Fotos Fira Mercat de la Terrissa de Quart 2008



El dissabte al vespre,tornant del Mercat Medieval de Vic,varem anar a visitar la Fira de la Terrissa de Quart. A part de veure les diferents creacions dels terrissaires locals i dels convidats l'interes estava en la xerrada del Sr.Jaume Fàbrega (gastrònom i dels millors experts en la matèria tant del nostre país com del món ,tant sols cal veure la seva obra i biografia...) sobre la cuina de la terrissa...
Sempre va bé aprofundir en els coneixements més "teòrics" de la cultura culinària,sobre l'origen dels plats i dels estris amb els quals cuinem i fins i tot de la mateixa acció de cuinar...
La relació de la terrissa amb la cuina i la disponibilitat de tenir productes per cuinar ens data del Neolític,un dels invents més universals e invariables al pas dels segles,mil·lennis fins i tot) és l'olla de terrissa...i això ho devem a la dona!!! en les societats més primitives (i alguna queda que encara ho fa en l'actualitat,com és el cas de la terrissa bereber...) la fabricació d'estris de terrissa era exclusiu de les dones,així com el fet de cuinar i l'invent de l'agricultura. L'obtenció "constant" i controlada d'aliments,així com la manera de cuinar-los i la fabricació dels estris de cuina ha estat la gran revolució tecnològica de la nostra espècie i ho han fet les dones...els homes hem "aportat" la brasa o barbacoa. És curiós que la dita "tirar-se els plats pel cap" tant sols és pugui produir en una societat avançada tecnològicament que li permeti la fabricació de terrissa...enlloc del seu significat més "primitiu" ara resulta que reconeix un gran avenç...


Les explicacions de l'historiador van ser moltes i de gran valor,que mereixen un article apart...si teniu oportunitat d'anar a qualsevol xerrada o taller seu aprofiteu-ho,sempre s'aprèn alguna cosa...

Quart ...Fang per les cassoles,cassoles per cuinar

Aquest cap de setmana podem anar a visitar fires tradicionals i gastronòmiques del nostre país,ara que venen "vaques flaques" el turisme interior serveix per reforçar la nostra pròpia economia local. Hi ha ha llocs molt macos arreu del món,però de vegades desconeixem el que tenim a tocar de casa...aprofitem-ho doncs.


Mostra un mapa més gran
XIX Fira Mercat de la Terrissa de Quart
Quart és un municipi de la comarca del Gironès que forma part de l'àrea metropolitana de la ciutat de Girona. És un important referent de la ceràmica i la terrissa a Catalunya. Fa més de 700 anys que es té constància dels seus inicis, podem visitar una de les fires de la terrissa amb més tradició.
Durant els tres dies es faran moltes activitats,les podeu consultar al bloc de la fira:

Fira de la Terrissa Quart 2008

Però us hem destriat unes quantes,de caràcter gastronòmic,per no perdre-s'ho ...

DISSABTE, 6 de DESEMBRE


12.00 h. Inauguració de la XIX Fira Mercat de la Terrissa Catalana amb el grup de percussió Tamboriens
17.30 h. Jocs amb terrissa per a la mainada
18.30 h. Berenar popular

19.00 h. Xerrada de la Cuina de la Terrissa amb Jaume Fàbrega al Local Social

20.00 h. Espectacle de Foc: Càntir de Foc a càrrec del Grup Montnegre a l’entrada del pavelló.


DIUMENGE, 7 de DESEMBRE

Caminada de la Ruta de la Sal de la Vida de la Fira de la Terrissa de Quart


6.30 h. Sortida de l’estació d’autobusos de Girona direcció a Quart
7.00 h. Recollida dels participants de Quart a la parada d’autobusos
7.40 h. Arribada a Sant Feliu. Inici de la caminada de la Ruta de la Sal de la Vida
14 a 15 h. Dinar ofert per l’Ajuntament de Quart als participants
Inscripció: 20 ¤ (Tel: 93 253 53 73)
Organitza: Fundació ECA Bureau Veritas
Col·labora: Colla Excursionista de Quart

13.30 h. Tastets de la Cuina de la Terrissa oferts pels restaurants del municipi

Mas Batlle Paradís: Arròs negre amb sèpia
La Brasa de Quart: Peus de porc amb cargols
Bar Restaurant Màlaga: Vedella amb bolets
Cal Ferrer Vell: Mar i muntanya (pollastre amb escamarlans)
Restaurant Montnegre: Estofat de senglar
Snack Bar Servei Estació: Pota i tripa
Cal Bosquetà: Ànec amb peres
Can Mascort: Galta de vedella amb bolets


18.30 h. Berenar popular

19 h. Espectacle de màgia amb Mag Magoo

Un vídeo promocional de la fira


Un exemple de la cuina de la terrissa


Llocs per anar a menjar,que segur que us agradaran...

