XXIV Diada de l'Arrossejat a l'Ametlla de Mar



LAmetlla de Mar,municipi del Baix Ebre, també li diuen La Cala. Els seus habitants no són ametllencs sinó caleros. La primitiva Cala de l'Ametlla i, més al nord-est, la Cala de Sant Jordi han sigut el refugis naturals de la costa més adequats per a navegants i pescadors i, juntament amb la masada de Pons, repenjada a la muntanya, i la platja de l'Almadrava, al límit nord del terme municipal, han estat els petits nuclis habitats més importants abans del segle XX.

Segons els entesos, degut a la proximitat de la desembocadura del Riu Ebre, el Peix i Marisc de l'Ametlla té un gust especial. Els fruits de la mar són l'eix vertebrador de la gastronomia local.
PLATS TÍPICS

Els plats més típics són: l'Arrossejat, la fideuada i el suquet de peix calero, que són promocionats pel Patronat de Turisme durant l'any. Sense deixar-nos la sarsuela, l'arròs negre o les mariscades.
Al mes d'agost, l'Ametlla de Mar celebra una diada protagonitzada per l'element més destacat de la cuina de la zona marinera del Delta: l'arròs. La Diada de l'Arrossejat és un dels actes més concorreguts dels que celebra la població al llarg dels mesos d'estiu. A més del repartiment de racions d'aquest plat típic de la població, també hi té lloc un concurs de cuina. Diferents restauradors mostren les seves habilitats a l'hora de preparar un plat tan gustós com és l'arrossejat calero per aconseguir la distinció de "Mestre Arrossejaire".

Per a més informació:

Patronat de Turisme de l'Ametlla de Mar
C/ Sant Joan, 55
Tel. (0034) 977 45 64 77
www.ametllademar.org




Arrossejat
Ingredients per a 4 persones
1 kg. de peix de roca
¼ Kg de crancs
¾ Kg de patates

Ingredients per a la picada
4 o 5 alls, sal, julivert, 1 tomàquet i pebre roig.

Preparació
Primer salarem el peix i tallarem les patates.

Es tira l'oli a la cassola i es deixa escalfar. Es tiren els crancs i es sofregeixen. Després es tiren les patates tallades i la picada, es remena una estona i es tira l'aigua, acte seguit tirarem el peix i quan bulli ho rectificarem de sal. Després de bullir uns 30 minuts colarem el brou.

En una cassola plana afegirem oli i el deixarem escalfar, quan estigui prou calent tirarem l'arròs o els fideus (dos grapats per persona) i ho remenarem fins que estigui ben daurat. Arribat aquest punt tirarem directament a l'arròs o fideus el brou que hem colat i deixarem coure entre 12/15 minuts fins que estiguin cuits i sense brou.