Pals:Vins,formatges i ...arròs,naturalment



Pals celebrarà el pròxim cap de setmana la XXVIIIFira de vins de Catalunya i el XIII Tast de formatges.
El municipi de Pals,a la comarca del Baix Empordà,amb una població que frega els 2.800 habitants, integra els nuclis de Pals, els Masos de Pals i la Platja de Pals. És un dels municipis més interessants de la comarca des del punt de vista natural i històric, per la varietat del seu paisatge i del seu llegat patrimonial
La mostra s’inaugurarà divendres a dos quarts de vuit del vespre al centre Ca la Pruna i l’entrada al recinte,que és gratuïta es podrà fer fins a les dotze de la nit durant els tres dies que durarà. El visitant podrà vins o caves dels prop de 80 cellers que hi prenen part representant a les 11 denominacions d’origen de Catalunya.Amb una especial presència dels vins D.O.Empordà-Costa Brava i aquest any han portat com a denominació d'origen convidada la D.O.Ribeiro de Galicia
Un cop dins, el visitant podrà adquirir un tiquet per sis euros que li donarà dret a quatre degustacions i a una copa de vidre pel tast. A més, se celebrarà el XIII Tast de formatges de Catalunya, en el qual també per sis euros els visitants podran degustar quatre varietats de formatges artesans catalans procedents de diverses comarques; mentre que per onze euros podran optar pel tiquet combinat de vins i formatges.
Com que l'horari de la Fira és de 2/4 de 8 a les 12.00 de la nit,tenim temps de sobres per anar a la platja,banyar-nos i reposar per tastar els formatges i vins del nostre país amb tota tranquil·litat.

Coses per veure a Pals

Recinte gòtic
Constitueix un dels conjunts històrics i arquitectònics més importants de Catalunya. Qualsevol racó o element és significatiu: la torre romànica de l'antic castell medieval (s. XI-XII); l'església de Sant Pere, que ja existia l'any 904; la impressionant muralla, de la qual se'n conserven 4 torres; la plaça Major, on hi trobem l'arc gòtic de sortida del recint emmurallat; o el museu-casa de cultura Ca la Pruna, adeuat en una majestuosa casa fortificada dels segles XV-XVI.


Arrossars
El cultiu de l'arròs ha estat històricament una de les principals activitats dels veïns de Pals. El seu producte té un gran renom i qui l'ha tastat ha pogut degustar les seves excel·lents qualitats gastronòmiques. Els arrossars ocupen un gran part del paisatge local i el doten d'una singular bellesa. És molt recomanable passejar-hi, a peu o en bicicleta, entre els cultius resseguint els nombrosos camins que retallen els camps.


Basses d'en Coll
El terme de Pals estava ocupat antigament per una gran extensió de zones humides, estanys i aiguamoixos. Avui només es conserva una petita mostra d'aquest paisatge —a banda dels arrossars—, que es pot observar a l'antiga desembocadura del riu Daró, al límit amb la platja de la Fonollera, ja en terme de Torroella de Montgrí.

Les Dunes
Un altre dels paisatges singulars de Pals és el que constitueixen les dunes. Aquest territori s'estén des de la platja, a banda i banda de la carretera dels Masos de Pals, i s'endinsa fins les sorreres de Begur. Per evitar l'avenç de la sorra, les dunes van ser falcades per pins, la qual cosa ha conformat un entorn de gran interès natural.

L'arròs de Pals
Segurament el cultiu d'arròs en aquesta zona de fàcil regatge fou introduït pels àrabs des de València. A finals del segle XVIII, els terratinents varen voler limitar-ne al seu conreu per eliminar les malalties. No va ser fins a 1900 que es va concedir permís per tornar a plantar-ne. A causa de la duresa del clima en comparació amb altres zones on es conrea arròs, la resistència del gra és més gran un cop cuit, i el seu cicle productiu és més llarg.



Receptes amb arròs de Pals
Escudella de mongetes amb b
acallà i bledes

Ingredients:

150 g de mongetes remullades
50 g d'arròs de Pals
1/2 kg Bledes
50 g Fideus
100 g -Bacallà dessalat
Oli
Aigua

Preparació:

Poseu a bullir les mongetes i quan els faltin 20 minuts per acabar la cocció afegiu-hi les bledes a trossos, l'arròs, el bacallà, els fideus i un raig d’oli.
Si cal afegiu-hi una mica més d’aigua.
Proveu-ho de sal i deixeu-ho coure fins que les mongetes estiguin toves però no desfetes.



Arròs fosc de l’Empordà.
Ingredients:

400 g d'arròs de Pals
100 g costella de porc tallada petita
4 Salsitxes tallades petites
100 g de pollastre tallat petit
4 Gambes
150 g de calamars
4 d'escamarlans
100 g de musclos
1 Ceba
3 Tomàquets madurs
2 grans d'all
Sal
Aigua

Preparació:

En una cassola amb oli, sofregiu la costella, el pollastre i les salsitxes, tot salat, i reserveu-ho.
A la mateixa cassola hi sofregiu els calamars, les gambes i els escamarlans, i ho reserveu.
En el mateix oli feu un sofregit molt concentrat i fosc amb la ceba, els alls i els tomàquets.
Afegiu-hi la carn i els calamars, barregeu-ho tot i afegiu-hi l’arròs.
Remeneu-ho, afegiu-hi l’aigua i deixeu-ho coure uns 18 minuts.
Una estona abans d’acabar afegiu-hi les gambes, els escamarlans i els musclos.