Cal Bosqueta (Molt bona la carn a la brasa,sobretot entrecots...uns cargols també molt bons)
Montnegre KM 4,800
17242 Quart
972 469 520‎


Restaurant La Brasa De Quart
Carretera Girona-sant Feliú 3,3
17242 Quart
972 468 928‎


MAS BATLLE
CUINA DE MERCAT, CUINA TRADICIONAL / PREU Aprox 40,00 €
Ctra. Àngels, KM 0,200
17241 LA CREUETA, QUART (GIRONA)

Montnegre
Carretera Girona-sant Feliú 5
17242 Quart
972 468 154‎

Dues propostes tradicionals: Mercat de Nadal a Olot i Fira de l'àvet a Espinelves

AVETS I PESSEBRES...ESPINELVES I OLOT
El proper cap de setmana llarg també ens ofereix propostes "tradicionals",per passejar i conèixer una mica més les nostres comarques:

Mostra un mapa més gran
28a Fira de l'avet d'Espinelves
Espinelves és un poble de la comarca d´Osona, però pertanyent a la demarcació de Girona. És popular pel seu entorn natural, la seva església romànica i la seva peculiar especialitat en avets de Nadal. Espinelves està situat dins del bosc més gran de Catalunya, a la zona del Montseny-Guilleries, en plena muntanya i prop del mar.
Aquest petit municipi esta fortament arrelat i relacionat amb la natura i el seu entorn,amb el paisatge i la tradició...passegeu-vos pels seus carrers de pedra i deixeu-vos encomanar per la màgia de les festes,i sobretot...la dels arbres.
Programa d'activitats del 6 al 14 de desembre de 2008

HORARI DE LA FIRA
Dissabtes i festius: de 10 del matí a 2/4 de 8 del vespre.
Dies feiners: de 10 del matí a les 5 de la tarda.

EXPOSICIONS
A l'església: PATRICIA SICARDI (Pintura).
Al teatre: Audiovisual L'home i el Montseny (Audiovisual del Parc Natural del Montseny i del Centre Cultural Europeu de la Natura de Viladrau).
Al local del Jovent Club: FERRAN ALEJANDRE (Joguines) i JOAN CANALS(Pintures).
Al polisportiu: Exposició de pintures "Artistes en Red: Los Mandalas" (Taller de mandales els dies 6, 7, 8 i 14 de 2/4 de 12 a 2 del migdia i de 4 a 2/4 de 6 de la tarda).
A la plaça de l'Església: CONÍFERES (cedides per Vivers Tortadès.

ESPECTACLES
Dissabtes i festius: a les 11, a 2/4 de 1 i a les 5 de la tarda.
Dies feiners: a les 12.

Dia 6, dissabte: MOBY DIXIE
Dia 7, diumenge: LOS LABRADORES
Dia 8, dilluns: ELS GRALLERS D'ESPINELVES
Dies 9, 10, 11 i 12 (dimarts, dimecres, dijous i divendres): CAROL VON AREND (animació infantil)
Dia 13, dissabte: PERCUTER'S
Dia 14, diumenge: GRALLERS DELS SAGALS D'OSONA

MOSTRA D'ARTS I OFICIS
En aquesta mostra podrem veure com els artesans elaboren els seus productes de la mateixa manera que ho fan durant tot l'any al seu taller.

Per tastar la cuina local,consulteu la web:



Mercat de Nadal a Olot
El mercat de Nadal d'Olot es farà els dies 6, 7 i 8 de desembre al centre de la ciutat concretament a la Plaça Major i a la Plaça Pia Almoïna.
Aquest mercat esta acompanyat pel Mercat d' Artesania que comptarà amb una selecció de productes naturals i de qualitat elaborats de forma artesanal.
Els productes que s' hi poden trobar són relacionats amb la temàtica nadalenca. Des de torrons, pessebres, figuretes, arbres de nadal.

És una bona ocasió per proveïr-se abans de les festes de nadal,tot fent algun tastet de la cuina volcànica...símbol de la gastronomia garrotxina.
El programa te algunes coses interessants,per no perdre-les:
Divendres 5
A les 20.15 al Claustre del Carme,tastet de Cuina Volcànica

Diumenge 7
A les 11.00 Xocolatada per a tothom a la plaça Pia Almoina
A les 18.00 Xerrada sobre la cuina volcànica a la Sala El caliu del Centre Catòlic
A les 18.30 Tastets de diferents receptes de cuina de Nadal a càrrec de l'agrupació Cuina Volcànica
A les 19.00 Degustació de Vi Calent a la Plaça Pia Almoina a càrrec de l'Associació Ben Bé d'Olot

El Programa sencer el trobareu a :

Una visió real del món...WORLD PRESS PHOTO 2008



Aprofitant el pont de la Puríssima...cap a la capital
Una de les coses que més "reclama" la gent quant fem qualsevol activitat (amb amics,amb els castellers,per feina,vacances,àpats i trobades...etc) són les imatges,el fet que algú faci fotos o vídeo(darrerament cada vegada més) ens permet immortalitzar aquell record.Tots estem acostumats en certa manera a veure i a fer fotografies,però ens cal molta pràctica i constància per arribar a fer-ne de bones...Ja farà quasi 15 anys que vaig "agafar-me" més seriosament la fotografia,fent dos cursos de l'Escola Masferrer de Vic,on ens varen ensenyar a fer-ne i sobretot a "mirar-ne".Per aprendre i millorar cal mirar molta foto,dels altres,dels que en saben molt més que un mateix i dels altre companys del mateix nivell. Perquè cada ull mira les coses subjectivament,la mateixa imatge s'interpreta de forma diferent per cadascú de nosaltres i això és el que la fa "universal"...cada fotògraf/a és un món en si mateix.
Ara tenim l'oportunitat d'anar a veure una de les exposicions de fotografia que podem classificar com "de final de Champions",al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona hi trobarem l'exposició WORLD PRESS PHOTO 08,aquesta mostra recull les obres guanyadores del concurs homònim i és coneguda mundialment com la principal mostra itinerant de fotoperiodisme.

Si voleu veure les fotos finalistes del WORLD PRESS PHOTO 08,aquí teniu l'enllaç:

Personalment he anat comprant el catàleg que surt cada any de les fotos guanyadores i finalistes quant he pogut,algunes ja les haureu vist publicades a diferents mitjans : diaris,revistes,a internet,etc. Són aquelles imatges que ens colpeja la consciència i ens fan "mirar",no tant sols "veure-les" per sobre...
Per si sol ja és un bon motiu per baixar a la capital,passar un dia a la gran ciutat i emportar-nos la càmera disposats a gaudir d'un dia fent fotos,no serem mai James Natchwey, ja ho sabem ,però segur que trobem un instant únic per retratar quelcom interessant...i l'instant serà nostre.

CENTRE DE CULTURA CONTEMPORÀNIA DE BARCELONA CCCB
C/ Montalegre 5, 08001 Barcelona
Tel. 93 306 41 00 Fax 93 306 41 01
Del 18 novembre 2008 al 14 desembre 2008
Horari de dimarts a diumenges d'11 a 20h
Dijous d'11 a 22 h.
Tancat els dilluns no festius
Les taquilles tanquen mitja hora abans del tancament de la sala.
Lloc Sales d’exposicions
Entrada lliure

Foto premiada amb el Pulitzer de fotografia 2007. Dona fent front als desallotjaments de la policia als assentaments de colons jueus de Cisjordània

Cassola del tros a Àger...aprofitant la fira.




Àger (pronunciat "age") és un municipi de la comarca de la Noguera.La vila d'Àger està situada al mig de la vall del mateix nom. Aquesta forma part de la zona prepirinenca al nord de la comarca de la Noguera. Àger està limitat, com si d'una fortificació natural es tractés, al nord per la serra del Montsec, al sud per la Serra de Montclús i, a est i oest, pels rius Noguera Pallaresa i Noguera Ribagorçana respectivament.


Us proposem descobrir aquesta petita vila de les terres de Lleida amb l'excusa de la seva 12a. Fira Artesana d'Àger ( i poder tastar el plat lleidatà de la cassola del tros!!!).


