MEDITERRÀNIA 2009 A MANRESA, la tradició terra endins




Manresa és la capital de la comarca del Bages, al pla de Bages, just a l'angle on conflueixen el riu Llobregat i el Cardener. Nus molt important de comunicacions, accentuat amb l'eix del Llobregat i l'eix transversal, entre la muntanya i el mar, entre les planes interiors de l'Urgell i la Segarra i les comarques orientals del país. Ha jugat sempre al llarg de la història un paper destacat en l'organització de la Catalunya central.
El cap de setmana del 5 al 8 de novembre tindrà lloc a Manresa la 12a edició de la Fira d'espectacles d'Arrel Tradicional MEDITERRÀNIA 2009.
Els tema de preus i abonaments consulteu aquí
El certamen també disposarà, en aquesta dotzena edició, d'un espai dedicat a la gastronomia de la comarca del Bages i als vins. D'aquesta manera, els cellers de la Denominació d'Origen Pla de Bages oferiran una quarantena de varietats de vins. A més a més, es podran tastar begudes de la terra.
Aquesta fira és un mercat de noves creacions artístiques, inspirades en la pròpia tradició catalana o aquella més comuna a la riba de la Mediterrània.
Si visiteu la web de la mateixa us trobareu amb la següent presentació:

Organitzada des de la Fundació Fira d’espectacles d’arrel tradicional, Mediterrània, se celebra cada any a Manresa, des de fa 11 edicions, durant el primer cap de setmana de novembre. La dotzena edició de la Fira se celebrarà del 5 al 8 de novembre de 2009.

L’objectiu principal de la Fira és facilitar la contractació dels espectacles programats per part dels programadors inscrits. El nombre de propostes artístiques acostuma a girar al voltant del centenar:

* Espectacles de música, teatre i dansa.
* Espectacles per al públic adult i també per al públic familiar
* Espectacles d’escenari i també propostes itinerants de carrer.


Majoritàriament es tracta d’espectacles catalans, però el ventall s’obre cap a d’altres zones de la Mediterrània: fins ara han passat per la Fira artistes de llocs tan propers com Occitània o el Piemont. I de més lluny encara, de Grècia i del Líban. Del Magrib i del Pròxim Orient.

Per poder triar i remenar dins de l'excepcional oferta que suposa la Fira , molt millor que navegueu una estona per la web de l'esdeveniment :



Aquest any , els espectacles de foc han sigut i són el centre d'atenció per les entitats que es dediquen a les festes de foc del nostre país (diables ,bestiari,etc)
la normativa europea i la seva adaptació a les legislacions de cada estat estar portant molt de maldecaps , ara tant sols faltava afegir això :
noticia extreta del bloc "Lo Carranquer"

"Hi ha un risc elevat de no tenir enllestida la transposició de la directiva europea per la data prevista..."

Reproduïm sota aquestes ratlles el correu electrònic que, amb el títol "El 4 i el 6 de novembre", el senyor Ramon Fontdevila, director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, ha adreçat a totes les colles de diables del país per raó de la celebració el proper divendres 6 de novembre, en el marc de la Fira Mediterrània de Manresa, d'una Jornada Tècnica adreçada als tècnics municipals, amb el títol "La transposició de la directiva europea de pirotècnia".

Benvolguts amics i amigues del foc,

Aquests dies som a la recta final del procés de Transposició de la directiva europea sobre productes pirotècnics. Des de primers de setembre, des del Ministerio de Indústria a Madrid ens manifesten avançar en la resolució d'al·legacions que de tot arreu els van fer arribar aquest estiu. També les que vàrem trametre des de Catalunya conjuntament municipalisme, associacionisme i govern. És un procés lent, que no dubto a qualificar de feixuc. Sortosament, al país hem mantingut l'alerta necessària, bé sigui en clau de manifestació -recordem la convocatòria a Barcelona a primers de setembre!- o més lúdicament ara a l'octubre, amb aquest innovador correfoc nudista a Llorenç del Penedès.

El cas és que en el plec d'al·legacions presentades a l'agost també vàrem sol·licitar formalment una audiència al Ministerio per explicar les nostres propostes. I bé, finalment, hem rebut la resposta formal que ens convida el proper dimecres 4 de novembre a ser a Madrid. Hi anirem representants del mateix grup de treball que des de gener funciona i que, en clau de consens nacional, ha elaborat les al·legacions. I estic convençut que si bé no tornarem amb el text definitiu -tot indica que hi ha un risc elevat de no tenir enllestida la transposició de la directiva europea per la data prevista- sí almenys que disposarem d'informació formal sobre com avança.

Sigui com sigui, com que des de fa molts mesos érem conscients de l'interès que genera aquest tema, i tenint en compte les possibles repercussions que la transposició de la directiva tindrà en l'organització de les festes amb pirotècnia en el futur, des de la Fira Mediterrània s'ha organitzat una Jornada tècnica adreçada als tècnics municipals el matí del divendres 6 de novembre, a Manresa. Tot just farà dos dies que haurem tornat de Madrid. Per això, us convido a assistir a la jornada en la que amb Izaskun Astondoa, avançarem els resultats d'aquest procés i analitzarem les conseqüències que previsiblement tindrà pels ajuntaments en la gestió de les festes de foc.

Tot i que des del CPCPTC estem fent un esforç de difusió de la jornada, igualment us agrairem que feu extensiva la invitació als tècnics municipals dels vostres municipis fent-los arribar aquest missatge. Al capdavall, no només us animo a venir a la jornada sinó que us agraeixo la disposició de tos aquests mesos. I em comprometo a mantenir-vos ben informats de la fase resolutiva d'aquest Reglamento amb un objectiu últim: aconseguir mantenir viu el nostre patrimoni festiu.

Rebeu una salutació ben cordial,

Ramon Fontdevila i Subirana

Per veure el programa de la Jornada Tècnica cliqueu aquí.