La primavera treu el cap : Cargols a la cassola !!!

Aquesta cap de setmana tenim dues oportunitats extraordinàries per tastar aquest producte tant nostre ; el caragol.
A dos municipis del país podem degustar diferents maneres de cuinar aquest plat , a Fontcoberta al Pla de l'estany i a Arbúcies a La Selva.


Mostra un mapa més gran

XI FESTA DEL CARGOL. Festes de primavera a Fontcoberta
Fontcoberta és un municipi de la comarca del Pla de l'Estany,conformat pels nuclis de Figueroles, el Veïnat de la Farrès, el Veïnat de Fares, el Veïnat de Melianta y Vilavenut.

Diumenge, 25 d’ abril de 2010

De les 9,30h a les 12,30h 6ª TROBADA D’ INTERCANVI DE PLAQUES DE CAVA

A partir de les 10h 2ª TROBADA DE PUNTAIRES DE BANYOLES I FONTCOBERTA
Organitzada per Associació Don@

A les 10h Inscripcions i seguidament concursos: Curses de cargols, el cargol més gros, etc.

A les 11,30h 8è CONCURS GASTRONÒMIC
Cuinats de cargols casolans per tothom que vulgui participar, jurat format per “ Les Cuineres de Sils” i l’ àvia Remei

A les 12,30h 11na MOSTRA GASTRONÒMICA DEL CARGOL (Tastets de plats de cargol elaborats pels restaurants de la comarca del Pla de l’Estany)


A les 14h DINAR POPULAR
Menú: Cargols, amanida, botifarra amb mongetes, pa, vi, aigua, grana, garnatxa i cafè. Tiquet: 15 euros

Data límit de recollida de tiquets, divendres 16 d’ abril (places limitades)
Recollida de tiquets: Hostal La Brasa, Lluna de Paper, Restaurant Ca l’ Àngel,Queviures Ca la Quimeta i Supermercat L’ Estrella

A les 17,30h EXHIBICIÓ D’ ESPORTS RURALS

Nota: Tots els actes es faran al Pavelló de Fontcoberta
Organitza: Comissió de Festes de Fontcoberta i Ajuntament de Fontcoberta

8è. CONCURS DE CUINATS DE CARGOLS CASOLANS

Es farà durant la XI Festa del Cargol de Fontcoberta, el 25 d’abril.
Es donarà a cada participant 3 kg. de cargols.
Es portaran cuinats el 25 d’abril a les 10,30h a la Festa del Cargol al pavelló de Fontcoberta
El 1er. Premi tindrà un trofeu i un àpat per a dues persones a un Restaurant del Pla de l’Estany.
Tots els cargols quedaran a disposició de la comissió per als tastets de la Festa del Cargol.
Inscripcions: Josep Serra (Tel. 972580059), Miquel Mitjavila (Tel. 972580436) i Antoni Gala (Tel. 972575553) de 8 a 10 del vespre.




Mostra un mapa més gran
Fira de l'Aigua d'Arbúcies
Jornades Gastronòmiques de l'Horta i el Cargol

El diumenge 25 d'abril es celebra una nova edició d'aquesta fira que promou el patrimoni natural de la vall d'Arbúcies i el Montseny.
L'aigua és l'eix vertebrador d'una fira que vol mostrar la riquesa d'aquest element en el nostre patrimoni natural més immediat.

El programa d'enguany inclou una fira artesanal, la presentació del concurs de catifes de flors naturals, demostració d'oficis artesans, exposició fotogràfica, visites guiades al Jardí Dendrològic del Roquer, projecció de l'audiovisual Llegendes del Montseny, un itinerari guiat pel tram urbà de la riera d'Arbúcies, tast gastronòmic de la cuina de bruixes i bandolers, un espectacle infantil i més activitats.

A més, entre el 23 d'abril i el 2 de maig, diversos establiments de la vila s'han adherit a les Jornades Gastronòmiques de l'Horta i el Cargol, amb menus vinculats als productes del territori i aquesta època de l'any.

A continuació podeu consultar el programa a l'enllaç:

FIRA DE L'AIGUA ARBÚCIES 2010


Receptes de caragols

Arròs amb caragols i conill


Caragols amb salsa


CARAGOLS A LA LLAUNA

ingredients per a 4 persones
1'5kg de caragols nets Oli d'oliva verge extra de les Garrigues Sal

Per a l'allioli:
2 dents d'all
1/4 de litre d'oli d'oliva verge extra de les Garrigues
1 rovell d'ou
Sal

Col·loca els caragols en una llauna amb força oli, de manera que quedin amb la closca tocant a la llauna i el forat de la closca cap amunt
Sala'ls generosament i posa'ls a la brasa aproximadament uns 25 minuts o fins que provis de treure un cargol i surti perfectament.
Mentrestant es pot anar fent l'allioli, que acompanyarà els caragols. Primerament s'han de picar els alls amb la mà de morter fins que quedin ben triturats i després s'hi afegeix el rovell d'ou i es remena tot ben remenat per què quedi una pasta compacta. Poc a poc s'hi va afegint l'oli a raig de setrill, sense parar de remenar amb la mà de morter i sempre en la mateixa direcció. Quan ja s'hi ha tirat gairebé tot l'oli s'hi afegeix la sal al gust i s'acaba de posar-hi l'oli. Ha de quedar una massa molt compacta i homogènia. S'ha de guardar a la nevera fins al moment de servir en platets individuals i on cadascú hi sucarà els caragols.
Per evitar la coïssor a la boca entre la sal dels caragols i l'allioli es pot servir uns talls de tomàquet amanit amb oli, que suavitzen la picassor a la boca.