Sant Joan Vallenc,dues colles i una cuina de Festa Major

Coincidint amb la tradicional celebració d'arribada del solstici d'estiu, comuna a gran part dels indrets de la nostra geografia, Valls (l'Alt Camp) viu també la seva festivitat anual més emblemàtica: la Festa Major de Sant Joan, dedicada al patró de la ciutat.
La ciutat viu la rivalitat entre les seves dues colles castelleres,la Joves i la Vella,amb una dimensió molt difícil d'entendre pels no vallencs.La darrera diada de les dues colles a la Plaça del Blat va ser per Santa Úrsula del 2007,el vídeo ens ajudarà a situar-nos una mica:
SANTA ÚRSULA 2007La capital de l'Alt Camp a més de ser el "rovell de l'ou" del món casteller (amb permís de les altres "grans" colles,que ningú s'ofengui !!!) és també bressol de productes gastronòmics que s'han acabat escampant per tot el territori; com els calçots.
Per Sant Joan l'àpat tradicional és el dinar de Festa Major.
El receptari vallenc de plats i cassoles per aquestes dates és extens,però el tenim recollit en el llibre "Remenant Cassoles" de la també vallenca editorial Cossetània,que celebrarà el seu dotzè aniversari enguany.
Receptaris vallencs
Remenant cassoles

Les cuines tradicionals del barri antic de Valls

Recull a cura de Sula Antic

Aquest llibre, que també hauria pogut tenir com a títol Les cuines tradicionals de les veïnes del barri antic de Valls, descriu amb molta estima el paisatge gastronòmic i humà de Valls, ciutat castellera i calçotaire de Catalunya.
El calçot i el seu entorn

Actes del I Congrés de la Cuina del Calçot

Recull de les ponències presentades al I Congrés de la Cuina del Calçot, celebrat a Valls els dies 17 i 18 de novembre de 1998. Amb la convocat�ria del congrés es pretenia establir un debat sobre el present i les expectatives de futur de la cuina que pren com a base el calçot.

200 receptes de cuina del TarragonèsCarme Arjona i Charo Ciprés


Selecció de receptes dels diversos municipis de la comarca del Tarragonès, agrupats en nou apartats: salses; entrants i amanides; arrossos i fideus; ous; verdures; sopes i escudelles; peixos; carns; i postres i dolços.