XXIV Diada de l'Arrossejat a l'Ametlla de MarLAmetlla de Mar,municipi del Baix Ebre, també li diuen La Cala. Els seus habitants no són ametllencs sinó caleros. La primitiva Cala de l'Ametlla i, més al nord-est, la Cala de Sant Jordi han sigut el refugis naturals de la costa més adequats per a navegants i pescadors i, juntament amb la masada de Pons, repenjada a la muntanya, i la platja de l'Almadrava, al límit nord del terme municipal, han estat els petits nuclis habitats més importants abans del segle XX.

Segons els entesos, degut a la proximitat de la desembocadura del Riu Ebre, el Peix i Marisc de l'Ametlla té un gust especial. Els fruits de la mar són l'eix vertebrador de la gastronomia local.
PLATS TÍPICS

Els plats més típics són: l'Arrossejat, la fideuada i el suquet de peix calero, que són promocionats pel Patronat de Turisme durant l'any. Sense deixar-nos la sarsuela, l'arròs negre o les mariscades.
Al mes d'agost, l'Ametlla de Mar celebra una diada protagonitzada per l'element més destacat de la cuina de la zona marinera del Delta: l'arròs. La Diada de l'Arrossejat és un dels actes més concorreguts dels que celebra la població al llarg dels mesos d'estiu. A més del repartiment de racions d'aquest plat típic de la població, també hi té lloc un concurs de cuina. Diferents restauradors mostren les seves habilitats a l'hora de preparar un plat tan gustós com és l'arrossejat calero per aconseguir la distinció de "Mestre Arrossejaire".

Per a més informació:

Patronat de Turisme de l'Ametlla de Mar
C/ Sant Joan, 55
Tel. (0034) 977 45 64 77
www.ametllademar.org
Arrossejat
Ingredients per a 4 persones
1 kg. de peix de roca
¼ Kg de crancs
¾ Kg de patates

Ingredients per a la picada
4 o 5 alls, sal, julivert, 1 tomàquet i pebre roig.

Preparació
Primer salarem el peix i tallarem les patates.

Es tira l'oli a la cassola i es deixa escalfar. Es tiren els crancs i es sofregeixen. Després es tiren les patates tallades i la picada, es remena una estona i es tira l'aigua, acte seguit tirarem el peix i quan bulli ho rectificarem de sal. Després de bullir uns 30 minuts colarem el brou.

En una cassola plana afegirem oli i el deixarem escalfar, quan estigui prou calent tirarem l'arròs o els fideus (dos grapats per persona) i ho remenarem fins que estigui ben daurat. Arribat aquest punt tirarem directament a l'arròs o fideus el brou que hem colat i deixarem coure entre 12/15 minuts fins que estiguin cuits i sense brou.

Cap comentari: