Granollers,Blancs i Blaus...i castells dels XicsGranollers és la capital de la comarca del Vallès Oriental i la ciutat més poblada de la comarca.

La Festa Major de Granollers té una particularitat,la ciutat es "divideix" en dos bàndols:els blancs i els blaus. Tots dos competeixen per fer els millors actes de la festa major,d'una manera participativa i molt imaginativa...aquesta sana rivalitat fa que l'implicació de la gent sigui màxima...en el fons,tots som iguals,cap vol perdre ni tant sols a la festa major!!!!
L'origen és molt curiós,aquesta explicació la podeu trobar més esplaiada a l'enllaç de sota:
Història

Des de fa molt temps, les Festes Majors han significat molt pels pobles. Granollers és conegut per les colles de Blancs i Blaus i per la seva festa major amb un toc competitiu. Aquesta competició té el seu origen en l’any 1897, en què dos rajolers, l’hereu Maynou i en Rayo van dividir la ciutat un dilluns de juliol. Van realitzar una competició davant de tots els ciutadans per descobrir qui era capaç de fer més rajoles en el període d’una hora. Aquesta juguesca, preparada pels amics i partidaris d’ambdós rajolers, va aconseguir poder mobilitzar gran part de Granollers.

Els blaus eren els partidaris de l’hereu Maynou i els blancs, d’en Rayo. Després de la juguesca, tot va acabar amb un berenar en el que van participar tant els dos rivals com tots aquells que els van animar.

Aquesta és l’aposta que va crear, al cap de molts anys, la Colla dels Blancs i la Colla dels Blaus de la Festa Major Moderna de Granollers, la qual segueix encara a l’actualitat.

El 1983 es va començar a organitzar la festa com ara la coneixem, els Blancs i els Blaus. El grup de joves organitzadors van trobar el suport institucional en l’Ajuntament i la Regidoria de Cultura i va ser així com es va iniciar la Festa Major competitiva però festiva, amb rivalitat positiva que atrau gran quantitat de gent de dins i de fora de Granollers que fa vint-i-cinc anys que dura.

Pel que fa a la competició, cal destacar que el guanyador de la Festa Major és l’encarregat i té el privilegi d’escollir i portar el pregoner de l’any següent. Aquest pregoner és l’encarregat de fer un discurs en públic a la tarda del dijous de festa major, incitant al poble i a tots els visitants a participar-hi.

El programa de festes és molt llarg,millor que trieu vosaltres de la web mateixa:


El programa en pdf el trobareu a : Programa de butxaca FM Granollers 2008
Però per destacar uns quants,coma a mostra:
Dijous 28
19.00 Cerimònia del Pregó.Entrada a plaça de la cercavila,pilar caminat dels Xics de Granollers a la Plaça de la Porxada.


Divendres 29
14.00 Arrossada Popular al Parc de Torres Villà,preu 3,5€, Org: Comissió de Festa Major
18.00 Concurs de Peix blau i bacallà a la Plaça de les Olles Org: Blaus


Dissabte 30
14.00 Botifarrada Blanca al Parc de Torres Villà,preu 4€ org: Blancs

Diumenge 31
12.15 Diada castellera de Festa Major a la Plaça de la Porxada,amb Xiquets de Reus,Nens del Vendrell i Xics de Granollers


21.00 Sopar de fi de festa al Parc del Congost,preu 4€ org:Comissió de Festa Major


La gastronomia del Vallès,tant l'Oriental com l'Occidental,és rica en productes de denominació d'origen i destaca, sobretot, per saber guisar i assaborir gairebé tots els plats típics de la cuina catalana.
Entre els productes amb denominació d'orígen comarcal trobem el tomàquet Rosa, les mongetes del Ganxet, formatges i matons frescos...
Però sense cap dubte,si aneu a Granollers no us perdeu els esmorzars de "forquilla i ganivet" que fan a la Fonda Europa (C/ Anselm Clavé 1 93.870.03.12)

EL MERCAT DE GRANOLLERS

Una de les característiques fonamentals de Granollers ha estat i continua sent el tradicional mercat del dijous, documentat des de l’any 1040. Molts carrers i places de la localitat hi tenen a veure, com la plaça de l’Oli, de les Olles i dels Cabrits, encara existents, o com la plaça del Bestiar, del Gra o dels Porcs, ja desaparegudes. S’hi poden comprar productes dels pagesos i dels ramaders de la comarca.

Diada del Xics de Granollers del 2006 ,9d7

Cap comentari: