BAO...IDENTI'CAT 2008 NO HI FALTEU !!!


Durant tot el cap de setmana tindrà lloc a la població nord-catalana de Bao la Festa de la Catalanitat 2008.

La Festa organitzada per Aire Nou de Bao,esdevé una mostra de tot tipus d'actes de cultura popular i tradicional catalana,on els castellers hi tenen una part important

Dissabte 7
Fogar Rural
Fogar Rural
Fogar Rural
Fogar Rural
Fogar Rural
Fogar Rural
Carrer del Pardal - carretera de Sant Esteve - Fogar Rural
Fogar Rural
Diumenge 8 Plaça del Fogar Rural

pels carrers

Ajuntament

Plaça del Fogar Rural
































Un vídeo per saber quelcom més dels companys d'Aire Nou de Bao...

Receptes de la Catalunya Nord
La cuina tradicional de la Catalunya Nord

Els vins del Rosselló

Eliana Thibaut i Comalada
Aquest llibre representa una autèntica novetat en el panorama editorial, perquè és el primer dedicat d’una manera íntegra a la cuina tradicional de la Catalunya Nord, elaborada amb els productes autòctons, amb els costums propis de la seva gent, però no exempta d’un regust d’experimentació que ha guiat sempre els passos culinaris de la seva autora. Aquest receptari, que s’inicia amb una aproximació històrica a la Catalunya Nord, inclou gairebé 300 receptes de plats diferents, estructurats per zones geogràfiques, i dividits segons els tipus de plat des dels aperitius, fins als dolços i les begudes. A més a més, s’hi inclou també una interessant exposició sobre els vins del Rosselló, que complementa perfectament l’apartat dedicat a la cuina.

BOLES DE PICOLAT
Les boles de picolat són un dels plats més típics de la Catalunya Nord, dels pocs que, encara es poden trobar als restaurants dels barris populars de Perpinyà o d'altres llocs i que preparen els tractants de menjar i fins i tot es venen envasades. Tant les padrines (àvies) de les cases com dels hostals és un plat que tenien sempre a punt, com a aliment de diari però també de festa. Al Rosselló solien acompanyar plats de llegums i, especialment, les mongetes o el salpiquet de mongetes. També se servien com a acompanyament a la Garrotxa i fins a l'Empordà. En aquestes zones les boles (Catalunya Nord), pilotes (País Valencià) o mandonguilles (general) són anomenades pilotilles i, com a Catalunya Nord eren molt freqüents soles, amb salsa o bé acompanyant guisats amb pollastre, vedella, conill, aviram, verdures i fins peix o marisc. Jordi Pere Cerdà, [el gran poeta de la Catalunya Nord, com el mestre Pau Casals] (1876-1973), ha escrit que "L'hosta vella del meu poble servava tothora, entre les cendres dels fogons, una cocota de terrissa plena de bolilles de picolat, sempre a punt per a qualsevol que es presentés sense avís previ". Aquest plat, fet tal com es feia habitualment, era molt més que unes simples mandonguilles: era un guisat o platillo més bo encara l'endemà o, gairebé, manllevant paraules de Josep-Sebastià Pons ¿l'altre gran poeta de la Catalunya francesa¿, constitueixen "un estofat untuós i suculent".

Ingredients: Per a 4 persones
200 g de carn picada de vedella (aproximadament)
400 g de carn picada de porc (aproximadament)
Farina
2 ous
2/3 grans d'all, 1 ramet de julivert, 1 ceba
2 tomàquets
Oli, sal

Preparació
Pasteu la carn picada, amanida amb sal i all i julivert picat, afegint-hi els ous batuts. Formeu les boles, rodones i de la grandària d'un ou petit, feu-les rodolar en farina i deixeu-les reposar. Després fregiu-les en oli i reserveu-les.
A part, ratlleu la ceba i el tomàquet, eliminant-ne la pela i les granes. Poseu una cassola de terrissa al foc (o una cocota de ferro fos) amb oli i, a foc baix, comenceu a elaborar un bon sofregit (cal enrossir al ceba). Després s'hi afegeix el puré de tomàquet i es fa reduir, lentament -afegint-hi aigua, si cal-, fins que el sofregit sigui com una mena de confitura. Quan la salsa sigui ben elaborada, hi tireu les boles, afegint-hi, si cal, una mica d'aigua o brou, que les cobreixi. Deixeu que faci xup-xup una bona mitja hora.
Notes
Aquesta és la versió bàsica de la recepta. Es pot completar, tal com es fa molt sovint, fent un ros de farina, o sigui, fent-la rossejar remenant amb la ceba ja enrossida, i afegint-hi 2 cullerots d'aigua i, tot seguit el tomàquet, o bé puré o confitura ja elaborada. Aquest sofregit, molt sovint, s'enriqueix amb llard o greix, així com amb trossets de ventresca , cansalada o pernil i all, així com julivert. S'hi pot posar una mica de pebre negre i un pols de canyella, així com una trosset de bitxo o pebrina o, si no es vol coent, pebrot sec o verd. És molt freqüent utilitzar carn de botifarra o llonganissa de porc, en proporcions variables. També queda molt bo afegint-hi unes olives.
Normalment se serveix amb mongetes.
Aquesta recepta es de Jaume Fabrega