Monacàlia , la Fira de l'Abat de Navarcles 2010 els 20 i 21 de març


Mostra un mapa més gran

Navarcles és un municipi de la comarca del Bages, situat a l'extrem oriental del Pla de Bages a 11 km de la capital de la comarca, Manresa.
L'edifici romànic més emblemàtic de la comarca del Bages, Sant Benet de Bages, es troba situat a 1 km del centre de la població ja en el terme municipal de Sant Fruitós de Bages.
Monacàlia, la fira de l’abat rememora el Navarcles del segle XI . Durant mil anys, Navarcles va dependre del monestir de Sant Benet de Bages perquè n’era del senyor feudal, situació que es va mantenir fins a la fi del monestir, l’any 1835 amb la desamortització. Fou una relació d’amor i odi, plena de respecte i de revoltes, perquè als pagesos els tocava pagar una part del que collien.

Podeu consultar la web de la Fira :
Monacàlia 2010

o baixar-vos el programa en pdf a:
Programa Monacàlia 2010

El refetor del monestir

Plaça Vella

La gastronomia del monestir de Sant Benet

La Consueta del monestir de 1824 ha inspirat aquests tasts que us proposem degustar, acompanyats d’un producte d’un monestir del resta d’Espanya.

Xocolata amb fruita confitada

Sopa dels pobres o sopa de llet d’ametlles
Bunyols de borratxa, xocolata amb fruita confitada
Degustació de vins de missa (el vi que es consumeix el Vaticà)
Preu per degustar tots els tasts: 1,5 Euros

Sant Benet de Bages feia caritat sis vegades l'any als pobres i necessitats dels voltants

per Nadal, Dijous Sant, Pasqua florida i Pasqua Granada, Corpus i Tot Sants. Per recordar-ho cuinarem en grans olles durant tot el dissabte i tot el diumenge

La sopa dels pobres o sopa de llet d'atmetlles

Recepta inspirada en la Consueta de 1824.
Repartiment gratuït el dissabte a les set de la tarda i el diumenge a les 12 del migdia i a les 7 de la tarda.

Botifarra a metres

a Cal Torras

Cloenda del II Curs de Cuina Monacal

Dimarts, 24 de març, a les 8 del vespre. Restaurant Muntané

I Concurs de misteles elaborades per amateurs
S’organitza el primer concurs de misteles elaborades per persones amateurs de la comarca del Bages, amb les següents bases.

1. Pot participar qualsevol persona que elabori mistela i que no es comercialitzi en cap establiment.
2. Cada participant en el concurs presentarà dues ampolles de la mistela de 0,75 cl. Amb etiquetes que indiquin clarament: nom de la persona que l’ha elaborada, any de l’elaboració, raïm utilitzat, adreça i telèfon de contacte. Les dues ampolles quedaran a disposició de l’organització.
3. S’hauran de presentar les misteles abans del dia 15 de març a l’Ajuntament de Navarcles.
4. Un jurat format per experts especialistes en el tast de vins i misteles, faran una cata i triaran la millor mistela amateur Monacàlia 2010. Segons la participació es podrà triar un segon i tercer premi.
5. El guanyador del concurs rebrà un diploma a la millor mistela amateur Monacàlia 2010 i un premi que consistirà en una nit d’hotel per a dues persones a l’Hotel Món Sant Benet i entrades per visitar Món Sant Benet.
6. Durant els dos dies de Monacàlia es podran degustar les misteles presentades al concurs a l’espai “El celler del monestir”