En aquesta mostra podrem tastar i comprar productes artesans com patés, embotits, mel, vi, ametlles, bolets, herbes medicinals, torrons, confitures, licors, pa, coques de samfaina, panadons, casquetes, formatges, mostillo, codonyat, ratafia, etc.



Per consultar diferents rutes i llocs per visitar de la Vila d'Àger us deixem l'enllaç:

DESCOBREIX LA VALL D'ÀGER
Plànol de la Vila d'Àger ,com arribar-hi



El programa d'actes de la Fira és el següent:
Dissabte dia 6 de desembre
Durant tot el dia(ORGANITZA “CLUB ÀGER DEPORTIU MONTSEC): “JORNADA ESPORTIVA”: BITLLES, TIR A L’ARC, ESCACS i altres....
A les 12:00 h. “PARTIT DE FUTBOL: AGER-VIELHA”
A les 13:00h. “PARTIT DE FUTBOL: BENJAMINS/ALEVINS”
A les 14:30 h. “DINAR POPULAR : cassola de tros”
A les 18:00 h. KABARET LITERÀRI “VETLLADA POÈTICA DEL PORCELL” Lloc:Local Social
A les 23:30 h. “BALL DE FIRA” Lloc:Local Social

Diumenge dia 7 de desembre

A les 10:00 h. MISSA DE FIRA. A l’Església de Sant Vicenç.
A les 10:00 h. OBERTURA DE LA FIRA
A les 11:00 h. INAUGURACIÓ OFICIAL AMB ASSISTÈNCIA D’AUTORITATS
A les 13:00 h. RIFA DEL “CISTELL DE PRODUCTES DEL MONTSEC. A la parada de
degustació


CASSOLA DE TROS


Ingredients

100 g Cansalada tallada a daus
150 g Costella de porc tallada a trossos petits
150 g Llonganissa tallada a rodanxes
1 kg Espinacs frescos
100 g Botifarra negra tallada a rodanxes
1/2 kg Patates
2 Cebes mitjanes
1 Pebrot vermell
1 Pebrot verd
2 Albergínies
200 g Tomàquet madur ratllat
3 Alls
una branca de Timó
Bitxo
Sal
Aigua

Preparació

Fregiu en una cassola la papada, la costella i la llonganissa.
Quan la carn estigui daurada afegiu-hi, l’all, la ceba, els pebrots i l’albergínia, tot tallat a trossos, i també el timó i el bitxo.
Al cap d’una estona hi afegiu el tomàquet i ho deixeu 5 minuts més.
Tot seguit hi afegiu la patata esbocinada i els espinacs.
Ho deixeu coure uns 15 minuts.
Quan veieu que la patata està quasi cuita afegiu-hi la botifarra negra.

Variacions:
A la cassola de tros hi cap de tot, tant de carns (confitades o crues) com de verdures (segons la recapte).
Moltes vegades s’hi posa cargols.
S’hi pot posar unes branques de fonoll tendre.
S’hi pot posar colitxos.
També s’hi pot afegir una picada al final de la cocció.
S’hi pot afegir arròs.
S’hi pot fer una reducció de vi.
S’hi pot afegir bolets.

Al Berguedà...Festa del Blat de moro escairat de Gironella


Mostra un mapa més gran

Dins de les festes del pont de la Puríssima hi ha una de molt especial,la Festa del Blat de moro escairat de Gironella. El blat de moro escairat (o pelat !!!) és un producte típic del Berguedà (com els pèsols negres...).Fa un gra gros que facilita la feina de pelar-ho,encara trobem molins on en fan farinetes força be de preu,si el voleu cuinar el millor és deixar-ho en remull 24 hores abans doncs costa una mica de coure...
Però no tant sols podrem tastar el blats de moro en aquesta fira de la Puríssima,el programa d'actes esta ple d'altres tastos gastronòmics:

Dilluns 8 de Desembre

9.00 Inici de la 23a. Fira Nadalenca,d'alimentació i artesania. Inici de la 21a. trobada de Gegants i Grallers.

A partir de 2/4 de 10 ESMORZAR DE LA FIRA,amb pa torrat,botifarra,all i oli i vi per 3€.A la Plaça de l'Ajuntament.

10.00 inici 5è.Concurs de fotografia digital

10.00 5è. Concurs d'all i oli de codony,recollida de cassoles als participants.

11.00 Inici cercavila de Gegants i Grallers.

11.30 GRAN TAST DEL BLAT DE MORO ESCAIRAT,un plat recuperat de l'antiga gastronomia del Berguedà pel xef Miquel Márquez,rebatejat amb el nom de "plat de la pau" ara fa 19 anys.

11.45 Descarrega de les targetes digitals pel concurs de fotografia
12.00 Ballada de Gegants a la Plaça de l'Esglesia.
13.00 Repartiment de premis a l'Esglesia Vella dels concursos de pessebres,fotografia i de l'all i oli de codony.

Aquí teniu una recepte del plat,per que pogueu tastar-ho a casa:
Sopa de Blat de moro escairat

Ingredients per 8 persones:
600 gr. de blat de moro escairat
200 gr. d’os de pernil salat
150 gr. d’espinada
300 gr. de morro,orella i cua de porc
125 gr. de cansalada
Una bola de sagí (llard i farina de blat)
Sal
5 litres d’aigua aproximadament

Preparació:
Posarem el blat de moro escairat a remullar durant 24 hores.
Seguidament el rentarem a raig d’aixeta i el posarem en una olla amb 5 litres d’aigua al foc. Es farà bullir el blat de moro 3-4 hores, un cop hagi bullit aquest temps i afegirem el brou fet a part amb el producte del porc (morro,ossos,cua,orella,sagí i cansalada), i ho deixarem bullir tot plegat per espai de mitja hora. Rectificarem el punt de sal a partir de mitja cocció

Mercat Medieval a Vic..5,6,7 i 8 de Desembre


Mostra un mapa més gran

Ja tornem a tenir aquí el Mercat Medieval de Vic,un esdeveniment únic a la ciutat osonenca...L'any passat va ser el primer amb presència de la colla castellera - directament!!,els grallers ja participaven des de fa unes quantes edicions fent l'animació al carrer - amb una paredeta de menjars i begudes.
L'important pes de la ciutat de Vic en l'època medieval tant polític com religiós el trobem reflectit en la seva arquitectura i en els personatges que han deixat empremta : Bisbe Ató i Oliba,etc
És en aquest carrers dels casc antic de la ciutat que trobarem l'ambientació idònia per aquesta fira...amb unes dates també immillorables,les festes de la Purissima abans de que comencin les festivitats nadalenques.
Ens podrem passejar i gaudir dels productes de les més de 350 paredetes de tota mena de productes,això si recordeu-vos passar per la dels castellers a fer el toc,l'entrepà o una bona tassa de brou per refer-se del clima osonenc...

Enguany hi ha una novetat important,el sopar medieval amb plats típics de l’edat mitjana, en concret plats trets d’un banquet de la Cort de Carles II de Nàpols (1285–1309). L’elaboració dels diferents plats anirà a càrrec del Gremi d’Hostaleria d’Osona,està extret d’un llibre de receptes anònim del començament del segle XIV, conservat a la Biblioteca Nacional de França. El menú és molt suggerent: d’aperitiu, fruita fresca del temps i embotits blancs, acompanyat de vi blanc dolç. Per començar, raviolis de carn amb vi negre del Penedès. Dels plats principals, un de peix, l’altre,gerret al vi amb vi blanc afruitat, i perdius amb fruites seques,acompanyat amb vi negre del Priorat. Per postres, flaó, una barreja amb formatge fresc i mató.
El sopar medieval tindrà lloc el dijous, 4 de desembre, a les 21:00h a la Sala Sert de l’edifici el Sucre. L’aforament és limitat i el preu és de 35 € per persona.

Per reserves truqueu al Telèfon: 93 886 20 91. Fax: 93 889 26 37
e-mail: turisme@vic.cat
http://www.victurisme.cat

També com a novetat, coincidint amb La Marató de TV3, el Mercat Medieval incorpora una activitat solidària a la programació. Es tracta d’un Concert de joves solidaris que tindrà lloc el diumenge, 7 de desembre, al Club Pocket Bike de Vic.

Finalment, de l’edició d’enguany, cal destacar tres exposicions, una exposició permanent sobre les Armadures d’11 Cavallers Catalans, que es podrà veure a la Llotja del Blat, i dues mostres més que es podran veure al Museu Episcopal de Vic: “L’ofici del pintor en el món medieval”, i “Un passeig per les creences,les tradicions i els costums medievals”.


