Llorenç del Penedès: castells i Sindriada




El dia 9 castells "populars" i sindriada


Llorenç del Penedès és un municipi de la comarca del Baix Penedès. Està situat gairebé al mig de la comarca, i envoltat pels termes de La Bisbal del Penedès, Sant Jaume dels Domenys i Banyeres del Penedès.
L'escut municipal conté un llorer (per ser zona de llorers) arrencat, de colors naturals sobre fons d'argent.
Els castells que fan els afeccionats de Llorenç del Penedès el dia 9 d'agost són un dels elements més identificatius de la Festa Major d'aquest municipi.
També la sindriada popular del 9 d'agost és molt coneguda a tota la comarca. És una altra de les activitats més representatives del poble. Es fa en acabar els castells, amb el repartiment gratuït de 2000 kg. de síndria entre tota la gent.
Per fer-nos saber quatre coses dels castells a Llorenç llegiu-vos l'article següent:

Per la Festa Major, la nit de la vígila de Sant Llorenç, a 2/4 d'1 de la matinada un munt de gent es reuneix al Carrer Major de Llorenç del Penedès per veure aquestes construccions. Dels/les castellers/ers que hi participen, alguns fan castells amb els Nens del Vendrell o els Minyons de l'Arboç i d'altres només en fan en aquesta ocasió. Tres setmanes abans, es fan alguns assajos, per tal de saber qui voldrà participar i per assajar aquells que estan una mica rovellats de l'any anterior o que és la primera vegada que hi participen. S'assagen una mica els poms, els troncs i alguna pinya. La nit de l'actuació tots els castellers van amb roba "d'assaig", però porten un mocador que els identifica (on posa el nom del poble i l'any), i que cada any és diferent. Aquest any és de color carbassa. L’estiu de 2007 els aficionats de Llorenç vam fer el 3de6, el 4de6a, el 5de6 a l'antiga, la torre de 6, cinc p.4 i un p5. Per qui no ho sàpiga, el 5de6 a l'antiga té la particularitat que la rengla del tres és compartida per dos dosos oberts (un del tres i un de la torre), i els altres dos dosos van tancats (un sobre l'altre pilar de la torre i un sobre el que seria el pilar fort del tres). Bé, per si no s'entén, a la foto s'aprecia bastant bé. L'anxaneta, doncs, fa la primera aleta al tres i després ha de baixar fins a sobre el terç de la rengla per pujar al pom de la torre i coronar-la. En el cas de la torre és tradició que cada any un dels dosos faci la figuereta quan baixa, per animar el públic i fer-ho passar bé als participants que són a la pinya. En el cas dels pilars de 4, es giren i es fan simultàniament, i després es fa el pilar de 5, que sovint també es gira. Tot i que es fan castells de 6 (fet que potser no motiva a desplaçar-se per veure'ls), l'ambient que s'hi troba és molt agradable, i el carrer està ple de gom a gom (des de dalt és impressionant mirar a banda i banda del carrer i veure tota la gent aplaudint!). El toc final és la síndria que es reparteix quan s'acaba, que t'ajuda a refrescar-te i a recuperar les forces!

Crònica d'Alba Vinyes Lasso

L'endemà,el dia 10 també es fan castells a Llorenç del Penedès,tindrà lloc la diada castellera de la Festa Major amb tres colles a la Plaça de la Vila a les 13.00 ,Castellers de Vilafranca,Colla Joves Xiquets de Valls i els Nens del Vendrell
La diada del diumenge és la "forta" castellerament parlant però molt millor la de dissabte,si us podeu passar per la vila ho comprovareu directament...i guardeu-vos el diumenge per anar a Bellver de Cerdanya,amb una Fira de Sant Llorenç de productes del Pirineu,concurs de botifarres de pagès i exhibició de Falconers.