ADEU A LLEIDA 2007,FINS MANRESA 2008

La trobada del 2007 ja és història,el dissabte a la nit,la festa major de Torrefarrera,el matí al local dels castellers de Lleida ,l'actuació a la plaça de la Paeria,el castell de germanor i el dinar de les quatre colles,felicitar als organitzadors d'aquest any tant "estrany" i agrair la participació de tots...ara ja enfilem cap a Manresa 2008,la trobada de les Colles de l'Eix farà 10 anys....sembla que no fa tant!!!,però les colles ja fa deu anys que continuen i amb ganes de seguir.


Però ens queden les imatges per recordar
































RECEPTES LLEIDATANES TRADICIONALS

LA "CASSOLA DE TROS" JUNEDENCA. RECEPTA

Com està feta la cassola de tros junedenca, quins en són els seus components? Voler definir això seria com voler definir què hi ha en plats tan variats com una paella o a una amanida, per exemple. I, encara que poguéssim definir-los, pretendre que això és la cassola seria tant com dir que una catedral són tantes tones de pedra, tantes de ferro i tantes de morter. Els ingredients són secundaris, casi gosaríem dir que una excusa: allò que realment constitueix la cassola és llur combinació, l'equilibri de sabors, l'arquitectura del plat, que persegueix unes determinades sensacions gustatives i olfactives, amb uns predominis determinats. La patata, el cargol, l'espinac, el tocino són els ingredients bàsics, gairebé podríem dir que les unitats estructurals de la cassola, però aquests dilueixen llur personalitat amb els afegits. En hem entretingut en recavar d'unes quantes colles cassolaires les respectives llistes. Integrades, ens han donat els següents ingredients per a una cassola per a unes 20-30 persones, però les quantitats poden variar extraordinàriament segons els gustos de cada colla, i, naturalment, mancar-ne molts.

Cansalada 1/4 kg

Botifarra negra 1/2 kg

Llonganissa 1 kg

Costelles 3/4 kg

Patates noves blanques 2 kg

Pebrot vermell 2 ud

Cargols bovers 2 kg

Cargols vinyals 1 kg

Cigrons cuits 1 kg

Espinacs 2 kg

Alls 1 ud

Cebes 1/2 kg

Bitxo 1 ud

Tomàtec 3 ud

Llorer 1 ud

Pebre vermell dolç 1 ud

Oli d'oliva 1/2 litre

Sal 1 pessic

Nyora 2 ud

Pastanagues 1 kg

Farigola 1 bri

Mongetes 1/2 kg

Ametlles (picada) 1 pessic

Avellanes (picada) 1 pessic

Bledes

Carxofes

Als primers temps, no hi ha dubte que els materials eren força modestos: patates, bledes, espinacs, cargols, i, amb una mica de sort, algun bocí de cansalada. Però avui les possibilitats econòmiques han augmentat, cosa que ha repercutit en el resultat de manera sensible... tant, que possiblement els nostres avis no reconeixerien aquest plat que avui en diem "cassola de tros" com el mateix que ells feien.

Ja hem parlat de caragols, patates i espinacs, que sempre hi són. La cansalada també hi és present (això sí, virada), però més freqüentment és substituïda per embotits. I hom hi troba també sovint conill, bledes i altres matèries primeres. A més, en l'anomenada "cassola d'estiu" es fan anar els tomàtecs, albergínies i pebrots. Tot això adobat amb oli, pebre, bitxos, alls, sal, vi i mil coses més. També alguns aprofiten la carn de la "tupina" (porc de la matança conservat a l'usança antiga, en oli) per a aquesta ocasió.

Però, insistim, és impossible donar una formula general: cada cuiner té la seva. Allò que és sempre comú és la utilització d'estris de terrissa, l'elaboració amb foc lent a terra (fins cada un usa la seva classe preferida de llenya!), en un procés delicat en el qual, segons els experts, radica l'autèntica qualitat del producte final, més encara que en la dels seus components. Té una gran importància el control correcte del grau d'espessetat i evolució del to del gust, que hom controla prudentment amb la sal, el pebre i altres espècies. També les proporcions dels components poden alterar-se sobre la marxa, en ordre a compensar els diferents temps requerits per a cada un i, sobre tot, aconseguir l'orientació gustativa preferida per cada cassolaire. No cal insistir sobre la importància del procés de cocció, d'evolució desigual per a cada component, i que per tant cal controlar amb cura, paciéncia i finor de paladar. La correcta elaboració d'una "cassola" és una tasca de paciència, calma i paladar sensible.

