Localització:
El nucli antic de la vila, compren tots els carrers i places que estaven dins les antigues muralles . Actualment la manera més directa d’accedir-hi és a través de qualsevol dels carrerons que pugen sortint de la Plaça Catalunya.

Descripció:
El nucli urbà de la vila es diferencia clarament la part antiga de la població, construïda sota el Palau dels Pinós i resguardada per les antigues muralles. Destaca per la seva bellesa la Plaça Galceran de Pinós, plaça porxada amb edificis de notable antiguitat i tot el conjunt del nucli antic medieval.