Sant Josep: el dia de la crema

El proper dimecres serà el dia de Sant Josep ,el dia del Pare,dia gros a les Falles de València però també el dia de la Crema de Sant Josep o de la crema catalana. Coincidint amb l'arribada de la primavera i el final de la quaresma,aquestes postres amb un ingredient bàsic:la llet. En aquesta època de l'any les vaques ja havien vedellat i les ovelles ja havien xaiat,això portava a tenir un "excedent" de llet que calia aprofitar i els receptaris tradicionals en son una bona mostra.

Si voleu acostar-vos a Castellar del Vallès,al Vallès occidental,hi trobareu la Fira i Festa de la crema de Sant Josep, un mercat de productes alimentaris elaborats artesanalment es ve celebrant des dels anys 1980 i té lloc pels volts de la Plaça Major. D’entre els productes més destacats d’aquesta fira hi ha les mongetes del ganxet, un dels símbols d'identitat de Castellar. Aquestes mongetes són collides sobretot a Can Casamada, una de les masies més emblemàtiques i amb més tradició familiar que encara manté la seva activitat.

A més a més de la fira, el programa d'actes de la festa inclou un esmorzar popular, amb coca i moscatell per a tothom i per la tarda, una ballada de sardanes i teatre i altres activitats.

Un altre dels costums d’aquesta diada és el repartiment de crema catalana. Es tracta d’una crema feta a base de llet, ous, sucre, midó en flor, canyella i llimona. Antigament, només es menjava crema de Sant Josep el dia 19 de març, juntament amb el mató – també dit de Sant Josep- que aquell dia era guarnit amb flors de paper, blanques o de colors diversos. Hom creu que aquests productes de llet tendra haurien format part de les ofrenes dedicades a velles divinitats d’aquest moment de l’any, avui ja desaparegudes.

Recepta de la Crema Catalana

Ingredients:

6 ous
1 l de llet
10 cl de nata líquida
10 g de midó
150 g de sucre
1 branca de canyella
1 pell de llimona


Preparació
Poseu en una olla al foc la llet i la nata líquida, juntament amb una pell de llimona i la branca de canyella; deixeu-la bullir i apagueu el foc de seguida. Després, deixeu-la refredar i coleu-la.

A banda, separeu els rovells de les clares. En una cassola o cassó on fareu la crema, i fora del foc, barregeu els rovells amb el sucre i remeneu-ho molt bé fins que la barreja comenci a tornar-se d’un color més clar.

A part, diluïu el midó amb una mica de llet, afegiu-lo als rovells barrejats amb sucre, remeneu-ho bé i afegiu-hi a poc a poc la llet colada. Poseu-ho a un foc molt suau i, sense parar de remenar, porteu-ho al punt d’ebullició (heu de vigilar que no us arribi a bullir, perquè els ous es tallarien).

Poseu la crema en bols individuals i un cop refredada espolseu-hi sucre per sobre; només us queda cremar-lo amb la pala de cremar ben calenta.