Diumenge 15,Colles de l'eix al Penedès ,,,part II

Marrecs a L'Arboç i Sagals a Vilafranca
L'Arboç del Penedès és un municipi del Baix Penedès, envoltat pel terme de Castellet i la Gornal (Alt Penedès), excepte per l'oest on limita amb Banyeres del Penedès i, en un petit sector, amb Sant Jaume dels Domenys.
Arquitectònicament hi destaquen diverses cases d'indianos, la Giralda (un rèplica a escala de la de Sevilla, amb un Pati dels Lleons de més a més), l'església de Sant Julià... Malauradament, l'hospital gòtic de Sant Antoni Abat va ser derruït el 1905 per fer-ne un de nou (modernista, inaugurat el 1911), quan encara no s'apreciava com avui en dia el llegat arquitectònic.
L'Arboç és famós per les puntes de coixí,hi ha un museu de puntaires molt curiós.I també pel seu vi:
"l'Arboç, terra de bon vi i puntes de coixí"

A més a més,la vila te un dels Balls de Diables més antics de tot Catalunya,uns Gegants centenaris i una colla de Bastoners amb més solera del país,però al que fa castells cal destacar que és la plaça castellera amb més tradició sense tenir colla pròpia,malgrat l'aparició esporàdica dels Minyons de L'Arboç (no sempre amb continuïtat en la seva història).
Malgrat això no és una colla "petita" a assolit castells de molta dificultat,com la torre de 7 (la podem veure al vídeo)
La Diada castellera serà diumenge 15 a les 12.00 amb el Marrecs de Salt,els Nyerros de la Plana i la colla local dels Minyons de L'Arboç


De la gastronomia comarcal cal esmentar el xató, que consisteix en una amanida d'escarola amb romesco i bacallà, tonyina, anxoves i olives; al Vendrell es fa cada any la xatonada popular. També és pròpia de la zona la coca enramada, amb espinacs, fesols, ceba, pebrot, i llonganissa o arengada, i els plats mariners com el bull de tonyinao l' all cremat. Els bufats constitueixen un dels postres típics. De les begudes cal esmentar els vins i els caves del Penedès i el resolís del Vendrell, licor d'aiguardent aromatitzat amb anís o canyella.
Després de la diada castellera us proposem quedar-vos a menjar a L'Arboç mateix:

CAL UN GENI*
Boleda, 20
L’Arboç
977 167 270

MARINADA*
Ctra. de la Bisbal, 10
Llorenç del Penedès
977 678 356

DON PELAYO
Plaça Badalota, 5
L' Arboç 43720
977670410

Recordar-vos que a pocs kilòmetres de L'Arboç hi podem trobar el Parc de Foix,al terme de Castellet i la Gornal,on tindrà lloc el Mercat Medieval el cap de setmana del 15 de juny.Per passar-hi una estona de la tarda,tot prenen la fresca visitant el Castell de Castellet,seu de la Fundació Abertis...