Demà és el dia internacional del Poble Gitano , a Catalunya la comunitat gitana ha tingut un pes important a diferents nivells : han mantingut la llengua a Catalunya Nord ón els gitanos de Perpinyà parlen un català que durant anys el "jovent" afrançesat no ho havia fet, a Lleida han deixat empremta amb els seus garrotins , a Barcelona amb la Rumba van inventar tot un clàssic avui en dia,i que dir de la feina dels mercats...
La bandera gitana es va establir en el Primer Congrés Gità celebrat en Londres el any 1971, durant el cual es va perfilar també el que sería el himne gità (Gelem Gelem').
Es una adaptació de la bandera de l'Índia. Es divideix en dues franges horitzontals, blava i verda, amb una roda roja en el centre. La part superior, blava, simbolitza el cel, que és el sostre de la llar del poble romaní. La inferior, de color verd, simbolitza el sòl, el món pel qual transiten. La roda, també present en la bandera de l'Índia, expressa els desitjos de llibertat de circulació més enllà de les fronteres establides.
Però no només té una tradició musical el poble gitano , potser una de les seves facetes culturals menys conegudes és la de la cuina,la cuina gitana.
Si haguéssim de dir que és el que caracteritza la Cuina Gitana, sortirien a la llum dos ingredients, els cigrons i el safrà. Es posa molt safrà, si no té color el menjar, sempre hi ha qui protesta Això sembla un dinar de paios!.
La cuina gitana és una cuina sòlida, la que es necessita per combatre el fred, el gran enemic de la gent humil. Utilitza, poca carn, menys peix, força greix, i sobretot molts vegetals i cigrons.
Per tastar la cuina gitana "de casa nostra" a Girona
L’Associació de Veïns de Font de la Pólvora, l’associació de joves Joves.com,l’associació per l’Atenció de Serveis i Solidaritat (A.A.S.S.) i el Centre Cívic Onyar organitzen la presentació del receptari i del DVD fruit del projecte “Històries de Vida a través de la cuina gitana” que es va portar a terme durant el curs 2009/10 coincidint amb el Dia Internacional de Poble Gitano.
8 d'abril a les 19h a la Plaça Miquel Santaló (Davant l’hotel Carlemany de Girona)
Aquest projecte aglutina les històries de les vivències de 16 famílies de Font de la Pólvora - que representen els diferents nuclis familiars presents al barri- a través de les seves receptes. Les famílies es van trobar durant el curs 2009/10 per mostrar i explicar les seves històries i receptes i han fet un receptari i DVD de l’experiència que volen presentar el Dia Internacional del Poble Gitano a través d’un acte on hi haurà diferents activitats:
- Tasts dels plats del receptari
- Exemplars dels receptaris
- Estand pels nens que vulguin pintar la bandera gitana
- Exposició sobre història i cultura del Poble Gitano
Podem tastar i compartir la cuina gitana en els següents receptaris :
Cocina gitana
Autor: Amalia Santiago, Julia Fernández, Luisa y Paqui Perona, Paqui y Manoli Cortés, Pepi Castro
Editor: Icaria
La Cocina Gitana de Matilde Amaya
Olla gitana, mongetes blanques estofades, molles gitanes, arròs al forn amb fesols i naps, llenties amb "maja", potatge de fesols amb fideus i enciam, truita de Pring, sardines flamenques, "guisaíllo" de carn, "tojunto" o " tocruo ", llesques amb ou de Setmana Santa o pa de rosca amb oli i bacallà ... 100 receptes tradicionals gitanes, saboroses, riques i econòmiques, a més d'algunes curiositats sobre aquesta sorprenent cuina. Premi Gourmand 2002 al Millor Llibre de Cuina Senzilla
La cocina gitana de Jerez - Tradición y vanguardia
Valencia, Manuel
Editorial EH Editores
Què cuinen, com ho cuinen i per què ho cuinen els gitanos de Jerez? Manuel València respon a aquests interrogants apropant-nos a les vivències gastronòmiques del seu poble. Nòmades durant segles, els gitanos es van assentar en la cèlebre ciutat vinatera i van fer seva la cuina popular d'aquest lloc de la Baixa Andalusia, reinterpretant amb aportacions pròpies. La cuina gitana de Jerez: tradició i avantguarda inclou, a més d'un receptari tradicional, la cuina d'autor d'aquest gran cuiner gitano, que plasma el llegat dels seus avantpassats en la creativitat de l'art culinari contemporani.
8 d'abril ... La Cuina Gitana , el dia internacional del poble romaní
a 19:18
Etiquetes de comentaris: cultura popular, Fires gastronòmiques, Llibres de cuina
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada