Ara comença la "festa"...Sant Joan a Valls

La Diada de Sant Joan a Valls marca un punt d'inflexió en el món casteller,ara comença la "festa" de debò... des d'aquesta data les colles hauran d'apretar l'accelerador i anar per feina,arriba el bon temps,les festes majors i el moment de demostrar a plaça l'esforç dels assajos.
I que millor que a Valls,amb l'enfrontament (el més esportiu possible) entre la Vella i la Joves.
Malgrat que puguin haver diades més "grans" aquesta és la "Diada" amb majúscules ( ep!,és la meva opinió tant sols!!!..).La rivalitat a plaça és palpa sobradament,cadascuna va a "guanyar"...i amb la mentalitat de que "qui quedi segon és el primer que perd". És més que castells,com un "Barça-Madrid" és més un partit de futbol ...quelcom religiós,la colla per davant de tot.

Però la festa a Valls comença el 20 fins al 25 de juny,
el programa és massa extens per destriar tant sols quatre coses,així que us deixem l'enllaç i trieu vosaltres mateixos:
Programa Festa Major Sant Joan VALLS 2008

Tant sols dues dates,
Dilluns 23 2/4 d’11 de la nit a la Plaça del Blat
CASTELLS
COLLA JOVES XIQUETS DE VALLS
COLLA VELLA DELS XIQUETS DE VALLS

Dimarts 24 1 del migdia a la Plaça del Blat
CASTELLS
COLLA JOVES XIQUETS DE VALLS
COLLA VELLA DELS XIQUETS DE VALLS


Sant Joan,Valls,la Plaça del Blat...l'ingredient bàsic de les coques de Sant Joan !!!
Primer va ser el pa (el blat)
La coca és, en el fons, un vell aliment. La forma de menjar-la ens fa remuntar segles enllà. Posada al mig de la taula, tallada i compartida, ens retrau de ple als ritus d’ àpats comunitaris, en què tothom menja del mateix plat, com a la tribu, com a les grans famílies. Tant és així, que les coques generen un dels capítols més extensos de la pastisseria popular

Coca de Sant Joan
Ingredients
:
Per la massa mare: 310 g de farina de força, 60 g de llevat,150 cc d’aigua
Per la pasta: 1kg de farina, 190 g de mantega, 5 ous, 220 g de sucre, 100 cc d’aigua, 10 g de sal, 1c anís, 1c aigua de flor de taronger

Preparació massa mare:
Desfeu el llevat i barregeu-lo amb la farina i l’aigua. Deixeu reposar fins que hagi doblat el seu volum. Ha de reposar en un lloc temperat a uns 22 graus de temperatura, tapat amb un drap de cuina.

Preparació pasta:
Preparació de la pasta: feu un cercle amb la farina; a dintre, poseu-hi els ous batuts, l’aigua i la sal i comenceu a barrejar-ho tot treballant-ho amb les mans. A mesura que amasseu la pasta aneu-hi posant la mantega estovada. Afegiu-hi el sucre i els aromatitzants.
Afegiu-hi la massa mare, i torneu a treballar-ho, perquè totes dues pastes quedin ben barrejades.
En acabat, airegeu la pasta, que consisteix a funyir-la tot aixecant-la. Sabreu que la pasta està al punt quan ja no s'enganxi tant.
Deixeu reposar una altra vegada prenent les mateixes precaucions que abans fins que dobli el seu volum; cal que reposi en un lloc on no hi faci massa calor i amb una humitat alta. Si fa calor puja massa ràpid i la massa s’esberla i si hi ha poca humitat es trenca.
Doneu forma, ovalada o rodona, a la massa amb les mans untades d'oli i col·loqueu-la en una plata per anar al forn també untada amb mantega.
Pinteu la coca amb ous batuts, empolseu-hi el sucre, i poseu-la a coure al forn a 180 graus fins que es vegi rossa.
Si us hi agraden, escampeu-hi pinyons i fruita