Guerres per un temps de crisis...Robert Capa i Gerda Taro


Foto de Gerda Pohorylle i Endre Ernö Friedmann realitzada per Fred Stein
El proper diumenge 2 d'agost l'entrada és gratuïta...Guerra a la crisis!!!
La història d'aquesta parella de fotògrafs és molt curiosa,els seus noms verdaders eren Gerda Pohorylle i Endre Ernö Friedmann ,l'any 1934 ella i el seu company sentimental s'inventen la figura d'un reporter nord-americà anomenat Robert Capa per poder vendre les fotografies a un preu el triple de l'habitual.
Ella és convertia en Gerda Taro la secretaria del fotògraf americà i ell en el seu ajudant de rebel·lat. Creaven així una marca sota la qual venien fotos fetes algunes per ell i algunes per ella. Descoberta la "trampa" ell adopta el nom de Robert Capa definitivament. L'estreta relació sentimental i professional fa que sigui molt complicat assegurar l'autoria de certs materials,ja que signaven sota el nom de "reportatge CAPA&TARO"...
Funcionaven com una agència de notícies,com la que fundaria Robert Capa anys després la mitica MAGNUM. Una veritable història d'amor entre trinxeres i carrets fotogràfics.
Aquests dies em pogut veure i llegir com cert "periodista" -em refereixo a la crònica de Les Santes publicada a "El Periódico" - ens ensenyava una de les cares més fosques d'aquesta professió ; informació poc veraç, sense contrastar, sensacionalista ,tergiversadora de la realitat,etc... fent cas a aquella cita de la premsa groga "no deixis que la realitat t'espatlli una bona notícia".
Contra aquesta manera de manipular la informació per aconseguir transmetre allò que volem,sense que ens puguin dir que som uns mentiders ens hem de rebel·lar sempre...però sense carregar contra tots els periodistes en bloc,hi ha que fan la seva feina amb dignitat i no és mereixen estar dins del mateix sac.

Fins i tot mestres com Robert Capa i Gerda Taro s'han vist implicats en revisions de la seva obra,com la famosa foto de "mort d'un milicià" que il·lustra el cartell de l'exposició,doncs sembla ser que estudis recents situen la foto lluny del front de combat,el que semblaria ser una instantània seria doncs un muntatge.
Hi ha exemples al llarg de la història d'això que diem,aneu a veure una exposició molt interessant que des de fa ja unes quantes setmanes la tenim al MNAC (Museu Nacional d'Art de Catalunya) sobre el fotoperiodisme de guerra i dos de les seves grans figures : Robert Capa i Gerda Taro. Segur que no us decebrà.
Això és la guerra,Robert Capa en acció
Del 7 de juliol al 27 de setembre al MNAC Palau Nacional. Parc de Montjuic 08038 Barcelona
www.mnac.cat
Horaris : De dimarts a dissabte : de 10.00 a 19.00 Diumenges i festius : de 10.00 a 14.30 Dilluns tancat tret dels festius
IMPORTANT: ENTRADA GRATUÏTA A LES EXPOSICIONS TEMPORALS EL PRIMER DIUMENGE DE CADA MES

El Museu Nacional d'Art de Catalunya amb coproducció amb el L'International Center of Photografy de Nova York presenta l'exposició "Això és la Guerra,Robert Capa en acció",que reuneix més de dues-centes fotografies que va realitzar Robert Capa en els conflictes que va cobrir com a reporter de guerra durant al anys 30 i 40,i que el van convertir en un dels fotògrafs més destacats del segle XX.Després de la seva estada al MNAC la mostra ,que s'ha pogut veure a Nova York, Londres i Milà ,es clausurarà a Rotterdam.

Si voleu més informació de l'exposició ho podeu consultar al dossier de premsa que facilita el propi museu : Exposició temporal Robert Capa (en pdf)

Gerda Taro
Del 7 de juliol al 27 de setembre al MNAC Palau Nacional. Parc de Montjuic 08038 Barcelona
www.mnac.cat
Horaris : De dimarts a dissabte : de 10.00 a 19.00 Diumenges i festius : de 10.00 a 14.30 Dilluns tancat tret dels festius
IMPORTANT: ENTRADA GRATUÏTA A LES EXPOSICIONS TEMPORALS EL PRIMER DIUMENGE DE CADA MES

Juntament amb l'obra de Robert Capa podrem veure la primera exposició retrospectiva de l'obra de Gerda Taro,pionera del fotoperiodisme de guerra.La mostra reuneix un centenar de fotografies que mostren la sensibilitat de Gerda Taro per a captar la cara humana del conflicte bèl·lic tant a la rereguarda ,com a la línia del front ,com a a les trinxeres al costat dels soldats.
Gerda Taro va ser la companya sentimental de Robert Capa, van recórrer junts molts dels escenaris de la guerra civil.
Gerda Taro va morir a El Escorial el 26 de juliol de 1937 esclafada per un tanc a la batalla de Brunete,al tornar del front.
Malauradament no és fins als anys 80 que es comença a valorar i reivindicar el seu treball excepcional com a fotògrafa compromesa.Fins llavors sempre s'ha parlat d'ella com la companya de Robert Capa.

Per saber més coses d'aquesta dona tant interessant podeu consultar el dossier de premsa que facilita el museu : Gerda Taro (en pdf)