Com es menja la cassola? Tampoc ací no hi ha una doctrina definida, però habitualment li és atorgat el paper protagonista dintre l'àpat, que només es complementa amb algun entrant lleuger (amanida verda) i postres suau (gelat o sorbet). Li van bé d'acompanyament els vins del país, negres i astringents, generalment servits frescos.

Josep M. Albaigès i Olivart

CARGOLS A LA LLAUNA

ingredients per a 4 persones
1'5kg de cargols nets Oli d'oliva verge extra de les Garrigues Sal

Per a l'allioli:
2 dents d'all
1/4 de litre d'oli d'oliva verge extra de les Garrigues
1 rovell d'ou
Sal

Col·loca els cargols en una llauna amb força oli, de manera que quedin amb la closca tocant a la llauna i el forat de la closca cap amunt
Sala'ls generosament i posa'ls a la brasa aproximadament uns 25 minuts o fins que provis de treure un cargol i surti perfectament.
Mentrestant es pot anar fent l'allioli, que acompanyarà els cargols. Primerament s'han de picar els alls amb la mà de morter fins que quedin ben triturats i després s'hi afegeix el rovell d'ou i es remena tot ben remenat per què quedi una pasta compacta. Poc a poc s'hi va afegint l'oli a raig de setrill, sense parar de remenar amb la mà de morter i sempre en la mateixa direcció. Quan ja s'hi ha tirat gairebé tot l'oli s'hi afegeix la sal al gust i s'acaba de posar-hi l'oli. Ha de quedar una massa molt compacta i homogènia. S'ha de guardar a la nevera fins al moment de servir en platets individuals i on cadascú hi sucarà els cargols.
Per evitar la coïssor a la boca entre la sal dels cargols i l'allioli es pot servir uns talls de tomàquet amanit amb oli, que suavitzen la picassor a la boca.

Anem a LLeida...15/16 setembre

COLLES DE L'EIX 2007

Confirmada la trobada de colles de l'eix d'enguany amb tot el format,ens queda tant sols el dissabte al matí (fins a la tarda quan començaran les activitats esportives entre les quatre colles) per fer turisme gastronòmic per la capital de la terra ferma...sortint d'Osona al matí,tampoc cal matinar gaire,esmorzar a casA ja que ja tindrem prou despeses,també cal doncs vigilar una mica..
Per l'eix (naturalment!!!,no com alguna colla que en una de les primeres trobades va agafar l'autopista!!!!) enfilarem direcció cap a Cervera on empalmarem amb l'antiga N-II que ens durà fins a Lleida,primer de tot cap a deixar les coses al lloc que vulguem anar a dormir (alguns al local dels castellers de Lleida,altres a algun hotel o pensió...el terra,el sac i la màrfega no son gaire amics de vertebres i esquenes tocades...),així donem informació de dues opcions be de preu:

Hotel Principal: a la mateixa plaça de la Paeria,telf 973 230 800 (habitació doble,allotjament i esmorzar 55,64€) també hi la la possibilitat d'afegir un llit plegable per habitació per menors de 14 anys per 19€ més,per més informació consultar a la seva web Hotel Principal


























Un altre opció Hotel Segrià : 2º Passeig de Ronda 23 , 25004 Lleida , telf.973 238 989 , e-mail: segria@partner-hotels.com (des de 44€ habitació doble tant sols allotjament) per consultar preus millor entrar a la web Hotel-Partner Segrià






















Per anar a dinar tenim també dos alternatives ,recomanades per gent de Lleida,per tastar els caragols i carn a la brasa a preus raonables.aquests restaurants estan aprop del local dels castellers de Lleida (C/Lluís Besa 7,aprop de l'esglesia Sant Gerard..a 5 minuts de la Paeria). Hem triat tot bastant cèntric,ja que si tant sols tindrem una tarda per anar per lliure el millor es està quan més aprop del "rovell de l'ou" millor.

Restaurant-Brasseria Can Miquel : C/Templets 9 , 25002 Lleida , telf. 973 271 055 , menú diari 24€ , admet reserves , aire condicionat). Cuina casolana,especialitat en caragols i carns a la brasa,peixos a la brasa
Restaurant Els Trulls : C/ Palma 21 , 25002 Lleida , telf. 973 268 027 (admet reserves,aire condicionat,obert fins tard, preu mitja 27€). Cuina casolana,carns a la brasa i caragols.

També podem anar de picnic per LLeida,us adjuntem una pàgina on podreu trobar el planol dels parcs i jardins de la ciutat : Parcs i jardins de LLeida. I per que us feu una idea,aqui tenim un video de promoció.