Per recordar l'edició de l'any passat aquí podeu veure les fotos del 2007:


Per tenir el programa d'actes i consultar tot allò que calgui:
Programació del Mercat Medieval de Vic 2008 (pdf)



Mercat Medieval de Vic from Txanny on Vimeo.

RECEPTES MEDIEVALS

Llibres de cuina medieval,uns referents universals
La cuina medieval catalana fou coneguda i reconeguda arreu de l'Europa de l'època,ens ha arribat a nosaltres a través de diferents receptaris : "Llibre de Sent Sovi","Llibre del Coch",etc























Per tenir una idea dels plats,aquí us deixem unes quantes receptes extretes d'una de les exposicions fetes al Palau Robert de Barcelona,per anar agafant l'aire...
Acompanyat d'una mica de música medieval (del grup Els Berros de la Cort).
GROULLERA

TOCS OCCITANS

NIT DE LLAMPECS


O si voleu escoltar dos dels programes del En Guàrdia de Catalunya Radio,sobre temes medievals:

Les dones a l'edat mitjana


La cuina medieval a Catalunya

Recull de receptes medievals

per Núria Bàguena i Maranges







Les receptes que us presentem són les receptes originals del Libre de Sent Sovi, escrit al segle XIV, per la qual cosa no s’inclouen les proporcions de cada ingredient perquè, a l’època, aquesta informació no hi constava en els receptaris de cuina. Per la mateixa raó, tampoc s’indica el temps de cocció.





Tres salses: Almedroc, Jurvert i Gingebrada





Almedroc

Ingredients:
formatge
2 o 3 grans d’all
2 o 3 rovells d’ou dur
brou
mantega o oli
espècies*




Piqueu, molt bé, dos o tres grans d’all, juntament amb el formatge. Un cop picat, afegiu-hi dos o tres rovells d’ou dur. A poc a poc, incorporeu-hi una mica de brou i una mica de mantega. Si no teniu mantega, es pot substituir per oli. Finalment, incorporeu les espècies. El resultat ha de ser una salsa espessa, que no es fa bullir. Cal vigilar que no es talli. La salsa almedroc acompanya el rostit de porcell.

* La recepta original no especifica de quines espècies es tracta, però les més emprades en la cuina medieval catalana són pebre, gingebre, canyella, clavells de girofle i safrà.


Libre de Sent Sovi, (segle XIV), recepta núm. 142





Jurvert

Ingredients:
julivert
marduix
menta
sàlvia
2 grans all
pa torrat
avellanes
nous
rovells d’ou
oli
vinagre
mel

Talleu i piqueu molt petit el julivert amb el marduix, la sàlvia i la menta. Afegiu-hi dos grans d’all, el pa torrat remullat amb vinagre, els rovells d’ou, les avellanes i les nous. Quan estigui ben picat, deixateu-ho amb oli. Després afegiu-hi vinagre i mel o arrop, segons pel què l’hagueu de menester.

Libre de Sent Sovi, (segle XIV), recepta núm. 166






Gingebrada

Ingredients:
ametlles pelades
sucre o mel
suc de llimona o taronja*
gingebre picat
aigua-ros**

Piqueu bé les ametlles pelades, desprès afegiu-hi el sucre blanc i piqueu-ho tot junt. Si no voleu posar sucre, podeu fer-ho amb mel. Després, a poc a poc, afegiu-hi el suc de llimona, tot i que també es pot fer amb suc de taronja. Barregeu-ho bé, tasteu-ho i, si no té prou gust de llimona o taronja, poseu-hi més suc. Cal que es noti. Un cop ben barrejat, afegiu-hi gingebre picat molt fi i colat pel sedàs, aneu-ho tastant fins que es noti bé el gust. Deixateu-ho amb aigua-ros, generosament. Us ha de quedar una salsa espessa.
En el moment de servir-ho, poseu-hi sucre per sobre o bé una mica de canyella.
La salsa gingebrada acompanya rostits de volateria, conills i llebres.

* A l'època medieval, la taronja era sempre agre.
** L'aigua-ros és l'aigua de roses, que podeu adquirir en els establiments que venguin productes àrabs.

