Sant Josep , xocolata i d'altres menjars...no només pels pares!!!




El barri Gòtic és el nucli més antic de la ciutat comptal i el seu centre històric, i és on es troben la majoria dels edificis i carrers amb significació històrica de la ciutat. Al llarg dels segles ha assumit el paper de centre de representació política i institucional.

El barri Gòtic està compost alhora per diferents barris històrics que conserven la seva pròpia personalitat: el Call, Sant Just i Pastor, Santa Maria del Pi, la Catedral, Santa Anna, la Mercè i el Palau.

Els eixos d'urbanització històrics del barri corresponen al cardo i el decumanus romans en la part més alta de l'antic mont Tàber (plaça de Sant Jaume).

El proper cap de setmana el barri de Ciutat Vella de Barcelona (els carrers del Gòtic...) celebraran les festes de Sant Josep Oriol.

Des d'aquest divendres, 19 de març, i fins al dia 23, pels carrers del Gòtic podreu reviure les aventures i desventures de Sant Josep Oriol i Perot Rocaguinarda, lo Lladre.

I és que cada any, per aquestes dates, Sant Josep Oriol converteix miraculosament un manat de raves en monedes. Després, Perot Rocaguinarda surt del seu amagatall per atracar les botigues del barri del Pi, recaptar duros de xocolata i repartir-los entre els seus seguidors.

Les festes de Sant Josep Oriol comencen aquest divendres amb el pregó, que pronunciarà el president de Barna Centre, Santiago Martín, i amb la representació del miracle de les monedes.

Tot seguit, els gegants sortiran en cercavila, passant pels carrers del Cardenal Casañas, la Boqueria, la Palla, el Pi, la Portaferrissa i Petritxol, per acabar a la plaça del Pi.

Entre altres activitats, dissabte hi haurà una nova cercavila de gegants, una xocolatada i un dels actes estrella de les festes: els atracaments de Perot lo Lladre.

Seran a partir de les 18.00 hores als carrers del Pi, els Boters, la Portaferrissa, Petritxol, la plaça del Pi, Cardenal Casañas, Boqueria, Banys Nous, Ave Maria i plaça de Sant Josep Oriol. La jornada acabarà amb un ball.

Diumenge 21 a les 11.00h, no us perdeu l'actuació dels Falcons de Barcelona a la plaça de Sant Josep Oriol

i dimarts, tindrà lloc l'eucaristia, a la basílica de Santa Maria del Pi, en què es cantaran els goigs de Sant Josep Oriol.


Divendres 19 de març de 2010


19.30 h - Pregó de les Festes de Sant Josep Oriol 2010
A la Plaça de Sant Josep Oriol.

Tot seguit;

19.45 h - Remembrança del miracle de les monedes

20 h - Cercavila anunciant l'arribada de les festes

Amb els gegants i gegantons del Pi.

Dissabte 20 de març de 2010


11.30 h - Recepció dels convidats del gegantó Oriol i Passejada dels Oriols
A la Plaça St. Josep Oriol, s'inicia la cercavila de gegants per recollir les flors per a fer la ofrena floral al sant.
Participants: Els gegants i gegantons de Ciutat Vella; en Perot lo Lladre, l'Oriol, en Mustafà, el Roc, el Pippo, el nan Cu-cut, en Pep Barceló, en Miquelet, el Senyor Ramon, en Peret el Fanaler, el Tinet el Graller, el Rei Salomó, en Pere II el Gran i l'Emili.

Recorregut: Carrers Palla, Banys Nous, Boqueria, Rambla, Portaferrissa, Pi, i Plaça de Sant Josep Oriol.

12.30 h - Ofrena floral a Sant Josep Oriol
A la Plaça de Sant Josep Oriol, a càrrec de l'Associació de Veïns i Comerciants de la Plaça de Sant Josep Oriol i Placeta del Pi.

13 h - Actuació de la secció infantil de l'Esbart Català de Dansaires
A la Plaça de Sant Josep Oriol.

16 h - Festival infantil a la Plaça de Sant Josep Oriol
Amb una Xocolatada per la mainada.

Tot seguit;

18 h - Atracaments d'en Perot lo Lladre
El gegantó lo Lladre recorrerà els carrers del barri acompanyat per un homenet, tot atracant algunes de les botigues més carismàtiques. Si canteu la seva cançó, us repartirà el botí (monedes de xocolata!). Recorregut: Aleatori, pels carrers i carrerons del barri, sense oblidar-nos de passar pel passatge d'en Perot lo Lladre.


21.30 h - Ball de Festa Major a la Plaça de Sant Josep Oriol
Música popular. Tothom a ballar!


Diumenge 21 de març de 2010



10 h - XVI Trobada de Gegants i Bestiari de Sant Josep Oriol al barri del Pi

Amb la presència de la Mulassa de Castelló de la Plana (País Valencià), convidada per la Mulassa de Barcelona.

Arribada de les colles participants i Plantada de Gegants, Capgrossos i Bestiari a la Plaça de Sant Josep Oriol.

Participants: El Lleó de Barcelona, la Mulassa de Barcelona, la Mulassa de Castelló de la Plana (País Valencià), el Gegantó Perot lo Lladre, els Gegantons del Pi, els Gegants del Pi, de la Plaça Nova i nan Cu-cut, del Raval, de la Barceloneta, del Casc Antic, de Santa Maria del Mar, de Sant Pere de les Puel·les, del Carrer Princesa, de la Parròquia de Sant Jaume Apòstol, de Roquetes (Baix Ebre), de Sant Andreu de Palomar, de Cassà de la Selva (Gironès), de Terrassa (Vallès Occidental), entre d'altres.

11 h - Actuació dels Falcons de Barcelona
A la Plaça Sant Josep Oriol.

11.45 h - Cercavila de Gegants i Bestiari de la XVI Trobada de Gegants de Sant Josep Oriol al barri del Pi

Participants: El Lleó de Barcelona, la Mulassa de Barcelona, la Mulassa de Castelló de la Plana (País Valencià), el Gegantó Perot lo Lladre, els Gegantons del Pi, els Gegants del Pi, de la Plaça Nova i nan Cu-cut, del Raval, de la Barceloneta, del Casc Antic, de Santa Maria del Mar, de Sant Pere de les Puel·les, del Carrer Princesa, de la Parròquia de Sant Jaume Apòstol, de Roquetes (Baix Ebre), de Sant Andreu de Palomar, de Cassà de la Selva (Gironès), de Terrassa (Vallès Occidental), entre d'altres. També hi participaran els Falcons de Barcelona.

Recorregut: Plaça de Sant Josep Oriol, Plaça del Pi, Carrer Cardenal Casañas, La Rambla, Ferran, Plaça de Sant Jaume, Bisbe, Plaça Nova, Arcs, Cucurulla, Carrer del Pi i Plaça de Sant Josep Oriol.

13.15h - Ball de Gegants i entrega de records