Podem aprofitar la tarda,per fer una visita a la ciutat,a la Seu Vella i al centre de la ciutat...fins i tot una passejada pels Camps Elisis,per pair els caragols...
El programa de la jornada,inclou les activitats esportives entre les quatre colles,després al vespre cap a les 21.30 sopar tots junts (les colles) al local dels Castellers de Lleida. Després de sopar uns autocars llançadora ens portaran fins al poble de Torrefarrera ( entre 4 i 5 kilòmetres de Lleida) on es Festa major i hi haurà festa per tothom (envelat amb l'orquestra Meravella i concert pels més joves amb Pastoret Rock,rock rural festiu...tot gratuït). A les dues de la matinada retorn a la ciutat de Lleida dels autocars ,fins al local dels castellers per anar a dormir...aquells que vulguin seguir la marxar ho hauran de fer pel seu conte,per accedir al local s'haurà de portar una acreditació (polsera,targeta,etc..hi haurà un vigilant tota la nit)... Pel matí esmorzar al local i preparar-nos per anar a plaça,cercavila de les quatre colles i cap a la Paeria...

El dinar es farà al pavelló de la Bordeta,cal agafar els autocars per anar-hi,això queda aprop de la sortida de Lleida cap a l'eix...així doncs,aquesta es la proposta de jornada que ens ha informat els Castellers de Lleida,ha manca de petites variacions depenen de la darrera hora,tot sembla esta ben calculat tant sols falta la participació de quants més castellers millor...
Els Castellers de Lleida,amfitrions d'aquesta novena edició de la trobada,segur que posaran totes les seves ganes per que tot surti el millor possible,sabent que el temps que han tingut per lligar coses ha sigut molt poc,procurem doncs facilitar entre tots la feina...i ens emportarem uns bons records i moments compartits entre tots a la terra ferma.
A la tarda,després de les entregues de trofeus pels campionats esportius,dels parlaments i de la sobretaula amb companys d'altres colles,tornem cap a casa,amb provisions pel rebost de les comarques lleidatanes,sobretot de Lleida ciutat,i esperant la propera trobada.






Multimedia 2

Video promocional de la ciutat de Lleida


Actuació dels Castellers de Lleida a la Paeria

Una proposta per la Diada...Vi,Figueres,Empordà

XXIII Mostra del vi de l'Empordà





























Del 8 fins l' 11 de setembre a la Rambla de Figueres podem gaudir d'una mostra dels vins de l'Empordà...Des d'Osona hi tenim una horeta i mitja,per l'eix transversal fins agafar l'autopista direcció La Jonquera,fins a la sortida de Figueres (el cost es de 3,90€ el peatge).

La Mostra s'obre al públic a les 11 del matí fins a les 14.00 i de les 5 de la tarda fins les 8 del vespre. El tiquet de degustació dels vins i tast de diferents productes (brunyols,ànec,embotits,etc) es de 5€ per persona,inclou 7 tastos de vi i 3 de menjar, amés ens regalen una copa commemorativa de la diada...prou maca.
Aquest diumenge també té alguns actes interessants:
a les 19.00 del vespre cantada d'havaneres amb el grup Marejol
A les 9 de la nit,musclada popular acompanyada de vi blanc de l'Empordà i figues de setembre.


Els diferents tast de menjars podrem provar ànec - tant foie com pernil d'ànec- pastisseria variada -amb molt d'interès amb els brunyols que podrem combinar amb el tast de garnatxes-,anxoves i seitons,embotits -venim d'Osona,terra d'embotits,així que més que buscar una llangonissa o fuet especial,el que si que tenen de molt bona qualitat son els peltrucs (bulls o bisbes) tant blancs com negres i de fetge.aquest últim molt i molt bo-,tot força interessant.

Els vins,personalment caldria destacar el criança de la cooperativa Empordàlia,de Pau, i els caves Oliveda.


Les Festes del Tura 2007






























































































































































































































Una diada castellera en que les colles van reservar molt,per diferents causes,excepte la colla local que va fer una gran actuació..malgrat la poca presència de camises de manera regular,aquest problema que es bastant generalitzat a nivell de totes les colles,es en les colles més petites on limita i molt,les expectatives de pujar el nivell.
Malgrat tot,una bona actuació de tot plegats.
La feina s'ha de fer en altres places,i encara ens queden diades importants a tots.

Per concloure,una sorpresa gastronòmica a la barraca dels Xerrics,l'entrepà Xerric : de xistorra i pebrot...molt bo...acompanyat de la salsa xerrica,una mica massa picant,potser?...el xarrup xerric no entrava gaire be ni per la vista,una beguda de gust especial.