Libre de Sent Sovi, (segle XIV), recepta núm. 53












Plats espessos:
Albergínies espesses, Ginestada, Menjar blanc de carbassa i Pressegat





Albergínies espesses

Ingredients:
albergínies
2 cebes
brou de carn gras
formatge d’Aragó ratllat
rovells d’ou
celiandre sec picat*
nou moscada
alcaravia
clavells de girofle
canyella

Per a la llet d’ametlles:
ametlles blanques picades
brou de xai o de gallina




Peleu les albergínies i poseu-les en aigua freda. Després, bulliu-les en un brou de carn ben gras amb dues cebes. Remeneu-ho contínuament amb una cullera de fusta. A part, feu la llet d’ametlla: piqueu les ametlles i poseu-les en un brou de xai o gallina. Coleu-les amb estamenya. Quan les albergínies siguin gairebé cuites, afegiu-hi la llet d’ametlles i deixeu-ho acabar de coure. Afegiu-hi el formatge ratllat d’Aragó i remeneu-ho molt bé. Un cop ben desfet, afegiu-hi els rovells d’ou, el celiandre sec i picat, la nou moscada, l’alcaravia, la canyella i els clavells de girofle, tot ben picat. En el moment de serviu-ho, poseu per sobre formatge ratllat d’Aragó.

* El celiandre o cilantre, l'alcaravia i els clavells de girofle els podeu adquirir als herbolaris.

Libre del Coch, (segle XV), recepta núm. 69





Ginestada

Ingredients:
llet d’ametlla
2 unces farina d’arròs per ració
1 unça de sucre per ració
1 lliura i mitja d’ametlles per cada cinc racions
dàtils
pinyons
canyella
gingebre
clavells de girofle
safrà
aigua-ros





El vespre abans, poseu en remull les espècies senceres amb aigua-ros. Feu la llet amb ametlles blanques. És preferible, fer-la amb llet de cabra perquè és més saborosa. A l’endemà, poseu a coure la llet d’ametlles a foc lent. Quan arrenqui el bull, afegiu-hi la farina a poc a poc, fins que es vagi espessint. Remeneu-ho tota l’estona perquè la farina no es pasti amb la llet. Quan vegeu que és mig cuit, poseu-hi les ametlles pelades i els dàtils, tallats en quatre trossos, i els pinyons. A part, piqueu una mica de safrà amb una mica d’igua-ros i afegiu-ho a l’olla. Aquesta salsa ha de tenir molt color. En el moment de servir-ho, poseu-hi pel damunt força sucre i canyella.

Libre del Coch. (segle XV), recepta núm. 224





Menjar blanc de carbassa

Ingredients:
carbassa
llet d’ametlla
sucre
aigua de roses

Agafeu carbasses ben tendres, peleu-les i poseu-les a coure en aigua bullent. Quan siguin cuites, escorreu-les amb un drap net. Feu llet d’ametlles, segons la quantitat de carbasses que tingueu. En una olla, poseu la llet d’ametlles i després les carbasses, ruixades amb aigua de roses. Afegiu-hi el sucre, i feu-ho bullir a foc viu, sense parar de remenar. Han de quedar ben espesses. Un cop ben desfetes, deixeu-les coure una mica més, afegiu-hi una mica més d’aigua de roses i aparteu-les del foc. Serviu-ho en bols i, pel damunt, tireu-hi sucre fi. Heu de saber que aquesta recepta s’ha de “fer a ull” perquè les carbasses tenen molta aigua i és molt difícil dir la quantitat que cal menester
.
Libre del Coch. (segle XV), recepta núm. 223






Pressegat

Ingredients:
préssecs
brou ben gras
ametlles blanques
sucre
gingebre

Agafeu préssecs, peleu-los i talleu-los a tallades. Feu-los bullir en un brou gras. Quan siguin cuits, agafeu unes poques ametlles blanques i piqueu-les. Després passeu-ho al brou espès, feu-ho bullir i afegiu-hi el sucre i el gingebre. Deixeu-ho bullir i afegiu-hi greix de l’olla o de l’ast per estovar-ho una mica. Serviu-ho en bols i, pel damunt, poseu-hi sucre.

