Festa Major d'El Morell,castells i vermut



La vila d'El Morell està situada al bell mig del triangle definitori del Camp de Tarragona,al centre del triangle format per Reus,Valls i Tarragona,dins de la comarca del Tarragonès.
Durant el cap de setmana del 2 i 3 d'agost tindrà lloc la seva Festa Major, en honor dels copatrons Sant Abdó i Sant Senén que compta entre altres actes tradicionals la Zeurera Pyrina Refrescant, una lluita que mantenen els morellencs amb el cuc de l'avellana fins que aconsegueixen matar-lo. També es fan temptes de vaquetes, cercavila, correfoc, concerts...dins del programa d'actes hi destaquem dues coses:

El dissabte 2 d'agost a lesa les 24.00 h. a l'Avinguda dels Països Catalans concert d'Obrint Pas i la Niña de l'Ex-surfista.

Diumenge 3 d'agost a les 13.00 a la plaça de l'Església exhibició castellera a càrrec de la Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau .A les 14.00 al jardí de l'Ajuntament Vermut Popular.



Restaurants d'El Morell

L'Era Avinguda de Tarragona, 23
telf : 977840409

Pizzeria El Cau Carrer de Sant Josep, 17
telf : 977840618

La Grava Carrer de Pareteta, 4
telf : 977840618
web : http://www.lagrava.com

La Cuina de la Dori Avinguda de la Pau, 1
telf : 977841371

El Racó Avinguda de Tarragona, 7
telf : 977842911

El Fanal Carrer de Desprats, 18
telf : 977842206

La Colla de Sant Pere i Sant Pau,pilars a la Catedral


Llocs d'interès per visitar
El Castell del Morell
Plaça de l' Era del Castell, 5
El castell es trobava en estat de ruïna total quan, el 1769, després d'un plet centenari, Plàcid de Montoliu i Boixadós pren possessió de la senyoria del Morell i manà derruir-lo. El 1778, Ma. Josepa de Bru i Descatllar, vídua de Pere de Montoliu i Erill, i el mestre de cases Carles Morera pacten la construcció d'una nova casa-castell al lloc del Morell.
El nou castell es construí més al sud, al lloc que ocupava un pati, amb corral i pallissa, de l'antic castell, tocant al camí que entrava al poble per la part de l'església. La façana principal s'encarà al migdia, a les terres del senyor. Les obres es finalitzaren el 1781, ampliant-se posteriorment l'any 1794.
Edifici massís, però, d'aspecte senyorial i noble, destaca a l'exterior pels esgrafiats d'època neoclàssica que ornamenten les façanes. A l'interior hi trobem un conjunt de cambres i sales que formen la planta noble decorades amb pintures. La planta baixa i les golfes eren dedicades a les activitats agrícoles. L'ombrívol jardí està construït sobre les ruïnes de l'antic castell.


Gastronomia del Tarragonès

La gastronomia del Tarragonés, està marcada per aquest clima mediterrani que produeïx oli d'oliva, fruits secs i bon vi. El cultiu d'oli, vi, ametlles i avellanes va ser introduït pels pobles del mediterrani anteriors als romans i aquests, atents, es van ocupar de potenciar-lo i treure-li el major partit possible.

A Tarragona capital existeix una associació anomenada Tarraco a Taula, que s'ocupa de donar a conèixer quins eren els plats dels romans en aquella època. Altres restaurants com el Palau del Baró o el Thermopolium elaboren menjars romans. Al mes de maig a Tarragona es celebren les jornades de Tarraco Viva, amb exhibicions de gladiadors, soldats, conferències, jocs infantils... i menges romanes com: pasta d'olives negres, sèpia amb pèsols, pollastre amb espècies, vi de roses, pa romà, figues al forn amb fetge d'ànec, saltejat de bolets reduïts amb vi i espècies, musclos amb vi de passes reduït, garum... i per postres dàtils plens de pinyons i arrebossats amb mel.

Dels vins de Tarragona en parlem a l'apartat de D.O. Tarragona, però ja des de l'Antigüitat ja es coneixia el bon vi d'aquesta zona. Plini deixà escrit: "Dels vins de Hispania són famosos els laletans, però pel seu gust exquisit els tarragonins" .