Coques de Recapte i Samfaina a Balaguer


Mostra un mapa més gran

Pels vols de l'1 de Maig a Balaguer celebren la Fira la Balaguer. Aquest municipi és la capital de la comarca de la Noguera i el segon més poblat de les terres de Lleida.
La Fira es va realitzant des de l'any 1962,dins el marc de Fira Balaguer ja és tot un clàssic la celebració del Concurs de Paletes de les Terres de Lleida.
Però també te un pes important el sector gastronòmic,sobretot la mel i un producte típic de la zona:les coques de recapte i samfaina.
Per consultar el programa aquí teniu l'enllaç:

Tríptic Fira de Balaguer 2009 (en pdf)

Unes propostes per no perdre-les son les següents:

XXII MOSTRA NACIONAL DE COQUES DE RECAPTE I SAMFAINA
Degustació de diferents tipus de coques amb un tiquet que dóna dret a assaborir un bon vi i un bon cafè.
Ho organitza la societat Gastronòmica i Cultural del Comtat d’Urgell,amb la col·laboració de Fira Balaguer a l'espai de l’alimentació natural i artesana durant els tres dies de la Fira.

Divendres 1 de Maig
20 h. Tast d’olis dels Molins de la Noguera, a a l’ aula de tastos de l'stand del DAR I PRODECA. Espai d’alimentació natural i artesana.

Dissabte 2 de Maig
2n CONCURS DE MELS DE FIRA BALAGUER
De 10.00h a 11.30h del matí: recollida de les mostres de mel.
Lloc: Estand del DAR. Espai d’alimentació natural i artesana.

1r CONCURS GASTRONÒMIC “LA MEL I LES POSTRES”

A les 10.30h Presentació de les postres ja elaborades a l’ aula de tastos de l stand del DAR I PRODECA. Espai d’alimentació natural i artesana. Per poder concursar, veure bases del concurs.

18 h. Presentació: “La Noguera i la cuina de la mel”
(les nostres receptes) a càrrec dels prestigiosos cuiners del nostre territori, Na Mercè Camins, del Restaurant Casa Mercé, de Fontdepou, En Josep Sanchez i en Ricard Zamora, del Restaurant la Solana de Foradada.
Lloc: Sala de conferències del Nou Pavelló.

19.30 h. Tast de mels, a càrrec de l’Associació d’Apicultors Lleidatans,a l’aula de tastos de l'stand del DAR I PRODECA. Espai d’alimentació natural i artesana.

Diumenge 3 de maig
9.00h. XIV Concurs de Paletes de les Terres de Lleida.
Lloc: Recinte exterior de la Fira.
Ho patrocina: Big Mat Ochoa.

COQUES DE RECAPTE
Aquestes receptes catalanes podríem dir que son l'origen de la "pizza",ja s’elaboraven en l’època dels romans i la tradició s’ha anat consolidant. Antigament, els agricultors tenien el costum de pastar el pa a casa seva. D’aquesta massa de pa, se’n separava una mica per fer coques planes i, aprofitant les hortalisses de l’horta, les col·locaven damunt de la coca per després coure-les al forn. Amb el temps, a aquesta massa de pa se li afegirà oli d’oliva fins a donar lloc a un dels productes més emblemàtics i exclusius de la gastronomia de Lleida: “les coques de recapte”.
La coca de recapte o coca de verdures és una coca salada que porta hortalisses escalivades damunt, típicament pebrera o pebrot, albergínia i ceba. A les zones d'interior és habitual ficar-hi bolets. Tanmateix s'hi pot ficar d'altres verdures o fins i tot afegir embotit, perquè en general les coques no tenen receptes fixes.La podem trobar amb botifarra,amb sardines,etc


COCA DE RECAPTE
Ingredients

400 g - Farina
150 g - Aigua
20 g - Llevat premsat
4 - Cebes trinxades
3 - Pebrots escalivats
2 - Albergínies escalivades
2 - Tomàquets madurs trinxats
4 - Arengades
Oli i Sal

Preparació

Desfeu el llevat amb aigua tèbia i afegiu-hi la sal.
Feu un volcà amb la farina i barregeu-hi el llevat.
Treballeu-ho fins fer una massa homogènia i deixeu-la reposar fins que dobli de volum.
Feu un sofregit amb la ceba i els tomàquets.
Estireu la massa i repartiu-hi per sobre el sofregit i les verdures escalivades.
Saleu-ho i poseu-hi a sobre les arengades i un raig d’oli.
Enforneu la coca fins que la massa estigui cuita.

Variacions:
Es pot substituir l’arengada per llonganissa, salsitxes o llom.
Es pot substituir l’arengada per anxoves, que es posen a sobre una vegada s’ha tret la coca del forn.
Es pot posar la ceba i els tomàquets en cru sobre la massa conjuntament amb les carns i després coure-ho tot junt al forn.
Es pot fer amb samfaina.
Es pot afegir oli a la massa.
Es por deixar llevar una segona vegada, després de posar-hi les verdures.