Libre del Coch. (segle XV), recepta núm. 153












Peix




Sosenga de llagosta o amb sípies o calamars

Ingredients:
Llagosta, o calamars, o sípies
cebes
pa
ametlles
vinagre
julivert
marduix
sàlvia
gingebre
pebre
safrà


Primer feu coure la llagosta al forn. Un cop cuita peleu-la i traieu-li la ganya. Piqueu la carn i reserveu-la.
Si ho feu amb calamars o sípies, netegeu-los bé i bulliu-los amb aigua. Després, talleu-los en trossets. En una cassola, sofregiu-los amb molta ceba, que prèviament haureu escaldat, tallada ben fina. Feu una picada amb les potes dels calamars, el pa torrat i mullat amb vinagre, les ametlles pelades, el julivert, el marduix i la sàlvia, que és millor que sigui cuita prèviament. Piqueu-ho molt bé i afegiu-hi gingebre, pebre i safrà. Deixateu la picada amb un xic d’aigua i poseu-la a la cassola amb el sofregit de cebes i calamars o sípies, i deixeu-ho coure tot junt. Ha de quedar un plat espès.
La sosenga de llagosta es fa de la mateixa manera, un cop cuita i tallada en trossets petits
.

Libre de Sent Sovi, (segle XIV), recepta núm. 196











Fruita




Figues “Menjar de figues a la francesa”

Ingredients:
figues seques
vi blanc dolç
salsa fina ( canyella, pebre, girofle, gingebre, macís, safrà )


Agafeu figues seques, blanques i negres, i molt dolces. Renteu-les amb vi blanc dolç. Feu-les coure en una cassola de terra, i tapeu-les perquè quedin estofades. Remeneu-les de tant en tant. Quan ja siguin cuites, afegiu-hi la salsa fina. Remeneu-les i feu-les coure una mica més, a fi que les espècies quedin incorporades. Aquest plat es menja com a entrant.

Libre del Coch, (segle XV), recepta núm. 102











Beguda

Beguda: Piment

Ingredients:
vi
mel
pebre
canyella
gingebre
clavells de girofle
espicanard*


Barregeu molt bé el vi amb la mel i, tot seguit, afegiu-hi les espècies picades. Remeneu-ho i després passeu-ho per un colador ben fi, una vegada o dues, si cal.

* L'espinacard és una espècie que actualment s'utilitza molt poc a la cuina.

Recepta de la Canonja de Tarragona, (segle XIV)

Fotos Fira de la Ratafia a Besalú



Avui diumenge hem fet un esforç de llevar-nos d'hora,sobretot perquè ahir varem "tancar les oques" prou tard...després del Sopar d'homes dels Sagals d'Osona. Però el motiu valia la pena,cap a Besalú a tastar les diferents ratafies d'aquest any i sobretot,la guanyadora de l'any 2007 que és la que en Rosset embotella com a Ratafia "oficial" de la Fira...
Una passejada per les paredetes,una mica d'embotits,una mica de formatge...uns gotets de Ratafia i cap a casa...Això de la gastronomia hi ha dies que és un sacrifici molt gran,tot sigui per la cultura popular i tradicional !!!
Prou destil·lats estrangers !!! LICORS CASOLANS I CATALANS !!!!

Festa Major de Sant Andreu de Palomar: Borinots,Micacos i Truites...

Festa Grossa a les terres del "Cor de la ciutat"


La primera notícia escrita de Sant Andreu de Palomar data de l'any 992, en un document en el qual es consigna un lloc anomenat Palomar. No és fins al 1034 que apareixen junts els noms de Sant Andreu, patró de la parròquia, i Palomar. La riquesa principal del poble era l'agricultura de regadiu, gràcies a l'aigua que, des del segle X, li arribava del Rec Comtal, en el seu camí entre Montcada i Barcelona.

La festa Major de Sant Andreu tindrà lloc del 28 de novembre al 8 de desembre als carrers i equipaments culturals del barri.Una mica de calendari:

Diumenge 30 de desembre

A les 11.30h Inici amb pregó a càrrec de Javier Giménez, actor del programa Crackòvia, col.laborador del programa radiofònic Fora de Joc d'Ona FM i de l'Hora L de la Cadena Ser.
A la seu del Districte, plaça Orfila

A les 12 del migdiaCercavila de Festa Major
Inici: Segre, Torras i Bages, Palomar, Gran de Sant Andreu fins al Centre Cívic i sortida cap a Fabra i Puig

A la 1 del migdia VIII Diada Castellera a Sant Andreu a la Plaça Ofilia

Castellers de Sants i Castellers de Badalona.


Trobareu tot el programa d'actes a l'enllaç :
Festa major de Sant Andreu de Palomar 2008

I per saber més coses en detall a la web de :
Comissió de Festes de Sant Andreu de Palomar

L'impressionant any "Borinot" els ha portat a la gamma de nou...i el 2d7 per sota!!! poca broma!!!