TRUMFOS I TÒFONES A SOLSONA ..6 i 7 de març


Mostra un mapa més gran

El proper cap de setmana a Solsona trobarem la 6a. Fira del Trumfo i de la Tòfona , el dissabte 6 i diumenge 7 de març de 2010.
L’origen de la Solsona actual cal situar-lo al segle X. La ciutat va néixer a l’entorn del castell i del monestir. L’any 1593 es va crear el bisbat de Solsona i, l’any sobre, el rei Felip II li va donar el títol de ciutat.
Solsona manté la mateixa estructura de quan era una ciutat emmurallada i conserva tres portals d’entrada: el del Pont, el del Castell i el de Llobera, així com algunes parts de la muralla al Vall Calent i el pou de gel, indret on guardaven el gel perquè es conservés.
A Solsona ,la capital de la comarca del Solsònes , no fa mases dies que hi varem anar pel Carnaval. Però aquest cap de setmana tenim un altre bon motiu per acostar-nos-hi.
El programa de la Fira és força complert , podeu consultar a l'enllaç següent :

6a. FIRA DEL TRUMFO I LA TÒFONA DE SOLSONA

El trumfo és com es denomina a la patata en zones com Ripoll, l’Empordà, el Lluçanès, la Plana de Vic o el Solsonès; malauradament aquesta forma ja s’ha perdut en moltes d’altres zones del nostre país. El Solsonès ha estat històricament el planter de patates per a altres comarques. Tot i que la varietat coneguda com "Kennebec" és la més productiva, la del "buffet" és la de més prestigi, amb els ulls ficats dins i unes ranures molt marcades.
La tòfona, l’altre tubercle gastronòmic protagonista de la fira, també coneguda arreu com trufa, és molt apreciat com a menja i com a condiment, especialment valorat pel seu aroma. Al Solsonès hi ha la tòfona d’hivern, la negra "tuber melanosporum", més valorada, i la d’estiu o blanca "tuber aestivum", que és més clara a l’interior. Són totalment diferents de gust, aroma i preu... Es diu que la tòfona negra es pot arribar a pagar a preu d’or! i a Vic , es fixava el preu d'aquesta meravella gastronòmica!!!

Actes de la fira del Trumfo i de la Tòfona 2010

Dissabte 6 de març 2010 - Solsona

9 h: Esmorzar de firaires (davant del Bar Cantàbric).

A partir de les 10 h:
Venda de trumfos i tòfones a la plaça Major
Fira de Productes alimentaris a la plaça de la Catedral i carrer de Sant Miquel
Venda de productes artesans del Solsonès a davant l’Ajuntament de Solsona
Exposició de l’Associació de Productes Artesans i de Qualitat del Solsonès a l’entrada de l’Ajuntament de Solsona
Venda de cava a càrrec de l'ACP del Solsonès a la plaça Major
Exposició de la Tòfona a càrrec del CTFC a la sala Gris
D' 11 h a 13 h:
Tastet gastronòmic a càrrec del Club de Jubilats Estel a la plaça Major
9 h: Inauguració oficial de la Fira a la sala Gòtica del Consell Comarcal del Solsonès
13 h: Xerrada “El conreu de la tòfona negra al Solsonès” a càrrec del CTFC a la sala Gòtica del Consell Comarcal del Solsonès

17 h: Taller infantil i xocolatada a càrrec de la UBIC a la plaça Major
18 h: Concurs del trumfo més pesat i de pelar trumfos a la plaça Major
Tot seguit lliurament dels premis

19 h: Tastet de les diferents varietats de trumfos del Solsonès amb tòfona a càrrec del Gremi d’Hostaleria del Solsonès a la plaça Major

20 h: Maridatge al pati Gòtic del Consell Comarcal del Solsonès. Places limitades, cal reservar telefonant al 626 609 947)

Diumenge 7 de març 2010 - Solsona

A partir de les 10 h:
Venda de trumfos i tòfones a la plaça Major
Fira de Productes alimentaris a la plaça de la Catedral i carrer de Sant Miquel
Venda de productes artesans del Solsonès a davant l’Ajuntament de Solsona

Exposició de l’Associació de Productes Artesans i de Qualitat del Solsonès a l’entrada de l’Ajuntament de Solsona
Venda de cava a càrrec de l'ACP del Solsonès a la plaça Major
Exposició de la Tòfona a càrrec del CTFC a la sala Gris
10 h: V Trobada d’intercanvi de plaques de cava i presentació de la placa d’Olius a càrrec de l’ACP del Solsonès a la plaça Palau
D' 11 h a 13 h:
Tastet gastronòmic a càrrec del Club de Jubilats Estel a la plaça Major
12 h: Homenatge Premi Bufet 2010 a sala de plens de l'Ajuntament de Solsona
De 12 h a 14 h:
Taller de petits trumfaires a càrrec de Cavallera, agricultura ecològica a la plaça Major
13 h: Degustació de trumfos fers a la plaça Major