Lleida: Cuina i Lirica

Parant l'orella per les terres de Lleida
Sovint la música clàssica,l'opera i altres esdeveniments "d'alt nivell" cultural se'ls relaciona amb l'alta gastronomia. De fet tenim exemples de grans compositors que han sigut grans gurmets o cuiners,com el cas de Rossini creador de receptes i crític gastronòmic expert. Per divulgar aquest maridatge d'anys trobem aquesta proposta de "Tasta l'Òpera" que se celebrarà a la capital del Segrià de l'1 al 5 de juliol.


Hi ha diverses propostes de fusió de moments musicals i experiències gastronòmiques,el programa el podeu trobar a l'enllaç:




S'acostuma a relacionar als castellers amb la música popular i menjars col·lectius,però també hi ha aficionats a la música clàssica,a l'òpera i a la dansa,hi ha d'haver possibilitats per tothom...La tradició de la faixa i les espardenyes no estar "barallada" amb el pal·ladar i l'oïda.Si us passeu per Lleida,aneu a saludar als Castellers de Lleida i gaudiu d'aquesta oferta singular...si algú si passa ja ens dirà com ha anat l'experiència!!!

Aquesta no és una activitat "econòmica",els preus segur que son prohibitius per molta gent,però també es cert que hi ha un públic per aquest tipus de gastronomia. Alguns prefereixen invertir els seus diners en altres tipus d'experiències (futbol,motos,tunnings,viatges,roba,equips electrònics...etc) i d'altres en activitats com aquesta. Tot depèn de la voluntat i de l'interès que per un tingui la proposta.



Tournedós i canelons Rossini


Gioacchino Rossini amés de tenir molt bon gust,era un excel·lent cuiner,li agradaven sobretot els macarrons dels que n'era un "apassionat",i també del paté de pollastre amb crancs a la mantega.
La recepta dels seus macarrons ha arribat a nosaltres gràcies al seu amic Antonin Carême,en el seu llibre de "Potatges italians"

Aquestes dues receptes que porten el seu nom,segur que son conegudes arreu del món.

CANELONS ROSINNI

El farcit de la carn s'ha de fer saltejant-la amb foie fresc,en una proporció d'una cinquena part de foie per quatre de carn,una miqueta de tòfona i un rajolinet de vi dolç.

La beixamel s'ha de fer aprofitant el greix que queda a la paella després de fer la carn,el foie i la tòfona.

Ja amb els canelons al forn,amb el parmesà ratllat pel damunt,afegirem pel cim una mica de ratlladura de tòfona quan estiguem a mitja cocció.



TOURNEDÓS ROSSINI

És fregeixen dues llesques de pa.

Els "Tournedós",gruixuts d'almenys dos dits,es marca amb mantega (opcional en oli d'oliva).

A la mateixa paella s'escalfen unes lamines de tòfona negra,es marca tants "filets"de foie fresc com tournedos vulguem servir.El suc de la cocció que ens ha quedat a la paella es desglasan amb un vi una mica dolçet,Rossini ho feia amb un vi de Madeira,però és pot der amb un muscat o un Pedro Xímenez,i ho deixem reduir una mica.

Per muntar el plat es col·loca cada "tournedó" al cim d'una llesca de pa fregit i al cim un filet de foie ja marcat amb unes lamines de tòfona per sobre.

Per acabar es salsejar amb la reducció pel cim i és serveix calent.